2009-10-08

Švediška krapų duona

Ši duona puikiai dera su sūdyta lašiša. Jos trupiniai minkšti, o tekstūra lengva, pati duona švelniai kvepia krapais. Tai viena skaniausių duonų kokią tik esu kepusi! Aš ją kepiau duonkepėje, tačiau pateikiu pilną gaminimo aprašymą.

Reikės:
2 AŠ sausų mielių,
125 ml vandens,
500 g duoninių miltų (1 rūšies),
1 AŠ druskos,
2 VŠ kapotų krapų,
150 g tepamo varškės sūrelio (naudojau kažkokį su marinuotais agurkėliais ir žolelėmis),
30 g minkšto sviesto ir dar trupučio formai patepti,
1 lengvai paplaktas kiaušinis.

Gaminimas:
1. Suberkite mieles į vandenį ir palikite 5 minutes. Sumaišykite miltus su druska.
2. Padarykite miltuose duobutę ir sudėkite į ją krapus, sūrelį, sviestą, kiaušinį, supilkite vandenį su mielėmis. Mediniu šaukštu maišykite kol gausite drėgną, lipnią tešlą..
3. Išverskite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir minkykite apie 10 min..
4. Įdėkite tešlą į švarų dubenį, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti apie 1,5 val..
5. Patepkite sviestu pailgą formą. Pakumščiuokite tešlą ir palikite ramybėje 10 min.
6. Iš tešlos suformuokite kepaliuką ir įdėkite jį siūle žemyn į formą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti dar 1,5 val.
7. Kepti180 laipsnių orkaitėje 45-60 minučių, kol taps tamsiai geltonos spalvos ir pabarbenus pirštais skambės kaip tuščiavidurė. Ištraukti iš orkaitės ir ataušinti ant metalinių grotelių.

Skanaus!

8 komentarai:

Jūratė rašė...

Gundausi jau baisiausiai pirkti duonkepę ir dabar visų klausinėju, kas kokią turi. Pasakykite, prašau, kokia pas Jus... ;)

Vilma rašė...

Jūrate, aš viena, tad kreipkis į mane "tu". ;)
Dėl duonkepės - pas mane Moulinex Home bread baguette (XXL). Joje yra specialūs loveliai mini bagetėms kepti. Yra džemo virimo, makaronų tešlos minkymo, tik kepimo funkcijos. Naudojau visas ir esu labai labai patenkinta. Bagetės gaunasi labai skanios, džemą gerai verda. Nepamainomas dalykas kai reikia ruošti mielinę tešlą arba išminkyti tešlą virtinukams. Kadangi tai ilgalaikis pirkinys nesirinkom pigiausio varianto ir tikrai nesigailiu pasirinkimu. Tiesa, mažiausias duonos kepaliukas kurį galima iškepti yra nuo 750 g - tai nemažai, tad jei valgytojų nedaug vertėtų pasižiūrėti variantą kur galima iškepti 500 g kepaliuką. Bet jei asmenų šeimoje daugiau, tai bus pats tas. :)

Jūratė rašė...

Ačiū. Tikiuosi greit apsispręsti ir sugrįžti tavo receptų. ;)

Sparnuotis rašė...

Bet kaip šita krapų duona turėtų derėti su tavo sūdyta lašiša - pasakiškas derinukas. Pavydžiu judviems tų pusryčių ir laukiu deserto!

Gretukas rašė...

Vakar kepiau švedišką krapų duoną, labai skanu ir visiems patiko. Ačiū už receptą.

Vilma rašė...

Gretuk, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko. :)

S rašė...

O kokio dydžio kepalėlis gaunasi iš tokio kiekio produktų?

Vilma rašė...

Truputį platesnė ir aukštesnė negu standartinė pailga kekso forma. :)