Reikės:
Plikiniui:
1 puod. kvietinių miltų,
2 VŠ kmynų,
1 VŠ linų sėmenų (nebūtina),
300 ml verdančio vandens.
Duonai:
1 puod. ruginių miltų,
3-4 puod. kvietinių miltų,
1 puod. šilto vandens,
1 AŠ druskos,
2 VŠ cukraus,
2 AŠ sausų mielių,
2 VŠ saulėgrąžų.
Gaminimas:
Plikiniui miltus sumaišyti su kmynais, sėmenimis ir užpilti verdančiu vandeniu. Viską ilgai ir nuobodžiai minkyti, kol masė bus be gumuliukų. Atvėsinti plikinį iki kambario temperatūros, dėti į duonkepę, o likusius komponentus dėti pagal gamintojo instrukciją.
Kvietinių miltų kiekis priklausys nuo pačių miltų, todėl sudėjus 3 puodelius reikia žiūrėti ar tešla ne per skysta ir, esant reikalui, po truputį berti miltus iš ketvirto puodelio.
Duonai aš naudoju ne aukščiausios, bet 1 rūšies arba miltus duonai (jų yra M&S parduotuvėje).
Duona gaunasi labai skani ir drėgna - nežinodamas, net neįtartum, kad ne pirkta... ;)
5 komentarai:
Galiu pasakyt tik viena - pavydžiu duonkepės :/
Pavydėti verta, nes daiktas tikrai puikus, bet mažiau skausminga morališkai būtų rasti laisvą kampą namuose, ją įsigyti ir džiaugtis visais privalumais. ;)
Labas Aciu uz baltos duonos recepta tik yra neaiskumu kokio rupumo miltai kas tie PUOD kokia talpa ju Kas kepa zino kad tai labai svrbu Aciu uz papildomus paaiskinimus
Sveikas, Mariau! PUOD yra puodelis, jo talpa apie 240 ml. Būna specialių stiklinių kurios sugraduotos ne mililitrais, bet būtent puodeliais. Man labai patogu, nes visuose amerikoniškuose receptuose kiekiai puodeliais matuojami (net ir sviestas). Dėl miltų rupumo - ruginius naudoju kokius gaunu, o kvietinius - paprastus pirmos rūšies (ne aukščiausios!), jų randu tik Norfoje.
Vien su rupiais kvietiniais miltais retai kepu, nes nuo jų duona gaunasi sausesnė.
Neradau niekur parasyta ar kildinti reikia? ar iskarto uzmaisius tesla galima kepti? va cia trupuciuka kyla klausimu...
Rašyti komentarą