2009-02-15

Uzbekiški mantai

Labai mėgstu keliauti, tačiau, deja, negaliu kas savaitę aplankyti naujos šalies. Bet galiu nors kasdien mėgautis įvairių tautų nacionaliniais patiekalais ir taip bent truputį prisiliesti prie kitų kultūrų. Šį sekmadienį gaminau uzbekiškus mantus. Nuo koldūnų jie skiriasi dydžiu, forma, virimo būdu ir skoniu. Pirmą kartą juos gaminau ir likome labai patenkinti. Ypač aš, nes sočiai pavalgyti man užtenka 2, o Jam - 3 mantų, taigi, nereikia tiek daug laiko sugaišti, kiek prie koldūnų. :) Čia, žinoma, juokais, o skonio atžvilgiu jie skanesni dėl kelių priežasčių: mėsos ir tešlos santykis - mėsos naudai; garinant, mantai nepersisunkia vandeniu kaip koldūnai ir jų skonis sodresnis. Tešla išmirksta mėsos sultyse, o ne vandenyje, todėl pasidaro labai skani. Beje, mantai bus skanesni (bet mažiau sveiki), jei naudosite riebią mėsą (originale mėsos mišiniai su aviena), nes daug riebalų išbėga garinant, todėl įdaras išsausėja. Jei mėsa liesesnė, į kiekvieną mantą siūloma įdėti po gabalėlį lašinuko. Žinoma, taip nedariau...
Idealu, jei mantams virti turite garų puodą. Aš tokio neturiu, tad garinau ant specialaus sietelio kuris gali būti įstatytas į bet kokį puodą. Šiuo atveju puodas turėtų būti platus, bet neaukštas. Iš nurodyto kiekio tešlos išėjo 6 mantai, daug koldūnų su mėsa, šaltanosiai su vyšniomis rytojaus pusryčiams ir dar liko... Beje, miltų kiekis yra apytikslis, todėl jums jų gali prireikti daugiau arba mažiau - tai priklauso nuo miltų, kiaušinių dydžio ir t.t. Turi gautis, elastinga, minkšta, nelimpanti tešla, kuri labai gerai kočiojasi ir neplyšta.

Reikės:
Tešlai:
4 puodeliai miltų,
1 puodelis ledinio vandens,
2 kiaušiniai,
Žiupsnelis druskos,
1 VŠ aliejaus.
Įdarui:
Jautienos ir kiaulienos faršų mišinys,
Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį,
Vandens.

Gaminimas:
Iš miltų padaryti kraterį, į jį įkulti kiaušinius, įberti druskos, supilti aliejų. Tada, viena ranka maišant, plona srovele pilti ledinį vandenį ir užmaišyti tešlą. Tešlą gana ilgokai minkyti, kol taps elastinga ir nebelips prie rankų. (Aš tai dariau duonkepėje, parinkusi režimą makaronų tešlai gaminti). Palikti pastovėti bent 30 min.
Įdarui faršą labai gerai išminkyti su druska ir prieskoniais. Įpilti vandens ir minkyti toliau. vanduo reikalingas tam, kad fašas būtų kuo sultingesnis.
Toliau formavimas. Plonai iškočiojama tešla. Išpjaunami maždaug 10 cm skersmens apskritimai ir į jų vidurį dedamas geras gniužulas faršo.

Dvi viena prieš kitą esančios sienelės sulipdomos:

Tada pakeliami kraštai ir jų viršūnės prispaudžiamos prie vidurio. Kraštų nesuklijuoti!

Kampučius suklijuoti po du palei ilgesnį šoną:


Tą patį pakartoti su kita puse. Gaunasi štai toks mantas:


Tada juos dedame į garpuodį ir verdame 30 minučių. Štai taip atrodo sudėti į puodą:


Išvirusius valgyti su grietine arba bet kokiu pienišku padažu - pavyzdžiui grybų.
Skanaus!

22 komentarai:

Puanc rašė...

O kokie įdomūs! Ir be abejo skanūs. Būtinai reikės bandyti.

Elžbieta rašė...

Vilma!!!!!! Ogo! Nugriuvau vietoje :) Mantai - tai ne bet kas. Šaunuolė, kad padarei. Gal ir aš kada nors prisiruošiu... :)

Daisy rašė...

Oho, tikrai šaunuolė ;o Maniškis nualptų iš džiaugsmo, jeigu jam paruoščiau tokių, bet manau nesugebėsiu, nes šiandien kažkaip tinginystė kankina :)

Vilma rašė...

Taigi čia dar paprasčiau negu koldūnai! :))) Tik gal virimas kiek komplikuotesnis be garų puodo... Bet tikrai labai skanu, verta pabandyti. ;)

Jurgita rašė...

Ačiū ačiū ačiū! Už puikų receptą ir vaizdinę medžiagą! Šį vakarą išbandžiau, mum su vyru labai patiko. Aišku, su tešlos minkymu teko pavargti, bet paskaičiavau, kad dviese sočiai pavalgysim 4 kartus, tai, manau, atsipirko vargas. O juos pagamint iš ties paprasčiau, nei koldūnus ir skonis kur kas geresnis. Iš pilnos normos gavosi 28 vnt. mantų, sunaudojau 700g faršo. 7 jau suvalgėm vakarienei, o 21 iškeliavo į šaldiklį. Dar sykį dėkui ir visiems rekomenduoju išbandyti ;)

Irini rašė...

