2009-02-21

Variacijos žiuljenų tema - liežuvio ir grybų užkepėlė

Labai norėjau toliau dalyvauti skaniųjų savaičių projekte, tačiau labai nenorėjau ieškoti prancūziškų receptų, nes dažnai prireikia kažko, ko trūksta ir reikia eiti pirkti, ko aš labai nenorėjau daryti... Taigi, apžiūrėjusi šaldytuvo turinį, nusprendžiau improvizuoti žiuljenų tema. Neatsitiktinai, nes vakar pagaliau nusipirkau suflė indelius, tad ir juos labai knietėjo išbandyti. :)
Pradinė mintis buvo daryti grybų apkepėlę, tačiau mano antroji pusė pakišo išganingą mintį sakydamas "gal vakarienei liežuvį kaip nors pakepam?" Tą liežuvį viriau pati prieš kelias dienas, bet jau pabodo jį vieną valgyti, tad šioje užkepėlėje jis puikiai "nuskambėjo" naujai. Kepimo metu, traukiant iš spintelės pipirus, akis užkliuvo už kmynų - pamaniau, o kodėl gi ne... ir įbėriau žiupsnelį - tiko puikiai! Galutinis rezultatas labai patiko. Eilinį kartą įsitikinau, kad apkepėlės fantastiškas būdas skaniai sunaudoti likučius. Tokiai apkepėlei puikiai tiktų ne tik liežuvis, bet ir kepta vištiena, kumpis, brokoliai, šparaginės pupelės, žiediniai kopūstai, žodžiu viskas, kas tik šauna į galvą. Tikslių proporcijų nebus, nes visko imama iš akies ir pagal skonį.

Reikės:
Aliejaus,
Virto liežuvio,
Svogūnų,
Pievagrybių,
Druskos,
Šviežiai grūstų pipirų,
Krapų (naudojau džiovintus),
Kmynų,
Miltų,
Pieno,
Sūrio (naudojau Čederio).

Gaminimas:
1. Aliejuje apkepti susmulkintą svogūną ir juostelėmis supjaustytą liežuvį.
2. Į keptuvę prie liežuvio sudėti griežinėliais supjaustytus grybus ir toliau kepti, kol grybų skystis išgaruos. Pasūdyti, įberti kmynų, pipirų, krapų.
3. Kai skytis išgaruos ir viskas bus apkepę, įberti miltų ir maišant pakepti. Įpilti pieno (jo kiekis pareguliuokite pagal tai, kokio tirštum padažo norite) ir maišant pakaitinti kol sutirštės.
4. Masę dėti į kepimo indelius, ant viršaus užberti sūrio ir kepti orkaitėje po griliu, kol viršus paskrus. Jei nemėgstate paskrudusio viršaus, galite kepti orkaitėje paprastai, kol sūris tik išsilydys.
Mes valgėme su virtomis bulvėmis, bet būtų skanu ir su šviežia bagete. ;)

Komentarų nėra: