2009-03-15

Soutzukakia (Mėsos kukuliai pomidorų padaže)

Šiandienos pietūs įkvėpti graikiškos virtuvės skonių ir aromatų. Kartais tenka pietauti graikų restorane netoli mano darbo, tad pasigaudau idėjų ir paeksperimentuoju savo virtuvėje. :) Soutzukakia labai populiarus patiekalas Graikijoje. Sako, jų paruošimo variantų yra tiek, kiek šeimininkių, tad aš nesivadovavau jokiu konkrečiu receptu, o tik bandžiau tilpti į rėmus "jautienos kukuliai - pomidorų padažas". Rezultatas? Vienbalsiai nusprendėme, kad puikus ir priskyrėme tai patiekalų kategorijai, kuriuos dar norėtumėm kartoti... ;)

Reikės:
Kukuliukams:
Jautienos faršo,
Kiaušinio,
Džiūvėsėlių arba mirkyto batono riekelės,
Druskos,
Pipirų,
Prieskonių (aš dėjau žolelių mišinį ir džiovintus čili pipiriukus),
Aliejaus kepimui.
Padažui:
Nedidelio svogūno,
Pomidoro,
Pomidorų sulčių (arba natūralios tyrės),
Džiovinto raudonėlio,
Druskos,
Žiupsnelio cukraus.

Gaminimas:
Iš visų kukulių komponentų suminkyti faršą. Visaip jį paplekšnoti, pamėtyti į dubenį (Taip taip, aš nejuokauju! Tokiu būdu į faršą patenka daugiau oro ir kukuliukai būna puresni bei minkštesni. To mane išmokė mama, kai vaikystėje klausdavau kodėl ji mėsytę "muša" :)).
Iš faršo formuoti nedidelius pailgus "pirštelius" ir iš visų pusių apkepti įkaitintame aliejuje. Kukulius išimti ir sudėti į lėkštę.
Likusiame aliejuje apkepinti susmulkintą svogūną. Apkepti gerai - iki rudumo, nes karamelizuoti svogūnai suteiks puikaus aromato ir skonio padažui, o troškinimo metu patys "ištirps". Kai svogūnai apkeps, suberti smulkiais kubeliais supjautytą pomidorą, supilti pomidorų sultis (arba tyrę), pasūdyti, įberti raudonėlio ir cukraus. Pavirinti, kol truputis skysčio išgaruos ir padažas taps labiau koncentruotas. Į jį sudėti apkepusius kukulius, uždengti, sumažinti ugnį ir troškinti apie 15-20 min. (priklauso nuo to, kokio dydžio kukulius pagaminsite - jei didoki, gali tekti ir dar ilgiau). Tiekti su ryžiais, bulvių koše arba makaronais.

Komentarų nėra: