2009-07-13

Ant grilio keptų panyro ir baklažanų salotos su vyšniomis


Aš čia kaip ir praėjusiai 52 savaičių grilio temai ruošiausi, bet pamiršau, kad gaminau ir nebespėjau į traukinį... Kam nepasitaiko? Salotų idėja "iš lempos", daviau laisvę fantazijai. Pamaniau nepatiks - nevalgysiu... Bet patiko taip labai, kad džiaugiausi jog vyras darbe ir nereikėjo dalintis porcija, kuri ir taip buvo vienam. Labai labai skanu! Kažkada jau buvo taip, kad gaminausi sau šparagines pupeles su granatų glaistu , galvojau vis tiek jis tokio maisto nevalgo, tai pasigaminsiu tik sau, o jam ką nors kita paruošiu kai grįš namo. Ir ką jūs manot, vos spėjau nufotografuoti, o Jis jau tarpdury, sako "kas čia kvepia?.." Pasakiau kas čia kvepia, o jis - "puiku, paragausim!.." Pirma mintis buvo "neduosiu!", bet ko tik iš tos meilės nepadarysi... :) Beje, neišsigąskit užpilo komponentų - šios salotos bus puikios ir su paprastu medaus-garstyčių padažu. ;)

Reikės:
Grąžgarsčių,
Vyšnių (kauliukus teks išrakinėti),
Panyro,
Malto imbiero,
Kario,
Pusės baklažano (jei valgytojai du, tai viso),
Druskos.
Užpilui (lygiomis dalimis):
Moliūgų sėklų aliejaus,
Granatų sirupo (dėl saldumo ir gaivumo),
Slyvų pagardo (Clearspring) (dėl sūrumo),
Citrinos sulčių (dėl rūgštelės).


Gaminimas:
Grąžgarstes sudėti į lėkštę.
Baklažaną supjaustyti riekutėmis, pabarstyti druska ir palikti 30 min. Po to nupilti susidariusį skystį. Beje, druska barstoma ne tam, kad neva kartumo nebūtų (jo ir taip nėra!), o tam, kad papildomą drėgmę ištrauktų, tuomet bakalažanai skaniau apkepa.
Panyrą supjaustyti riekutėmis (ne per plonomis), pabarstyti maltu imbieru ir kariu.
Baklažanus, o po to panyrą apkepti ant grilio. Sudėti viską ant grąžgarsčių, užberti vyšnias be kauliukų.
Užpilui visus komponentus išplakti ir aplieti salotas.

4 komentarai:

Egle rašė...

Atrodo gardžiai. Mane labiausiai padažas/užpilas domina. Kaip tik turiu visus komponentus, visus lygiomis dalimis?

Prašyčiau plačiau apie skonį :D Rimtai. O kaip pačiai atrodo su kuo jis dar tikų? ta prasme prie kokių salotų? Juk toks skystesnis gaunasi, nia?

Vilma rašė...

Egle, prajuokinai su prašymu pakomentuoti skonį. :D
Bandau... Jis gaunasi tokio intensyvaus, netradicinio skonio, kaip sakoma - "mėgėjui". Tas clearspring slyvų pagardas yra toks sutraukiančiai sūrus, granatų sirupas saldžiai rūgštus, moliūgų aliejaus skonį žinai - irgi toks gana intensyvus, citrina visą reikalą praskiedžia gaivumu. Jei gerai išplaki, gaunasi emulsija kuri nėra labai skysta. (Mano granatų sirupas labai klampus, vos bėga iš buteliuko, nežinau kokį turi tu?). Tą derinį bandžiau su visokiomis daržovėmis ir mano skoniui jis labiausiai dera su kartokomis daržovėmis, kurios skoniu gali konkuruoti, pavyzdžiui - grąžgarstės, žali burokėliai (receptas salotų su jais bus ;)), daikonas, ridikėliai, keptas baklažanas ir pan. Visiškai nederėjo (primenu - MANO skoniui ;))su pomidorais, sviestinėmis salotomis ir panašiomis daržovėmis, nes padažas visiškai jas nustelbia, ko neturi būti. Vienu žodžiu - užpilas "prašosi" kartumo.
Aš ėmiau lygiomis dalimis, bet proporcijos - skonio reikalas, gal tau labiau patiks kai daugiau citrinos arba priešingai - kai daugiau slyvų pagardo. Pabandyk sudėti lygiomis dalimis, o tada paragauk ir pajausi ko trūksta. :)

Sparnuotis rašė...

Lenkiu galvą už tokį originalų padažą, gaila, kad nei vieno komponento neturiu, bet reikės susipirkti visko po truputį ir išbandyti! Man dar labai labai patiko vyšnių idėja, kad jau nespėjai į grilio savaitę, gali spėti į vyšnių:))

Vilma rašė...

Sparnuoti, kaip minėjau, salotos būtų skanios ir su kitokiu užpilu. ;) Labai tau ačiū už patarimą - net nepagalvojau apie vyšnių savaitę... ;)