2010-08-22

Galeta su obuoliais ir bruknėmis

Kai ne itin sekasi grybauti, reikia rinkti uogas ir kepti skanų pyragą. :) Kad ir kaip atidėliojau galetos kepimą, pagaliau ryžausi. Mane vis sulaikydavo baimė, kad tešla plyš, įdaras bus skystas ir išbėgs pro šonus, padas bus kietas, sausas ir t.t. Tačiau nepabandysi - nesužinosi. Pasirinkau receptą iš BBC Good Food liepos numerio, nes BBC žurnaluose visi receptai kelis kartus patikrinti ir, kiek man teko bandyti, dar niekada nenuvylė. Originalas buvo su persikais, tačiau įdarą aš perdariau pagal save, o tešlos recepto ir gamybos laikiausi griežtai. Viskas pavyko lengvai ir puikiai - tešla neplyšo, įdaras nebėgo net ir prapjovus pyragą, padas gavosi trapus ir tirpstantis burnoje. Visos mano baimės dėl galetų buvo perdėtos, tad siūlau nebijoti ir Jums. LABAI rekomenduoju šį pyragą. Pateikiu adaptuotą variantą.

Reikės:
Tešlai:
200 g miltų,
140 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais,
85 g šviesaus Muscovado cukraus,
1 kiaušinio (trynys ir baltymas atskirai),
1 VŠ kukurūzų miltų.
Įdarui:
200 g bruknių,
3 vidutinio dydžio minkštų obuolių,
1 AŠ cinamono,
1 VŠ Demerara cukraus.

Gaminimas:
Miltus suberti į virtuvinį kombainą, sudėti sviestą ir malti kol gausis smulkūs trupiniai. Atidėti 3 VŠ Muscovado cukraus, o likusį suberti į kombainą ir truputį pamalti, kad susimaišytų su trupiniais. Įdėti trynį ir malti kol gausis tešla. Jei reikia, įpilti 1 VŠ šalto vandens. Tešlą išimti ant lygaus paviršiaus ir truputį paminkyti, suformuoti rutulį ir, suvyniotą į plėvelę, padėti į šaldytuvą 30 min.
Tuo tarpu paruošti įdarą: obuolius supjaustyti į 6 dalis, išimti sėklas (aš nelupau, nes naudojau šviežius obuolius ir man patinka obuoliai su žievele) ir kiekvieną skiltį supjaustyti skersai nestorais griežinėliais. Sumaišyti su švariomis, sausomis bruknėmis, atidėtu Muscovado cukrumi ir cinamonu.
Tešlą iškočioti ant kepimo popieriaus į 30 cm skersmens skritulį. Popierių su tešla perkelti į skardą. Centrą, paliekant maždaug 7 cm kraštą, pabarstyti kukurūzų miltais ir sudėti įdarą. Tešlos kraštus užlenkti taip, kad apgaubtų įdaro kraštą, tačiau vidurys liktų atviras. Baltymą lengvai išplakti ir supilti ant įdaro, pabarstyti Demerara cukrumi ir kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 30-35 minutes kol tešla gražiai parus ir taps trapi.

Nerekomenduoju šiam pyragui kietų ir labai sultingų obuolių, nes jie liks kieti, o įdaras gali stipriai pavandenyti. Taip pat šaldytų neatitirpintų uogų. Įdarui puikiai tiktų mėlynės, kriaušės, persikai, abrikosai.

2 komentarai:

Neringa rašė...

mmmm... kaip cia skanu.... koks puikus derinukas!

O sakyk, mieloji kur perki BBC zurnalus?

Vilma rašė...

Ačiū, Neringa!

Vieną pirkau oro uoste, o paskutinis receptas iš elektroninės versijos - kelis lapus duoda pažiūrėti, tai tarp tų kelių tas pyragas ir buvo.
O šiaip beveik visus receptus galima rasti BBC Good Food internetiniame puslapyje - iš ten daugiausiai ir bandau. :)