2009-03-17

Drėgni kakaviniai keksiukai

Jau seniai žvalgausi drėgno šokoladinio pyrago recepto, tad pamačiusi šio konsistenciją tarp google paveikslėlių, nusprendžiau - jamam šitą receptą! Perskaičiusi sudėtį buvau lengvai šokiruota - miltai, vanduo, kakava... Anei šokolado, nei kiaušinio, pieno ar rūgpienio, nei vieno "pagerinto" ingrediento! Net suabejojau, ar gausis kas. Bet tas pyragas nuotraukoje atrodė toks drėgnas, kad ryžausi. Blogiausi atveju, pamaniau, bus negaila išmesti - juk tik miltai ir vanduo. :) Nusprendžiau daryti keksiukus, kad galėčiau sudalyvauti 52 skaniosiose savaitėse. Kepinukai gavosi labai skanūs, drėgni, iškilo vos ne dvigubai. Sakyčiau net ir sveikuoliški, nes beveik be riebalų ir kitų "blogų" komponentų. Tinka ir vegetarams, nes be kiaušinių ar pieno produktų. Tiesa, soda paliko tokius juokingus "urvelius", bet skoniui jie netrukdė. Jei tai būtų chocolate mud cake, tai sakyčiau žavingi kirminų takeliai. :D JAM, nemėgstančiam "miltinių" kepinių, labai patiko! Hmmm, ir kam aš "plėšausi" su tortais ir pagerintais keksais?.. ;)

Reikės:
1,5 puod. miltų,
1 AŠ sodos,
1/4 AŠ druskos,
3 VŠ natūralios kakavos miltelių,
1 puod. vandens (nebuvo patikslinta karšto ar šalto, tai pyliau kambario temperatūros),
1 puod. cukraus (naudojau šviesų muscovado),
1/2 AŠ natūralios vanilės ekstrakto,
1 VŠ baltojo vyno acto (galima naudoti ir ryžių actą arba citrinos sultis, svarbu, kad būtu rūgštis),
1/4 puod. bekvapio, beskonio aliejaus (naudojau žemės riešutų - puikiai tinka kepiniams),
žiupsnelis šokolado lašelių.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
2. Keksiukų kepimo formą iškloti popierinėmis formelėmis (galima ir nekloti, jei laisvalaikiu patinka juvelyriškai išlupinėti prikepusius keksiukus - patirtis sako... ;)). Iš šio kiekio man išėjo 8 standartiniai keksiukai (originaliam receptui reikėjo visko dvigubai daugiau ir tai turėjo būti pyragas).
3. Dubenyje persijoti miltus, sodą, druską ir kakavą.
4. Dideliame dubenyje sumaišyti cukrų su vandeniu, aliejumi, vanilės ekstraktu ir actu. Maišyti kol cukrus ištirps.
5. Sausus komponentus suberti į skystą masę ir labai gerai išmaišyti. Nebijokite permaišyti, kaip dažnai rašoma prie keksiukų gaminamų su pasukomis ar jogurtu. Čia ne tas atvejis - jie neturi būti oriniai ir lengvi.
6. Supilti tešlą į formeles, pabarštyti viršūnes šokolado lašeliais (aš pamiršau tą padaryti) ir kepti apie 20 minučių. Įkištas ir ištrauktas pagaliukas turi būti lengvai drėgnas, bet neaplipęs skysta tešla.

50 komentarų:

Indrė rašė...

Esu gaminus kazka tokio - pyraga. Googlej man rodos vadinosi paprastas sokoladinis pyragas, tai puikus gavosi, nors irgi produktu kokybe buvo abejotina :)

Anonimiškas rašė...

oo, toks yra ir mano never fail greitukas šokoladinis pyragas ,) iš esmės - sriuba iš kirvakočio. atsimenu, kai pirmąsyk radau, tai kone kasdien kepdavausi, kad darant namų darbus liūdna nebūtų (buvo čia dvylikta klasė ,)). tiesa, jau buvau priragavusi veganiškų skanumynų, tai nenustebino tas "jokio sviesto-jokių kiaušinių-jokio pieno", bet maloniai žavus pyragas :}

Vilma rašė...

Na, pyragiukas mane tikrai labai maloniai nustebino! :) Aš taip į jį įtariai žiūrėjau, kai pradėjo kilti galvojau, nu tuoj jie man sukris. Kai per anksti ištraukiau iš orkaitės (po 10 min) ir jie buvo dar žali, galvojau, dabar tai tikrai amen, paskui dar visai juos baksnojau, sukiojau, stengdamasi neperkepti, bet jie viską didvyriškai atlaikė! :) Reikės dar ta "sriubos iš kirvakočio" tema paimprovizuoti kokio kefyro įpilant ir pan. Beveik pradedu galvoti, kad arbatinis pyragas (su stipria arbata vietoje vandens) ne toks jau blogas būtų kaip manau... :)))
Beje, kiek mačiau tokių receptų, vienur rekomenduoja pilti karštą vandenį, kitur - ledinį. Įdomu kaip tekstūrai tai atsiliepia. Rusvaplauke, kokį pili tu?

