2009-10-12

Plikyti riestainiai (Kepėjai be stabdžių...)


Dar vienas įveiktas iššūkis. Riestainiai gavosi labai skania traškia plutele ir tampriu, tarsi guminiu minkštimu. Padariau vieną klaidą - nenorėdama nukelti kepimo vakarui, tešlą užmaišiau ryte, tačiau apsipirkimas turguje ir parduotuvėje, pietūs užtruko, tad tešla spėjo pakilti tris kartus. Dėl to mielės "suvalgė" visą cukrų ir tešla gavosi visai nesaldi su gan stipriu mielių kvapu. JAM patiko, man irgi pasirodė valgoma, tačiau tobulėti dar tikrai yra kur... Bandysiu vėl, tik jau mielėms siausti nebeleisiu. :)
Recepto laikiausi tiksliai iškyrus nežymų nukrypimą - įbėriau žiupsnelį aguonų, kas, žinoma, esmės nekeičia.

Reikės:
6-8 puodelių duoninių miltų,
4 VŠ sausų mielių,
6 VŠ cukraus arba šviesaus medaus,
2 AŠ druskos,
3 puodelių karšto vandens,
Šlakelio augalinio aliejaus,
4,5 L vandens,
3-5 VŠ cukraus,
Kelios saujos kukurūzų miltų.

Gaminimas
Mielių tikrinimas:
Į maišymo dubenį įpilkite 3 puodelius karšto vandens. Vanduo turi būti karštas, bet ne per karštas – toks, kad nekentėdami galėtume išlaikyti pirštus kelias sekundes. Suberkite cukrų arba sudėkite medų ir išmaišykite pirštais arba metaline šluotele, kol cukrus (medus) ištirps. Suberkite mieles ir išmaišykite, kad ištirptų.Palaukite apie 10 minučių, kol mielės atgis ir pradės augti. Tai mielių „tikrinimas“, kad įsitikintume jų gyvybingumu. Jei šį etapą praleisite, gali būti, kad pradėsite gaminti riestainius su negyvomis mielėmis ir jie gausis kieti. Mielės yra geros, jei pradeda putoti ir skleisti salsvą, lengvai primenantį alų, kvapą.
Tešlos gaminimas:
Į mielių ir vandens mišinį suberti apie 3 puodelius miltų, druską ir pradėti maišyti. Geriausia tai daryti rankomis, kad pajaustumėte tešlos konsistenciją. Jeigu rankų teptis nenorite, galite maišyti mediniu šaukštu. Įmaišius 3 puodelius miltų, tešla turi pradėti darytis tiršta. Toliau miltų dėti po pusę puodelio ir, po kiekvienos porcijos, prieš dedant daugiau miltų, gerai išmaišyti. Kuo tirštesnė darosi tešla, tuo mažiau dėti miltų vienu kartu.Tešlą minkyti dideliame plačiame dubenyje arba ant švaraus, sauso, plokščio paviršiaus. Pabarstyti dubenį arba minkymo paviršių sauja miltų ir pradėti minkyti. Jei tešla limpa prie rankų ar paviršiaus, įberti truputį miltų. Minkyti tol, kol tešla taps graži ir stangri. Tam gali prireikti 8-10 minučių. Ji bus gana elastinga, bet sunki ir kietesnė negu įprasta duonos tešla. Kita vertus ji neturi būti ir per sausa, ji turi lengvai išsitempti neplyšdama.
Tešlą sudėti į lengvai aliejumi pateptą dubenį ir uždengti švariu drėgnu rankšluosčiu. Pavartykite tešlą dubenyje, kad visas kamuolys pasidengtu plonu aliejaus sluoksneliu. Tai padės jai neišdžiūti.
Padėti dubenį į šiltą, bet nekarštą vietą, kurioje nėra skersvėjų. Palikite kilti kol tūris padvigubės. Idealiausia temperatūra mielėms kilti yra 25 laipsniai.
Kol tešla kyla užvirinti 4,5 L vandens. Kai vanduo beveik užvirs, suberti cukrų ir sumažinti ugnį tiek, kad vanduo lengvai burbuliuotų – jo paviršius turi beveik nejudėti.Kai tešla pakils, išversti ją ant stalviršio, pakumščiuoti ir greitai padalinti į tiek dalių, kiek riestainių norite gauti. Iš šio kiekio išeina apie 12. Riestainius formuoti galima dviem būdais. Pirmuoju būdu tešlos kamuoliukas suplojamas, jo viduryje pirštu padaroma skylė ir tešla „išverčiama“ per ją.
Antruoju būdu iš tešlos padaromas ilgas ritinėlis – „gyvatė“ ir sujungiami jo kraštai. Šis būdas keblesnis, nes galus reikia sulipdyti labai kruopščiai, kad jie neatsiskirtų verdant.
Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių C.Kai visi riestainiai suformuoti, leisti jiems 10 minučių „pailsėti“. Jie pradės po truputį kilti. Idealiu atveju jų tūris padidės ketvirčiu. Tada riestainius po 2-3 mesti į karštą vandenį. Žiūrėti, kad jų puode nebūtų per daug.
Pirmiausia riestainiai turi nugrimzti į puodo dugną, tada išplaukti į paviršių. Riestainiai gali ir nenugrimzti pilnai, o plūduriuoti. Jei taip nutiktų, jų tekstūra labiau primins duoną, o ne plikytą riestainį.
Riestainiui išplaukus į paviršių pavirti apie 3 minutes, tada apversti kiaurasamčiu ir virti dar 3 minutes. Po to riestainius išgriebti iš vandens ir sudėti ant švaraus virtuvinio rankšluosčio. Dėl vandenyje esančio cukraus riestainiai turi gautis dailūs ir žvilgantys. Taip išvirti visus riestainius.
Dvi kepimo skardas pabarstyti kukurūzų miltais, sudėti į jas paruoštus riestainius ir pašauti į karštą orkaitę. Kepti apie 25 minutes. Tada išimti iš orkaitės, apversti ir kepti dar 10 minučių. Tai padės išvengti „plokščiapadžių“ riestainių.Išėmus iš orkaitės ataušinti ant grotelių. Nebandyti perpjauti riestainių kol pilnai neatauš! Karštų riestainių minkštimas kaip vata ir bjauriai pjaunasi.Riestainių paviršių galima barstyti kuo tik norite: sezamo, moliūgo ar saulėgrąžų sėklomis, aguonomis, riešutais, avižomis ir t.t.Barstyti reikia prieš kepant. Tuomet kai riestainiai bus sudėti į skardą, aptepti jų paviršių kiaušinio, išplakto su 3 VŠ ledinio vandens, plakiniu ir pabarstyti norimu priedu.

3 komentarai:

Asta rašė...

Niam niam, kokia apetitiška nuotrauka! :) Nebijočiau aš taip baisiai mielių, ir pati gal bandyčiau, o dabar telieka Kaziukų mugių siūlomus čiupti ir mėgautis :D

Sparnuotis rašė...

Och, taip ir matau, kaip galima susiverti grilianda is situ grazuoliu riestainiu ir sokti pilvo dziaugsmo soki!

Vilma rašė...

Sparnuoti, tavo komentarai visada nuotaiką pakelia. :) Ačiū už tai!