Štai ir mano kieme pagaliau šventė - 100-asis įrašas! :) Ta proga siūlau labai labai gaivų ir skanų varškės pyragą su braškėmis. Receptas iš mano mėgstamiausios Ursulos Grüninger knygos "Kepiniai" (Gamta, 2001).
Reikės:
Pagrindui:
100 g sviesto arba margarino,
60 g cukraus,
200 g miltų,
1 žiupsnelis druskos,
1 kiaušinis,
Sviesto formai patepti.
Viršui:
500 g varškės,
30 g maltų riešutų,
2 VŠ cukraus,
1 trynys,
4 konservuotų ananasų griežinėliai,
375 ml plakamosios grietinėlės,
1 pakelis vanilinio cukraus,
500 g braškių.
Papuošimui:
Ananasų gabaliukų,
Skrudintų migdolų plokštelių.
Gaminimas:
Pagrindo komponentus sudėti į kombainą ir paruošti tešlą. Sudėti ją į sviestu pateptą formą, tešlos kraštus pakelti ir prispausti prie formos krašto. Šakute tešlą subadyti ir kepti apie 20 min. 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Iškeptą atšaldyti.
Viršui: išmaištyti varškę, riešutus, cukrų ir kiaušinio trynį. Ananasus smulkiai sujaustyti ir 2/3 jų be skysčio sumaišyti su varške. Likusią dalį palikti papuošimui.
Grietinėlę gerai išplakti su vaniliniu cukrumi ir 2/3 šios masės įmaišyti į varškės ir ananasų kremą. Jį tolygiai paskirštyti ant pyrago pagrindo.
Perpjautas pusiau braškes išdėlioti ant pyrago. Iš likusios plaktos grietinėlės išspausti roželes, papuošti ananasų gabalėliais, pabarstyti migdolų plokštelėmis.
Mano pakeitimai:
Kepdama pagrindą, įklojau folijos lapą ir pribėriau pupelių, kad tešla nesideformuotų. (Visada taip darau, net jei recepto aprašyme ir nenurodyta) Į varškės masę trynių nedėjau. Grietinėlės naudojau tik 250 ml ir visą sudėjau į kremą, papuošimui nebepalikau. Vietoj to, viršų apliejau rausva tortų želė, kad braškės neapvystų.
21 komentaras:
Sveikinam, sveikinam, sveikinaaam! :)
Ta proga norėčiau mažutėlyčio gabalyčio :))
Solidi šventė! 100 įrašas - ne juokai. Tris kartus valio!
Sveikinam! :) Šaunuolė, labai skaniai pyragas atrodo :)
Linkiu dar tokio pat šaunaus 100 įrašų :}
Ačiū, merginos! Su tokia palaikymo komanda ir tūkstantojo įrašo realu sulaukti. ;)
OOO!! 100 kartų valio!
Aš savo 100-ąjį įrašą sąmoningai praleidau, nes neturėjau pyrago ir jokio kito šventinio deserto... :)
Sveikinu :) tortas atrodo pasakiskai :)
Sveikinu be galo! Nors ilgai krovėsi tavo 100 įrašų kraitelė, bet man širdis sąla nuo to, kad tavo receptai tokie ypatingi, išieškoti ir mano akiai, dažnas jų tiesiog virtuoziški!
Indre, ačiū! Gaila negaliu realiai pavaišinti. ;)
Sparnuoti, nuo tavo komentarų kažkodėl vidinė ramybė apima, taip gera gera...
Vilma, aš dar ne į temą klausimą :)
Kaip sekas atsiiminėt Delfio konkurse nuskintą knygą? :) Man, tiesą pasakius, nusibodo skambinėt: 'paskambinkit po savaitės, dar po trijų dienų...'. Šią savaitę nebandei domėtis? Jei netyčia šviežios info gautum, duok žinutę, sutariam..? :)
Jurgita, vargo vakarienė - ne kitaip! Jau kaip "Tėve mūsų" kas savaitę jiems į ragelį sukalbu. :D Jei ką sužinosiu, duosiu žinot. ;) Tu irgi brūkštelk, jeigu ką, gerai?
Beje, aš irgi ne į temą- viename komentare užmačiau, kad studijuoji chemijos magistrantūroje... ;) Kokiu adresu galėčiau tau el.laišką parašyti? Gali jį atsiųsti kepėjams be stabdžių... :)
Tai žinoma, jei tik ką išgirsiu - skambinsiu klaviatūros klavišais :)
Nesupyk, bet pradėjau juoktis iš chemijos magistrantūros :))) Ne, tikrai nestudijuoju jos, baik juokus, aš humanitarė iki kaulų smegenų :)) Greičiausiai sumaišei mane su kažkuo...
Jurgita, dabar ir aš pradėjau juoktis, kad taip kvailai susimoviau. Perskaičiau tavo komentarą čia: http://ziupsnelisdruskos.blogspot.com/2009/07/bananu-duona-amziniems-studentams.html
Ir tavo pasakymą "chem." sutraktavau kaip chemijos, nors dabar suprantu, ką turėjai omenyje. :D
Vilma :)))
Vilma, aš taip kukliai..... o man gabaliukas liko? :D nors pavėlavusių traukinys nelaukia.... :))))
Sveikinu :) Tikrai geras darbas atliktas! Ir dideliausios sėkmės tęsiant :)
Elžbieta, ačiū Tau labai! Kai toks kulinarijos guru kaip Tu palaiko, rankos pačios tiesiasi toliau tobulėti. :)
Vilma, Vilma, atsiėmiau knygą!!! :))
Aaaa, Jurgita! Kaip? Kada? Paskambino? :) Kaip knyga? Verta buvo laukti?
Vakar, paskambinau, sako, turim! :)
Važiuok ir tu drąsiai, tik nepamiršk atsispausdint to laiško.
Knyga žavi. Tokia spalviškai akį traukianti (pamatysi :)) Kiek perverčiau - yra įdomių dalykų ne tik iš lietuviško maisto pasaulio, bet ir lietuviškų tradicijų. Oi visokių žarnokų kimšimo, virimo ir panašių dalykų pilna :))
Šiaip bendrai - manau, bibliotekoje verta turėti, saugoti ir į kraitį dukrai įdėti :)
Oi laukiu nesulaukiu! Pirmadienį važiuosiu pasiimti. :)
Ačiū už informaciją!
pavėluoti, bet -- sveiksveiksveikinimai tokios, na, sukakties proga) antibuose, pavyzdžiui, kai sukanka 100 metų, gali nemokamai autobusais važinėtis. vadinasi, didelis dalykas!
tikrai - viliuosi sulaukti ir dar vieno nuliuko prie tavo įrašų skaičiaus. nekomentuoju gi dažnai - ypač pastarąjį mėnesį - bet viską atidžiai perskaitau, pasisaugau kompiutery ir pasiseilėju greta .)
rusvaplauke, kokie žmonės apsireiškė! :) Aš jau trinu rankas galvodama kada gryši ir čiupsi mikserį - turbūt labiau negu tavo šeimynykščiai nekantrauju. :)
Ačiū už sveikinimus! Bandysim to nuliuko siekti... ;)
Rašyti komentarą