Indre, aš irgi pastebėjau, kad tie pyragai visur vadinasi šokoladiniais, nors, būkim biedni, bet teisingi - jie yra tik kakaviniai. :)Todėl nesiryžau šių keksiukų pavadinti šokoladadiniais. :)

Unknown rašė...

Atrodo super! Labai dabar noreciau vieno tokio prie kavos :o)

Vilma rašė...

Jūrate, jie taip greitai ir paprastai gaminami, kad iškeptų greičiau negu kavą spėtum išsivirti. :) O be to, produktai tokie, kad, esu tikra, net į parduotuvę nereiks eiti. ;)

Unknown rašė...

Grizau is darbo ir jau beveik puoliau tavo keksiukus daryti, bet prisiminiau, kad vakar miltus pabaigiau. Teks i parduotuve eiti... :o)

Vilma rašė...

Kas juokingiausia, aš vakar juos kepdama, miltus irgi paskutinius sukrapščiau. :)

Anonimiškas rašė...

Prisiskaiciusi jusu ouikiu atsiliepimu ir as pirma karta ryzausi kepti keksiukus. Deja, maniskiai liezuvio neprarijo. Pirmiausiai, as dejau ryziu acta, kita karta naudosiu citrinos sultis, nes man jautesi acto skonis. Manau, kad butu skanu dar patarkuoti citrinos zieveles ir man laabai norisi smulkiai supjaustyto juodo sokolado truputeli... o kepant kvapas buvo dieviskas...

Anonimiškas rašė...

aš, aš pilu belenkokį. tiesa,jau keletą mėnesių nekepiau - bėda! - bet manau, kad nedidelis skirtumas tas vandenėlis.. prisipažinsiu, kad esu net tokį šposą dariusi: pyragą maišiau ne kokiam dubeny, o iškart kepimo formoj - vienu indu mažiau plauti ,)
jei gerai atsimenu, skaičiau, kad čia toks karo laikų pyragas - mat visi produktai negendantys ir šiaip -- ne deficitiniai. labai į krizės temą ,)

Vilma rašė...

Rasa, bet tikiuosi, kad nebuvo jie visai neskanūs? Žinoma, keksiukai su sviestu, šokoladu, kitais gerais komponentais bus tikrai skanesni, bet šie tikrai pranoksta lūkesčius, turint omenyje, kad yra tik iš miltų ir vandens... ;)Mums jie tikrai patiko!

Anonimiškas rašė...

Turiu pasitaisyti. Vakar grizus namo, dukra apreiskia, kad tie keksiukai yra visai skanus ir ji beveik visus suvalge... O bendradarbe negalejo patiketi, kad tik tokie ingredientai... Kepsiu dar karta tikrai!

Gintarė rašė...

as kazkokius panasius kepiau tik pas mane senas receptas, kuri koreagavau...dejau medaus ir t.t.siek tiek kitaip :)

Vilma rašė...

Rasa, labai džiaugiuosi! :)
Gintare, o kaip gaunasi padarius šiek tiek kitaip? ;)

Gintarė rašė...

pamegink pagal mano receptuka :)
http://virtuvesfeja.blogspot.com/2009/03/kakaviniai-keksiukai-su-juodojo.html
tikrai labai panasus receptukas...tik pas mane siek tiek daugiau ingridientu+medutis ir irisiukai...siaip man nesiseka su keksiukais, kazkaip kai atvesta buna kieti :( o sitie visada gaunasi :)

Sigita rašė...

Kakavinis pyragas jau yra dedamas į orkaitę. Smalsu, kas gi čia gausis :)

Aš beviltiška pyragų ir kitų saldėsių kepėja, tai mane labai suintrigavo šis receptas :) Gal net man pavyks

Gintarė rašė...

ZIG ir kaip gavosi?
man tai super...kepiau pagal savo recepta gavosi nerealiai skaniai, nes irisai ir sokolado gabaliukai duoda ipatinka skoni :)
sitie siek tiek kirokie, bet taip pat labai skanus ir "dregni" :)

Sigita rašė...

Gavosi labai skanus pyragas, tokio net nesitikėjau. Labai ačiū už receptą : )

Gintarė rašė...

megnau ir as pagal si recepta-skanu :)

Jurga rašė...

Dėkoju už receptą. Jau pabandžiau ir nenusivyliau. Labai skanūs keksiukai. Recepto aprašymą patalpinau ir savo dienoraštyje su nuoroda į tavąjį.

Vilma rašė...

Zig, Jurga - į sveikatą! Džiaugiuosi, kad buvo skanu ir patiko. :)

rūtuliukas rašė...

