2009-12-20

Cukruje apvolioti imbieriniai sausainiai

Lietuviškai skamba neįspūdingai, bet man labai nelinksta širdis antraštę rašyti angliškai. Originalo kalbą pavadinime naudoju tik tada, kai patiekalo pavadinimas susideda iš vieno (daugiausiai - dviejų) žodžio neturinčio lietuviško atitikmens. O be to, aš ir melasos neturėjau, tad pavadinimas neatitiktų tikrovės... Šie sausainiai Kalėdoms, bet neįeina į Kalėdinių krepšelių sudėtį. Jie iš skyriaus "Skanėstai į tėvų namus"...
Julyt, čia tas, Dorie Greenspan, receptas kurį man atsiuntei. ;-) Ačiū labai labai! Nežinau kas man gavosi - "crunchy" ar "chewy", bet jie tikrai labai gardūs. Taigi, iš mano namų tau į Prancūziją - ragauk ar pavyko. :-)

Reikės:
2,5 puodelio miltų,
2 AŠ sodos (naudojau kepimo miltelius),
1/2 AŠ druskos,
2 AŠ malto imbiero,
1/2 AŠ malto cinamono (dėjau visą šaukštelį),
1/4 AŠ malto kardamono (originale - kvepiantieji pipirai),
165 g minkšto sviesto,
1 puodelio šviesaus rudojo cukraus (naudojau šviesų muscovado),
1/2 puodelio melasos (naudojau "Golden syrup"),
1 didelio kiaušinio,
Cukraus apvoliojimui (naudojau stambiakristalį Demerera).

Gaminimas:
1. Sumaišyti miltus, sodą, druską, imbierą, cinamoną ir kardamoną.
2. Išplakti sviestą su su cukrumi iki purios masės. Įkulti kiaušinį ir plakti dar 1 min. Sumažinti plaktuvo greitį iki mažiausio ir įmaišyti sausus komponentus. Nepermaišyti! Jei dar matysis sausų miltų, įmaišyti mentele.
3. Tešlą padalinti pusiau, abu gabalus suvynioti į plėvelę ir padėti į šaldiklį 30 min. arba šaldytuvą mažiausiai valandai. Tešlą galima laikyti šaldytuve iki 4 dienų.
4. Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių. Skardą iškloti kepimo popieriumi.
5. Į dubenėlį įberti cukraus. Imti vieną dalį tešlos (kitą palikti šaldytuve), padalinti į 12 dalių, padaryti rutuliukus ir apvolioti juos cukruje. Sudėti į skardą ir paspausti stiklinės dugnu, kad suplokštėtų. Tą patį padaryti su kita dalimi tešlos. Kepti 12-14 min, kol palietus paviršių šis atrodys stangrus. Išimti sausainius ir sudėti ant grotelių kol atauš.
Kaip mane informavo Julė, kepant trumpiau sausainiai bus "chewy", kepant ilgiau (crunchy). Aš kepiau apie 13 min., tad nežinau, kad man gavosi. Bet žinau, kad tai skanu. :-)

4 komentarai:

julė rašė...

atrodo labai teisingi ir gardūs :)
man tai jie išeina tokie lyg ir crunchy pakraščiukuose, bet centriukas ir kai kandi.. tai jie tokie.. nežinau net kaip paaiškinti, taip ne subyra, o it susiklijuoja, tokie medauniški.

svarbiausia, kad patiko.

Vilma rašė...

O, medauniški labai teisingai pasakyta! :-) beje, pastovėję per naktį sandarioje taroje jie suminkštėjo kaip meduoliai. Bet, manau, palaikius neuždengtus, taptų traškūs. Ir tokie, ir kitokie skanūs. ;-)

Anonimiškas rašė...

O melasa imanoma kuo nors pakeisti?

Vilma rašė...

Anonimiškam - melasą galima pekeisti auksiniu sirupu (golden syrup) arba medumi.