Siaip saulyte mantai daromi su avienos idaru o del skonio tikrai verti demesio ir baisiai sotus pats ne viena karta dariau

Vilma rašė...

Irini, įžangoje parašyta, kad originalūs mantai daromi su aviena...

Anonimiškas rašė...

Kartą ragavau:) laaabai skanu:)))

Vilma rašė...

Tikrai skanu, man net labiau negu koldūnai patinka, nes daugiau įdaro, mažiau tešlos. :)

Anonimiškas rašė...

Labai patiko,paprastas mantu gaminimo aprasymas!Mano drauge is Kazachstano panasiai daro,o jusu manau bus skaniau,tik drauge i farsa deda daug svogunu ir nuo to jie buna susltingi ir kvapnus.Dekui Jums!

Vilma rašė...

Anonimiške, taip svogūnai suteikia sultingumo, bet mano šeimoje yra jų nekentėjų, todėl tenka aukotis. ;)
Labai dėkoju už komplimentus! :)

Unknown rašė...

Na visu pirma patiekalas neorginaliai uzbekiskas (isties yra kirgiziskas)... Antra be specialaus garinio puodo (kuris turi minimaliai tris lentyneles) gaunasi labai prasta... PUODA GALIMA LAISVAI IR NEBRANGIAI ISIGYTI MASKVOJE (prasykite tolimuju reisu vairuotoju)... Toliau kas link recepto taip MANTAI GAMINAMI TIK IS AVIENOS, BET ASIMILIAVUS PATIEKALA LIETUVIO SKRANDZIUI- patarciau idara daryti is triju lygiu daliu 1svogunai 2nerukyti ir nesudyti lasiniai 3kiauliena... i ydara patartina dar papildomai ypilti vandeniuko... MANTAI VALGOMI RANKOMIS IR TIKTAI (kad neisbegtu susirinkusios sultys)... Mantus gaminu jau virs 25 metu o orginalu recepta jau seniai savaip perdariau... Tiesa pameginkite nuvirusi skystima (kuris susikaupia garinem puode, beje i ta vandeniuka visvien nubega dalis prieskoniu ir riebalu) pagardinti pamidoru padazu ir cesnaku- tai bus nuostabus pagardas!!!! Beje kaip maciau nuotraukose mantu forma neteisinga!!! Keista bet tai labai svarbu- nes tik teisingai sulankstyta tesla sulaiko viduje nuostabiai skanu skystima!!!!

Vilma rašė...

a, jūs kritikuojate mano "netikrus" mantus, tačiau leidžiate sau juos gaminti su kiauliena pagal "seniai perdirbtą originalų receptą"?..

Anonimiškas rašė...

Noriu patikslinti, kad tikrieji mantai daromi su avienos įdaru ir mėsa turi būti PJAUSTYTA! bet galima daryti ir iš sprandinės. Tik būtinai pjaustyti ir dėti daug svogūnų. Mantai valgomi tik su tirpytu sviestu. Bet .... improvizuoti visada galim. Sėkmės!

gintare rašė...

Aciu uz si receptuka, labai lengva pasigaminti (ypac jei tesla ismaiso duonkepe), labai sotu ir laaaabai skanu.pries keleta metu labai daznai lankydavausi niujorke ir visada uzsisakydavau viena ir tapati - kinietiskame restorane isgarintu kiaulienos koldunu (steamed pork dumplings), isbandzius si recepta supratau, kad tesla yra lygiai tokia pati, todel 'pagerinau' recepta, kad gautusi tokie patys dumpling'ai :) gal pasirodys keista, bet as pridejau daug svogunu laisku i farsa ir valgau su sojos padazu (kuriame idedu truputi smulkintos aitriosios paprikos). skonis lygiai toks pat :D todel labai aciu, kad pasidalinote ir as galiu gristi i niujorka nors kelioms akimirkoms, bevalgydama jusu pasidalintus mantus - mano 'pagerintus' isgarintus kiaulienos koldunus :) ACIU :)

Vilma rašė...

Gintare, labai ačiū už gražų ir nuoširdų atsiliepimą. Džiaugiuosi, kad mantai patiko ir sukelia malonius prisiminumus. :)

Anonimiškas rašė...

Vajetus, pabandžiau ir aš tuos mantus pagaminti. Nu nuostabus, šeimynai labai patiko

Anonimiškas rašė...

Aciu labai, tikrai geras receptas, net negalvojau kad taip paprasta bus, o skonis fantastiskas. ir tesla pasidaro per kelias minutes, ir prie ranku nelimpa, nu vienu zodziu nerealus receptas :)

Anonimiškas rašė...

Tikrai geras receptas. Man pavyko is pirmo karto. Dekui , dekui!!! Esu sio tinklapio fane :).

Vilma rašė...

Labai džiaugiuosi, kad visiems pavyksta pagaminti ir patinka. Gaminkite ir mėgaukitės į sveikatą! :)

Unknown rašė...

Koldunu idaras, tesla koldunu. kitokia forma ir jau vadinas mantai??? Nejuokinkit

Unknown rašė...

Nu cia viskas kaip koldunam paprastiem. Pakeitet forma ir jau mantai vadinas