2009-12-20

Kalėdiniai krepšeliai

Pirmą kartą gyvenime sugalvojau Kalėdų proga padovanoti savo kepinių. Šiaip aš gana kukli šio savo pomėgio atžvilgiu, tad net svečiams vaišes retai ruošiu pati. Bet tiems kuriems teko ragauti, ypač saldumynų - nesiskundė. :-) Matyt tai ir įkvėpė labiau pasitikėti savo kulinariniais sugebėjimais ir išeiti "į viešumą". Idėją dar pernai nusižiūrėjau pas Ugnę, bet trūko įkvėpimo, o štai šiemet, iš didelio entuziazmo gimę į mano Kalėdinius krepšelius keliauja šokoladiniai biscotti (būsimo Julės vyro Deivio receptas :)), avižiniai sausainiai su šokolado gabaliukais (Pitsburgh needs eated), Daniški kokosiniai "makaronai" (Nami nami) ir migdolinės juostelės (nežinia iš kur...). Beje, turiu prisipažinti, kad gyvenime esu kepusi tik avižinius sausainius ir ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti kiek kartų, taigi čia kaip ir pirmieji "blynai". Atradau naują, man nepažįstamą pasaulį ir mėgavausi kepimu! Atrodo, pradedu suprasti, ką turi omenyje Forelle kai rašo, kad puola kepti būtent sausainių, kai užsimano ko nors skanaus... ;-) Bet šiandien į sausainių pusę net žiūrėti negaliu. Ne dėl kepimo. Dėl ragavimo...

Šokoladiniai biscotti

Reikės:
2 puodelių (280 g) miltų,
3/4 puodelių (75 g) kokybiškos natūralios kakavos miltelių,
1 AŠ valgomosios sodos (naudojau kepimo miltelius),
1/4 AŠ druskos,
3 didelių, kambario temperatūros kiaušinių,
1 puodelio (200 g) cukraus,
1 AŠ vanilės ekstrakto (neturėjau, nedėjau),
1/2 AŠ migdolų ekstrakto (naudojau esenciją),
1 puodelio (125 g) skrudintų, stambiai kapotų migdolų,
3/4 puodelio (120 g) šokolado gabaliukų (nedėjau).
Glaistui:
1 kiaušinio,
2 VŠ stambiakristalio cukraus (naudojau paprastą).

Gaminimas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Mažame dubenyje kartu persijoti miltus, kakavos miltelius, sodą ir druską.
3. Dideliame dubenyje išplakti kiaušinius su cukrumi ir vanilės bei migdolų ekstraktais. Palaipsniui supilti sausus komponentus, tada įmaišyti riešutus ir šokolado gabaliukus kol tešla sulips į vieną masę.
4. Skardoje įtiesti kepimo popieriaus. Tešlą padalinti pusiau. Ant lengvai miltuoto paviršiaus iškočioti dvi "pliauskas" tokio ilgio kaip kepimo skarda. (Kadangi aš naudojau standartinę orkaitės skardą, kuri tikrai plati, dariau trumpesnius ritinėlius). Perkelti į skardą paliekant tarp jų nemažą tarpą.
5. Švelniai suploti ritinių paviršių, patepti išplaktu kiaušiniu, pabarstyti cukrumi ir kepti apie 25 min., kol palietus jausis, kad ritinėlis sutvirtėjęs.
6. Išimti sausainių tešlą iš orkaitės ir leisti atvėsti 15 min. Ant pjaustymo lentelės, naudojant rantytą duonos peilį supjaustyti skersai piršto storio riekelėmis. Sudėti jas pjūviu žemyn ant skardos ir kepti 20-30 min. Viduryje kepimo apversti.
Kai sausainiai iškeps, pilnai ataušinti ir laikyti sandariame inde iki 2 savaičių (kas tiek laikys?). Jei norisi, sausainius galima iki pusės pamerkti į ištirpintą šokoladą ir palaukti kol šokoladas sustings.

Avižiniai sausainiai su šokolado gabaliukais



Reikės:
1 ir 1/4 puodelio miltų,
1 AŠ sodos (naudojau kepimo miltelius),
1/2 AŠ druskos,
230 g kambario temperatūros sviesto,
1 puodelis cukraus,
1 puodelis tamsaus rudojo cukraus (naudojau tamsųjį muscovado),
2 kiaušiniai + 1 baltymas, kambario temperatūros,
3 puodeliai avižinių dribsnių (rupių, ne greito paruošimo),
Gera sauja juodojo šokolado gabaliukų (mano versija).

