2009-02-16

Žalias jogurtinis pyragas

Šis receptas iš mano pačios pirmosios kulinarinės knygos, kurią gavau dovanų, nes labai labai jos norėjau. :) Tada pažadėjau, kad pagaminsiu visus patiekalus iš jos, tad kartas nuo karto ją atsiverčiu... Šis pyragas sudarytas iš keturių sluoksnių, kurių kiekvienas turi savitą skonį, o bendra jų dermė nuostabiai palepina skonio receptorius - atrodo, kad valgai tai sūrio pyragą, tai riešutinius sausainius, tai vaisių želė... Gaminant teko pasikrapštyti, bet vargas atsipirko su kaupu! Originaliame recepte reikia raudonųjų serbentų, tačiau jų neturėjau ir pakeičiau spanguolėmis...

Reikės:
Pagrindui:
150 g miltų,
50 g maltų riešutų,
120 g smulkiai supjaustyto sviesto,
60 g cukraus,
1 kiaušinis,
1 VŠ grietinės,
sviesto formai ištepti.
Viršui:
40 g kokoso drožlių,
20 g cukraus,
250 g serbentų,
4 kiaušinio trynių,
60 g cukraus,
80 g miltų,
400 g natūralaus jogurto,
1/2 citrinos sulčių,
1 citrinos tarkuotos žievelės,
4 kiaušinių baltymai,
500 g kivių,
1 pakelis skaidraus tortų užpilo miltelių.

Gaminimas:
1. Iš nurodytų pagrindo ingredientų gerai išmaišyti tešlą. (patogiausia kombaine). Tešla iškloti sviestu pateptą išardomos formos dugną ir šonus (formos skersmuo 28 cm), suformuojant cm aukščio sienelę.
2. Viršui kokoso drožles truputį pakepinti su cukrumi ir paskirstyti ant pyrago pagrindo. Ant jo užberti paruoštus serbentus.
3. Trynius su cukrumi išplakti iki putų. Į masę palengva suberti miltus, supilti jogurtą, citrinos sultis , įberti citrinos žievelę ir atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus. Jogurto masę supilti ant serbentų, išlyginti paviršių ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 60 minučių.
4. Atvėsinus apdėti kivių griežinėliais ir užpilti pagal instrukciją ant pakelio paruoštu tortų užpilu.

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

kaip vadinasi ta pirmoji tavo kulinarine knyga?

Anonimiškas rašė...

SAUNUOLEEE!!! Tu, kaip visad lepini (ech... dabar nors virtualiai:P) SUPER-ULTRA-NEREALIAIS receptais, kuriu pastaruoju metu TIEEEK DAAAUG...:)

...ZZZ

Vilma rašė...

Na tai laukiam kvietimo, tuščiomis stengsimės neateiti... ;)

Unknown rašė...

Pyraga atrodo super ir turbut teisingai pagamintas yra labai skanus. Bet as sugadinau viska su tuo vadinamuoju tortu uzpilu. Nes nezinojau, kas tai yra ir dejau zele... Pyragas nuo zele permirko ir buvo nelabai bevalgomas. Gal galetumete pakomentuoti -- kur galima gauti torto uzpilo milteliu? Ar tai tikrai zele, o as tiesiog neteisingai ja uzpiliau -- dar nepakankamai atsalusia ar pan. Aciu ;)

Vilma rašė...

Aušra, gaila, kad nesigavo. Tortų užpilai gaminami iš pektino, todėl jis sustingsta ir ant kivių bei ananasų. Šiuos miltelius aš perkau berods RIMI, bet esu mačiusi ir Maximoje bei kt. didesniuose PC. Neturint jų, galima naudoti Dansukker želės cukrų džemams virti (ten tas pats pektinas), tik jau reikės atitinkamą kiekį svarstyklėmis atsisverti, kad susitingdytų apie 200 ml sulčių arba kito saldaus skysčio.
Beje, galima naudoti ir žele tik ne ant kivių ar ananasų, nes juose esantys fermentai išskystina želatiną (taip galėjo Tau ir nutikti). Jei naudojama želė, prieš pilant reikia palaukti kol bus minkštų drebučių konsistencijos, kad nesusigertų į tortą.
Linkiu sėkmingų tolesnių eksperimentų! :)

Unknown rašė...

Labai ačiū, Vilma, už išsamų ir aiškų komentarą. Būtinai dar kartą išbandysiu šį pyragą, kai susikaupsiu ir būsiu radusi tinkamų medžiagų:)
Puikus tinklalapis, nuoširdžiausi komplimentai:)

Vilma rašė...

Ačiū, Aušra, už komplimentus. :) Malonu, kad bandai mano blogo receptus. Jei dėl jų kiltų klausimų, visuomet pasistengsiu padėti. :)

Anonimiškas rašė...

Pyragas tikrai skanus. Ne viena karta gaminau. As tik cukraus daugiau dejau. Nes mano seimyna megsta saldziau, tad teko prie ju skoniu derintis :)