2011-09-19

New York Times slyvų pyragas

Turbūt jau paskutinis slyvų pyragas šiemet. Nors kas žino ką sumąstysiu jei šeštadienį turguje dar bus šių kaulavaisių...
Sako, šis slyvų pyrago receptas, skaitytojų pageidavimu, New York Times laikraštyje buvo spausdinamas vos ne kasmet nuo 1983 iki 1995 m. Galiausiai redaktorių užkniso tai daryti ir 1995-aisiais parašė, kad šie metai paskutiniai, kai spausdinamas šis receptas, todėl, kas nori, tegul jį išsikerpa, įsilaminuoja ir pasikabina ant šaldytuvo. :)

Reikės:
3/4 puod. cukraus,
120 g sviesto,
1 puod. persijotų miltų,
1 AŠ kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos,
2 kiaušinių,
24 slyvų puselių (man į 26 cm skersmens formą tilpo tik 16),
Cukraus ir cinamono pabarstymui.

Gaminimas:
Minkštą sviestą išplakti iki purumo su cukrumi ir druska. Po vieną įkulti kiaušinius ir gerai išplakti. Suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir gerai išmaišyti.
Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą išardomą formą (max 26 cm skersmens), ant viršaus glaudžiai sudėti slyvų puseles pjūviu į viršų. Pabarstyti cukraus ir cinamono mišiniu.
Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min. (man kepė valandą).

Pyragas tikrai labai skanus - sultingas, saldžiarūgštis su karameline cinamono plutele. Cukraus tešloje geriau nemažinti, nes kepamos slyvos rūgštėja ir pyragas bus per rūgštus.
Originale rašo, kad išeina 8 porcijos, bet aštuoniems čia nebūtų ką veikti... Sakyčiau, šešiems dietininkams arba trims normaliems. :D Jei norėsite pamaitinti daugiau svečių ir porciją dvigubinsite, imkite atitinkamai didesnę formą, nes pyrago skanumo esmė - plonas tešlos sluoksnis ir daug slyvų. Jei tešlos bus daug nedidelėje formoje, gausis keksas su slyvomis. Gal ir skanus, bet aš tada jau plaunuosi nuo atsakomybės. :)

Šaltinis: New York Times

Komentarų nėra: