2009-02-14

Itališku stiliumi keptas viščiukas

Mes labai mėgstame keptą viščiuką. Kol kas dar nesu kepusi du kartus pagal tą patį receptą, nes yra tiek daug įvairiausių būdų! Turbūt jums kyla klausimas, kodėl aš niekada jokio viščiuko recepto neįdėjau į blog'ą?.. ;) Teisybė tokia, kad viščiuko fotografavimas yra mano košmaras. Jei kas nors man parodytų mano darytas jų nuotraukas prieš valgant, turbūt dingtų apetitas ir, žinodama, kad tie baisybės yra lėkštėje gulintys "modeliai", išrankiočiau tik bulves... :) Šiandien tūpčiojau su fotoaparatu apie tą viščiuką iš visų pusių ir pusę vakaro rymojau prie nuotraukų su Hamletišku klausimu būti ar nebūti, t.y. dėti ar nedėti... Pamaniau, kad buvo ir didesnių pornografijų su tais viščiukais, tad nusprendžiau dėti. :) Bet tik todėl, kad gaunasi labai labai sultingas, minkštas ir labai netradicinio skonio viščiukas, kuris kepa kartu su puikiu garnyru, todėl viską pašovus į orkaitę galima ir savo malonumui ką nors nuveikti, pavyzdžiui, nusnūsti pusvalanduką grožio miegu... ;) Beje, receptą skaičiau tris kartus, nes maniau, kad praleidau druską ir pipirus ant vištienos, tačiau klaidos nėra - sūrumo užtenka nuo fetos. Tad nesugalvokite jos berti papildomai, nes bus per sūru! (Tai padariau aš, tik visa laimė, kad labai nedaug, bet dar žiupsnelis ir būtų buvę smarkiai per sūru).

Reikės:
2,5 kg viščiukas,
Šviežaus rozmarino,
175 g stambiai sutarkuoto fetos sūrio,
2 VŠ saulėje džiovintų pomidorų pesto,
60 g minkšto sviesto,
1 česnako galva (ne skiltelė!),
1 kg bulvių išilgai supjaustytų ketvirčiais,
Po 1 raudoną, žalią ir geltoną papriką supjaustytą didesniais gabaliukais,
3 nedidelės cukinijos, plonai supjaustytos,
2 VŠ alyvuogių aliejaus,
druskos ir pipirų.

Gaminimas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių. Viščiuko išorę ir vidų išplauti po tekančiu vandeniu ir gerai nusausinti. Atsargiai atkelti odą nuo krūtinėlių ir šlaunelių viršaus, kad gautųsi didelę kišenė.
2. Sukapoti lapelius nuo 3 rozmarino šakelių, sumaišyti su fetos sūriu, minkštu sviestu ir pomidorų pesto. Masę pakišti po atkelta oda. Įkelti viščiuką į didelę kepimo skardą, uždengti folija ir kepti 20 minučių kiekvienam masės kilogramui, plius 20 minučių.
3. Česnako galvą išskirstyti skiltelėmis, tačiau jų nenulupti. Po 40 kepimo minučių į skardą sudėti česnako skilteles ir daržoves. Pabarstyti jas druska, pipirais, pašlakstyti aliejumi ir toliau kepti likusį apskaičiuotą laiką. Likus 40 minučių iki kepimo pabaigos, nuimti foliją, kad viščiukas paskrustų. Tiekti iš karto kartu su keptomis daržovėmis.

Komentarų nėra: