2008-10-04

Guliašas


Vasarą, po komandiruotės Oksforde, laukdama atidėto lėktuvo reiso į Vilnių, vaikščiojau oro uoste ir apžiūrinėjau visas jame esančias parduotuves (o kas belieka... ;-)), kol neužtikau knygyno - kas buvo labai netikėta... Ten įsigijau tokią labai nepatrauklią, ant paprasto senoviško popieriaus atspausdintą (nors 2006 metų leidimo), visiškai be nuotraukų ir iliustracijų kulinarinę knygą. Atrodo, kuo tokia galėjo sužavėti?.. Sužavėjo tai, kad ten surinkti geriausi Didžiosios Britanijos Moterų Institutų receptai, kurie buvo publikuoti žurnaluose, dalyvavę konkursuose, daug kartų bandyti ir laimėję įvairių prizų... Taigi, negalėjau ramiai pro ją praeiti... Pirmąjam bandymui pasirinkau guliašą. Valgiusieji sakė, kad gavosi geriau negu Čekijoje ar Vengrijoje (nors yra ragavę ir ten)... Bet čia ne aš "kalta", čia tiesiog receptas geras! :-)

Reikės:
3 VŠ aliejaus,
2 didelių svogūnų (sukapotų gabaliukais),
1 česnako skiltelė (sutrinta),
750 g troškinimui tinkamos jautienos, supjaustytos 4 cm dydžio kubeliais,
1 VŠ miltų,
1 VŠ raudonosios paprikos miltelių,
300 ml sultinio,
druskos, pipirų,
400 g savose sultyse konservuotų pomidorų,
1 žalioji paprika (supjaustyta kvadratėliais),
150 g grietinės.
Knedliams:
100 g miltų,
0,5 AŠ kepimo miltelių,
1 AŠ džiovintų žolelių mišinio (nebūtina),
druskos, pipirų,
50 g smulkiai supjaustytų lašinukų.
Gaminimas:
Įkaitintame aliejuje apkepti svogūnus ir česnakus, kol svogūnai suminkštės.
Sudėti mėsos gabaliukus ir iš visų pusių apskrudinti.
Pabarstyti miltais, paprikos milteliais, druska, pipirais, gerai išmaišyti.
Supilti sultinį ir konservuotus pomidorus, užvirinti, uždengti dangčiu ir troškinti ant silpnos ugnies 1 valandą.
Tuo tarpu paruošti knedlius: persijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, pipirais, žolelėmis ir lašinukais. Su trupučiu šalto vandens išminkyti tešlą. Miltuotomis rankomis suformuoti 8 arba 12 rutuliukų.
Po valandos į guliašą suberti paprikos gabaliukus ir troškinti dar 10 minučių.
Po 10 minučių, į puodą sudėti knedlius ir toliau troškinti 20 minučių (arba kol mėsa bus minkšta, o knedliai išvirę).
Įmaišyti grietinę, trumpai pakaitinti ir tiekti.
P.S. Prie šio guliašo nepaprastai tiko marinuoti agurkėliai... ;-)

1 komentaras:

Dalia rašė...

nepaisant to, kad guliašas jau prieš 2 metus suvalgytas, atgimė netikėtai jo fantomas Septyniuose Virtieniuose
)