Gaminimas:
Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių. Skardą iškloti kepimo popieriumi.
Viename dubenyje sumaišyti miltus, sodą, druską ir avižas.
Kitame dubenyje paplakti sviestą. Suberti cukrų ir plakti kol gausis puri, lengva masė, apie 5 min. Tada suberti rudąjį cukrų ir toliau plakti apie 3-4 min. Mažiausiu greičiu, po vieną įplakti kiaušinius, galiausiai baltymą, kol kiaušiniai gerai įsimaišys ir masė taps vienalytė ir blizgi.
Vienu kartu suberti sausus komponentus. Iš pamaišyti kol masė taps tešla. Suberti šokolado gabaliukus. Šiame etape tešlą galima laikyti šaldytuve 3 dienas.
Naudojant du šaukštus tešlą dėti kauburėliais ant skardos paliekant nemažus tarpus, nes sausainiai kepami plečiasi. Kepti kol sausainiai išsiplės, pakils ir gražiai pagels, apie 12-15 min. Jei kepsite ilgiau, sausainiai bus intensyvesnės spalvos, traškūs ir karamelizavęsi.

Sausainiai tikrai labai skanūs!

Daniški kokosiniai "makaronai"


Reikės:
50 g sviesto supjaustyto kubeliais,
4 kiaušinių baltymai,
250 g cukraus (recepte rašo "caster sugar" - tokį ir naudojau, bet, manau, puikiai pavyks ir su paprastu),
250 g kokoso drožlių,
1 AŠ vanilės ekstrakto arba sėklų iš vienos vanilės ankšties (nedėjau nei to, nei ano).

Gaminimas:
Visus komponentus sumaišyti sunkiame puode. Šildyti ant silpnos ugnies, maišant, kol visi ingredientai susimaišys.
Nukelti nuo ugnies. Dviem šaukšteliais kabinti masę ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kadangi sausainiai kepdami nesiplečia, tarpelius galima palikti labai mažus - apie 1-2 cm.
Kepti iš anksto iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol sausainiai gražiai pagels.


Migdolinės juostelės

Reikės:
225 g sviesto, kambario temperatūros,
1 puodelio cukraus,
1 trynio,
1/4 AŠ vanilės ekstrakto,
žiupsnelis druskos,
2 puodeliai miltų.
Viršui:
1 baltymas,
2 VŠ cukraus,
1/2 AŠ malto cinamono,
1/2 smulkiai kapotų migdolų (susmulkinau kombaine, ne iki miltų).

Gaminimas:
Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių.
Išplakti sviestą su cukrumi iki lengvos, purios masės. Įmaištyti trynį, migdolų ekstraktą ir druską. Įmaišyti miltus ir gerai išmaišyti. Į 15x20 cm dydžio skardą įkloti kepimo popierių ir sudėti tešlą, išlyginant ją pirštais.
Iki standumo išplakti baltymą, tada suberti cukrų, cinamoną ir dar plakti kol gausis labai standi balta masė, kuri nebėga apvertus indą. Suberti migdolus. Morengą užtepti ant tešlos formoje ir kepti 25-30 min. Išėmus iš orkaitės leisti praaušti 10 min. Supjaustyti juostelėmis kol dar šiltas.

Labai skanios, nesausos juostelės!. ;-)

9 komentarai:

Indrė rašė...

Oho kiek skanėstų priruošei :) super

julė rašė...

norėčiau ir aš tokio krepšelio :)
šaunuolė tikrai. ypač jei čia blynai pirmi, taigi taigi kaipgis!

Vilma rašė...

Ačiū, merginos! Labai smagu buvo kepti. Būčiau ir daugiau prikepusi, bet paprasčiausiai į krepšelius nebetilpo. :-) Pagavau kablį taip sakant. :-)

Sparnuotis rašė...

Nuostabus tavo lauknešėlis Kalėdoms, jau matau tavo artimųjų apsalusius veidus:) Panašu, kad kablys pagavo tave, būsi kažkam už auksinę žuvelę!

Vilma rašė...

Sparnuoti, tas Kažkas namuose gyvena ir vakar padarė išvadą, kad sausainius vis tik mėgsta. :-D

Živilė rašė...

Aš tokių gardumynų gavusi dovanų, išbučiuočiau tave, Vilma, ir atsidėkoti negalėčiau. Manau, gavėjai šių dovanėlių bus žiauriai patenkinti :)

Vilma rašė...

Živile, nors gavėjai manęs bučiuoti nepuolė, bet tikiuosi liko patenkinti. :-)

Anonimiškas rašė...

o pora savaičių gali stovėti tie kepiniai?

Vilma rašė...

Pora savaičių daugoka... Nerekomenduočiau laikyti daugiau negu savaitę.