2009-02-18

Foies de volaille en pâté

Receptas skaniosioms savaitėms kurios dabar skirtos prancūzų virtuvei. Receptą atkapsčiau senutėje 1994 m. prancūziškų valgių knygoje "Prancūzų valgiai šiokiadieniams ir šventėms", kurios popierius kaip mano jaunystės mokyklinių vadovėlių ir nė vieno paveikslėlio. :) Įkvėpimo ji nekelia, bet mėgstu ją pavartyti, nes laikausi nuomonės, kad gražūs paveikslėliai tik suvilioja, bet nebūtinai pateisina lūkesčius, o kai paveikslėlio nematai, neturi išankstinių nusistatymų, tad rezultatas dažnai būna džiugesnis negu galima buvo tikėtis (o ne "ot, velnias, kodėl man nesigavo taip gražiai susukti/iškepti/išplakti..."). Taigi, grįžtant prie pašteto - jis labai skanus. Nešiau į darbą kartu su šviežiai kepta duona, kolegoms pavaišinti - visi liko labai patenkinti. Net mano antroji pusė parašė dieną sms, kad, žinai, paštetas pusryčiams toks skanus buvo... :) Nors pavadinimas skamba "nežmoniškai", viskas daug paprasčiau - tai tiesiog paukštienos kepenėlių paštetas. Receptas nesudėtingas, nes, kaip pirmam kartui, norėjau tokio, kad nereikėtų ilgai virti vandens vonioje orkaitėje, apmūturiavus folija ir kt. komplikacijom. Jeigu mėgstate paštetus, bet nerimą kelia parduotuvinių sudėtis ir kokybė, griebkit petelnę ir turėsit skanius pusryčius arba gerą užkandėlę. :)

Reikės:
600 g paukštienos kepenėlių (naudojau kalakutienos),
300 g svogūnų,
1 VŠ kapotų čiobrelių,
druskos, pipirų,
4 VŠ sviesto (originale žąsies taukai, bet kas jų turi?..).

Gaminimas:
1. Svogūnus labai smulkiai supjaustyti ir troškinti 25 min. ant labai silpnos ugnies 2 VŠ sviesto. Išimti iš keptuvės.
2. Į keptuvę sudėti likusį sviestą ir juose trumpai (5-7 min.) pakepti čiobreliais pabarstytas kepenėles. Viduje kepenėlės turi likti rausvos. (Man dėl to buvo truputį neramu, tad iškepiau pilnai, bet neperkepiau).
3. Šiltas kepenėles kartu su svogūnais du kartus permalti. Įberti druskos, pipirų, gerai išmaišyti.
4. Pašteto masę sudėti į molinį arba stiklinį indą, paviršių išlyginti ir pastatyti kelioms valandoms į šaldytuvą. (Aš uždengiau maistine plėvele, todėl paviršius neapdžiūvo).

Knygoje rašoma, kad šaldytuve jį galima laikyti 8-10 dienų. Pas mus jis tiek neužsibuvo, tad negaliu patvirtinti arba paneigti. ;) Bon Appétit!

3 komentarai:

Egle rašė...

O aš į naminį paštetą dar pilu brendžio. Superinis aromatas. Paskutinį kartą truputį padauginau (brendžio į paštetą ;D ), bet jis nuo to nė kiek nepablogėjo. Nekeisčiau naminio pašteto į parduotvinį, prikištą visokių odų, nagų ir ragų (atsiprašau už eterio teršimą) nė už ką.

Gitana rašė...

Atsiprašau autorės, kad drįstu komentuot neišbandžius recepto, bet man pats skaniausias Vyganto paštetas: http://www.skaniai.lt/2008/06/05/vistienos-kepeneliu-pastetas/

Vilma rašė...

Tai gal šį komentarą ir reikėjo rašyti po Vyganto receptu?.. Apgailestauju, kad siūlau pačius NEskaniausius receptus...