2009-01-30

Sekretorės keksas

Po paskutiniųjų komentarų neva užsiimu plagijavimu ir kėsinuosi į receptų autorystę, nes nenurodau šaltinių (nors prie daugumos receptų prirašyta, kad jie iš kažkur), norėjau spjauti į bloginimą ir tiesiog mėgautis maisto gaminimu bei artimųjų lepinimu, nes tikrai nesiruošiu kažkam dėl kažko teisintis ir aiškintis! Tuomet pagaliau nereikėtų grumtis su fotoaparatu prie lėkščių, kad tik spėčiau nufotografuoti patiekalus ir valgyti pravėsusio maisto fotosesijai užsitęsus... Bet numojau ranka ir tęsiu toliau, nes pagalvojau apie kitus, kurie laukia naujų receptų, palaiko "užgęsus" kompui bei įkvepia gaminti! :) Kaip sakoma - šunys loja, karavanas eina...
Na, bet čia ne esmė. Esmė - keksas! :) Šį receptą radau svetainėje
http://www.kuking.net/. Tai buvo vienas pirmųjų puslapių nuo tų laikų kai susidomėjau kulinarija, tad dažnokai jame panaršau. Šio kekso receptą paskelbusi moteriškė rašė, kad jo receptu pasidalino darbovietės sekretorė Galina Grigorjevna. Kepinys susilaukė tokio pasisekimo tarp kuking'o narių, kad buvo pasiūlyta sekretorę paaukštinti iki direktorės! :) Receptas man patiko tuo, kad dalis sviesto jame pakeista kefyru, todėl keksas ne toks riebus kaip įprasta, tačiau labai purus, minkštas ir tiesiog tirpstantis burnoje! Kepiau jį ne vieną kartą su skirtingais priedais ir visada buvo labai skanu. Kadangi keksas labai minkštas, traukti iš formos reikia atsargiai. ;)

Reikės:
2 kiaušinių,
100 g sviesto,
¾ puodelio cukraus,
¾ puodelio razinų (dėjau slyvas),
½ puodelio kefyro,
2 puodeliai miltų,
1AŠ vanilinio cukraus,
11 g kepimo miltelių.

Gaminimas:
1. Sviestą lengvai pašildyti neleidžiant pilnai ištirpti.
2. Kiaušinius ištrinti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir sviestu. Supilti kefyrą, išmaišyti. Suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir išmaišyti. Suberti miltuose apvoliotus slyvų gabaliukus (arba razinas).
3. Pailgą kekso formą patepti sviestu ir pabastyti miltais. Formą apversti ir iškratyti miltų perteklių. Supilti paruoštą tešlą.
4. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min. Ar keksas iškepė patikrinti mediniu pagaliuku.
5. Išimtą iš orkaitės keksą 10 min. vėsinti formoje, tada išimti ir palikti aušti ant grotelių. Storai pabarstyti cukraus pudra ir mėgautis.

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Laukiau laukiau, laukiau laukiau ir pagaliau sulaukiau - ir dar su keksu!!!Sveika pargrizus, pabandysiu ir as sektretore pabut su skaniu keksu rankoje ;) Beje, pas mane tavo obuoliu keksas vis dar anslaginis :)

Vilma rašė...

Net, kaip faina, kad obuolinis keksas šitaip pasiteisino! :) Tikiuosi patiks ir šis, nes tikrai labai labai skanus. ;)

Egle rašė...

Vilma, tikrai neverta visko mesti del keliu piktoku komentaru..

anyway, kadangi as esu siuo metu sekretore tiesiogine prasme, tikriausiai reiks bendradarbius pamaloninti sekretores keksu :D. aisku pirmai progai pasitaikius prisiliesti prie orkaites. paskutini karta turejau labai mazai laiko, tai ir kepiniai mazi buvo ;)

Anonimiškas rašė...

Vilma, nekreipk dėmesio į piktus pasisakymus...

Tavo "Kulinarijos laboratorija" mano kompiuterio favorituose :)

Ačiū už Sekretorės kekso receptą :)

Anonimiškas rašė...

Taip ir norisi visiems "komentatoriams" duoti gera sprigta kakton, kad daugiau NIEKAD nekomentuotu ir "nenumarintu" noro TAAAIP skaniai gaminti ir publikuoti kulinariniu sedevru blog'e..::-///

Vilma rašė...

Labai ačiū už palaikymą! :)

Unknown rašė...

Labas

Ruošiuos kepti šį keksiuką. Tik klausimėlis dėl kiekių, kokios talpos puodelis. Aš labai dažnai nepataikau su kiekiais, todėl viską darau konkrečiai pagal recepte nurodytus kiekius, gal galite parašyti gramais ar ml?

Vilma rašė...

Vadyva, kadangi receptą radau rusiškame saite, spėju, kad turėtos omenyje tos senovinės stiklinės. Bet aš naudojau 250 ml talpos puodelį ir viską matavau tik su juo - gavosi gerai. :)Beje, svarbiausia atitaikyti miltų kiekį, tad siūlau neberti visko iš karto, o palaipsniui ir žiūrėti, kad tešla būtų nei per kieta, nei per skysta. Maždaug tokia kaip blynų (ne lietinių).
Sėkmės gaminant! Laikau sukryžiavusi pirštus, kad pavyktų. :)

Anonimiškas rašė...

laba, Vilma,

pries keleta dienu atradau si recepta ir susivyliojau - pirmas mano keksas su "normaliu" kiekiu riebalu. vakar isbandziau ir gavosi puikiai (dariau citrinos skonio - su patarkuota zievele ir keletu lasu sulciu). didelis aciu tau. bet turiu dar klausima: gal pati bandei ji kepti su kakava? jei taip, kiek jos dejai? iki tavo sokoladinio dar neprisikasiau, norisi sio "marmurini" varianta isbandyti, kai taip gerai gavosi.

pagarba uz toki recepta :) pilnai atitinka mano moto: paprasta, skanu ir greita!

Vilma rašė...

--> anonimiškui
Labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko ir rezultatas nenuvylė. :) Dėl kakavos - aš su ja niekada nebandžiau, bet jei norėčiau daryti marmurinį keksą, gaminčiau taip: ruošdama tešlą dėčiau 2 VŠ mažiau miltų. Tada kai padalinčiau tešlą į dvi dalis, į vieną įdėčiau 1 VŠ kakavos, o į kitą - 1 VŠ miltų. O toliau jau daryčiau pagal norą - arba dėčiau peiliui po šaukštą vienos ir kitos tešlos, arba pirma supilčiau šviesią, o ant viršaus tamsią arba dar kokiu kitu būdu. :)
Sėkmės eksperimentuojant! Būtų įdomu sužinoti kaip pavyko. ;)

Jurga rašė...

iškepiau su šaldytom avietėm. o jau nuostabūs kvapai sklinda iš orkaitės;) turėtų būt skanu labai:) kažkada lyg ir kepiau su razinom. svarbiausia, labai lengvai pagaminama :)

Vilma rašė...

Jurga, avietės - labai gerai. ;-)