2011-04-28

Baklažanų suktinukai su feta ir saulėje džiovintais pomidorais

Pavaišinsiu šiandien dar ir užkandžiu. :) Paskutiniu metu man nebesinori ilgai stovėti prie puodų, todėl gaminu tik tai kas paprasta. Bet skanu!

Reikės:
Baklažanų (matomam kiekiui - 11 suktinukų, sunaudojau vieną),
Alyvuogių aliejaus,
Tepamo varškės sūrelio su žalumynais,
Saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
Fetos sūrio.

Gaminimas:
Baklažaną išilgai supjaustyti plonomis riekelėmis ir apkepti iš abiejų pusių mažame kiekyje aliejaus. Iškepusius sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.
O toliau viskas paprasta kaip du kart du - imame riekutę baklažano, tepame sūreliu, dedame juostelę fetos ir juostelę džiovinto pomidoro, susukame ir kartojame su kitomis riekutėmis.
Galima valgyti iš karto dar truputį šiltus, galima dėti į šaldytuvą ir laukti po darbų grįžtančio vyro. :)
Aš toli gražu ne vynų ekspertė, bet man, kažkodėl, atrodo, kad prie šių suktinukų tiktų raudonas gruziniškas vynas.

Jautienos maltinukai su feta ir svogūnų laiškais

Greitai paruošiami, sveiki ir labai skanūs pietūs. Puikiai tinka vasaros receptų kolekcijai, nes kukulius galima kepti ir gamtoje ant grotelių. Iš originalaus recepto pasiskolinau tik kukulių idėją, o patiekiau ne su tabule, bet graikiško tipo salotomis, nes man norėjosi lengvesnės versijos.

Reikės:
750 g maltos liesos jautienos,
1 kiaušinio,
3 stiebų smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų,
1 puod. šviežios baltos duonos trupinių,
1 AŠ malto kumino,
1/2 puod. smulkiai kapotų petražolių,
150 g sutrupinto fetos sūrio,
1/2 puod. graikiško jogurto ir citrinos griežinėlių patiekiant.

Gaminimas:
Viską išskyrus jogurtą ir citriną sumaišyti ir gerai suminkyti. Drėgnomis rankomis suformuoti teniso kamuoliuko dydžio kukulius ir truputį suploti. Galima kepti ant grotelių tačiau aš kepiau keptuvėje su lašeliu aliejaus - iš pradžių ant vidutinės ugnies vieną pusę, o po to ant silpnos ugnies po dangčiu antrą pusę. Jie tuo pačiu ir pasitroškino savo sultyse.
Kol kepa pasiruošti norimas salotas. Aš gaminau iš salotų lapų, agurkų, vyšninių pomidoriukų, raudonojo svogūno, fetos sūrio ir kalamata alyvuogių - viską apšlaksčiau alyvuogių aliejumi.
Maltinukus patiekti su graikišku jogurtu, citrina ir salotomis.

P.S. Aš viską ruošiau iš mažesnio kiekio produktų, tačiau 500 g maltos mėsos sunaudojau visą kiaušinį. Man truputį trūko druskos, nors žiupsnelį buvau įbėrusi.

2011-04-11

Marmurinis keksas

Keksas ir vasarą ne molis. ;-)

Reikės:
300 g miltų,
200 g sviesto,
200 g cukraus,
1 AŠ druskos,
5 didesnių arba 6 mažesnių kiaušinių,
2 AŠ kepimo miltelių,
60 g kapotų riešutų,
30 g natūralios kakavos miltelių,
3 VŠ pieno,
2 VŠ cukatų (arba tarkuotos citrinos žievelės).

Gaminimas:
Pailgą kekso formą iškloti kepimo popieriumi arba patepti sviestu ir pabarstyti miltais. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi ir druska. Po vieną sudėti kiaušinius. Suberti riešutus, miltus sumaišytus su kepimo milteliai ir išmaišyti. Tešlą padalinti į dvi dalis. Į vieną dalį įmaišyti cukatus (arba citrinos žievelę), o į kitą - kakavą sumaišytą su pienu.
Į paruoštą formą sudėti šviesią tešlą, ant viršaus - tamsią. Kekso vidurį perbraukti peiliu - taip ir sluoksniai pasimaišys ir keksas gražiau kils.
Kepti apie 1 valandą. Išėmus palikti praaušti formoje, tada išimti į lėkštę ir pabarstyti cukraus pudra. Atvėsęs pjaustosi lengviau, bet, labai norint, ir šiltą įmanoma...


Beje, cukraus kiekio geriau nemažinti, nes jis tikrai nėra saldus.


Šaltinis: I. Binkauskienė "Kepiniai"