2009-10-08

Sūdyta lašiša - Gravlax

Sveiki! Po ilgokos pertraukos visus vaišinu sūdyta lašiša. Sūdyta lašiša man geriau negu puokštė rožių ar dėžutė Raffaello - rimtai! :) Sūdžiau pirmą kartą ir rėmiausi Sauliaus receptu, bet nesilaikiau jo tiksliai, tad pateiksiu savo adaptuotą variantą. Rezultatas labai patiko!

Reikės:
2 gabaliukų po 450 g lašišos filė.
Sūdymo mišiniui:
100 g jūros druskos,
70 g cukraus.

Gaminimas:
Sumaišyti druską su cukrumi.
Vieną lašišos gabaliuką iš vidinės pusės apiberti mišiniu. Uždengti kitu lašišos gabaliuku (oda į išorę), prispausti ir standžiai apvynioti maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą.
Po paros jau galima ragautis ir mėgautis. Skaniausia su šviežia balta duona!
Mes valgėme su švediška krapų duona idealiai tinkančia su lašiša. Apie ją jau greitai...



8 komentarai:

Živilė rašė...

Na, pagaliau Vilma sugrįžo... Labai laukiau šaunių Tavo įrašų :))) Nebedink tokiam ilgam laikui :)

Egle rašė...

O sūdytą lašiša yra be galo gerai. Geriau nei rūkyta šimtąkart. Pas mus namie tėtis sūdo. kažkaip neypatingai ir nesudėtingai, bet aš net nemėginu, parsivežu kaip didžiausią delikatesą jo rankom pagamintą :)

Sparnuotis rašė...

Niekada nebandžiau, bet dabar būtinai išmėginsiu ir aš pasisūdyti tokios lašišos po tavo rekomendacijų! O kiek laiko šaldytuve ji gali stovėti taip paruošta?

Jurga rašė...

O ką duoda cukrus? Įdomu. Aš irgi kartais pasisūdau lašišos, bet be cukraus (http://peledospuslapis-jurga.blogspot.com/2009/06/sudyta-lasisa.html)

Vilma rašė...

Jurga, cukrus sušvelnina sūrumą ir išryškina lašišos skonį. Be cukraus lašiša man net neskani - per sūri ir sausa.

Unknown rašė...

Oi, kaip as praleidau si irasa anksciau!? Be galo krasto megstu sudyta lasisa. Mano kriksto mama ja gamina, tik ji dar krapu kartais pridedavo. Super maistas! Taip gardziai nuotraukoje atrodo, kad net skaudu ziureti :o)

Anonimiškas rašė...

Pasakykit, prašau, ar lašišą pasūdžius ją laikyti uždarą maiše, ar atvirą lėkštėj?
Girdėjau profilaktiškai rekomenduojama lašišą sūdymui palaikyti šaldymo kameroje (kirmėliukų profilaktikai). Kiek ją reiktų laikyti kad nesušaltų į ledą?

Vilma rašė...

Pasūdytą lašišą reikia tampriai suvynioti (aš suvynioju į plėvelę), kad ji būtų apspausta ir sūdytųsi tolygiai.
Dėl šaldymo prieš sūdymą nieko nesu girdėjusi. Bet pasūdyta lašiša puikiai susišaldo ir tada ją galima laikyti šaldiklyje kiek nori. Aš darau taip - pasūdau didesnį kiekį, tada išdalinu porcijomis ir sušaldau. O kai kokį vakarą sumąstau, kad pusryčiams norėsiu lašišos, ištraukiu iš šaldiklio ir padedu į šaldytuvą, kad atitirptų.