šiaip su keksiukais kažkaip ne per geriausiai sekas man.. todėl bijau eksperimentuot. Šiandien reikėjo kažką iškept lauktuvėms: greitai ir skaniai. Šiek tiek suabejojau savim, bet tavim tai aš tikrai neabejoju :) griebiau šį receptą ir štai rezultatas - puikiai pavyko :)

ačiūkas.

Vilma rašė...

Rūtuliuk, labai ačiū už pasitikėjimą! Tikrai džiaugiuosi, kad rezultatas nenuvylė. :)

Ieva Kudirkaitė rašė...

deja man gavosi ne drėgni, o labiau limpantys ir besiveliantys burnoje :( matyt kažką ne taip padariau. Geriau brangiojo nevaišinsiu, nes kulinariniais sugebėjimais suabejos.. :)))

Vilma rašė...

Ieva, gali būti, kad tiesiog reikėjo dar pakepti, nes, panašu, kad liko žali.
Linkiu labai nenusiminti ir pabandyti iškepti dar ką nors. Patikėk, savo kulinarinės "karjeros" metu esu iškepusi ne vieną nevalgomą pyragą... ;)
Taigi, sėkmės!

Anonimiškas rašė...

Hmm...atrodė viskas gražiai iškeps, bet kai paragavau jie buvo kartūs..čia gal dėl sodos?

Vilma rašė...

--> anonimiškam
Gali būti ne tik nuo sodos, bet ir nuo kakavos, ypač jei mažinta cukraus.

Sarunas rašė...

Sveiki,
ieškome darbuotojos (-jo), kuri (-is) norėtų /sugebėtų kepti ir dekoruoti keksiukus musu kavos, pieno ir ledų kokteilių bare Pink Milk shake.
Darbas valandinis, t.y. apie 2-3 valandas darbo dienomis.
Būčiau dėkingas už patarimą – kaip mums reikiamą žmogų surasti.

Anonimiškas rašė...

labas vakaras, issikepiau ir as ka tik situ keksiuku, gavosi super, labai skanus ir labai sokoladiniai :D nes as i ta mase dar pridejau tarkuoto juodojo sokolado. bus dabar musu megstamiausi, nes dukrytei irgi labai patiko, liko tik vyrukams ivertinti, bet manau ir jiems patiks :)

Anonimiškas rašė...

beje, labai aciu uz receptuka ;)dukryte jau uzsiprase gimtadieniui, kuris bus sekmadieni :)

Vilma rašė...

Anonimiške, labai džiaugiuosi, kad keksiukai patiko. Puiki mintis įtarkuoti šokolado - padarėte juos tikrais šokoladiniais. :)

Donata rašė...

super receptas! Keksiukai labai skanus, tik as truputi pakoregavau recepta. Vietoj aliejaus, dejau margarino ir ipyliau truputi pieno, nes tesla buvo labai tirsta. I keksiuku vidui idejau rududu sumaisyto su kondensuotu pienu.
Vakar vakarienei, su pienuku susveitem visus :) aciu

Vilma rašė...

Donata, nuo tavo aprašytų pakeitimų man net seilė ištįso. :-) Džiaugiuosi, kad patiko.

R. rašė...

nesu labai didelė kulinarė, todėl kol kas dar bijau bandyti neišsiaiškinus visko:). ar galima vietoj vanilės ekstrakto naudoti vanilinį cukrų? ir ar būtini šokolado lašiukai? :)

Vilma rašė...

R, tikrai galima naudoti vanilini cukru ir apsieiti be sokolado laseliu. Vietoje laseliu galima ideti peiliu sukapoto sokolado. Sekmes bandant! :)

Nida rašė...

Merginos gal patarsit ir man del siu gardziou keksiuku. As nesu super kulinare ir mano saldesiai dazniausiai buna nevalgomi :( :( matau kad receptukas tikrai lengvas bet va klausimas del formeles?????? turiu tu spec popieriuku bet ar butina forma. (na silikonas ar bliekine?) ir kaip aukstai dedate orkaiteje, ar per viduri koki? Ar butina sijoti miltus????

Vilma rašė...

Nida, popierinių formelių neužtenka, jos neišlaiko tešlos ir ji gali išėgti.
Miltus sijoti pageidautina, bet nėra gyybiškai būtina.

Giedre rašė...

Valentino dienos proga iskepiau siuos keksiukus savo Valentinui..netiketai radau si recepta beieskodama dregnu keksiuku recepto...nu PUIKUS isejo ! super. Nuo siol kepsiu juos savo sveciams, nes tikrai produktu nereikia begti pirkti, viskas lengvai randama namie !

Vilma rašė...

Giedre, džiugu girdėti! :)

jola rašė...

O kiek ml tas puodelis? Arba kiek gramu visko reik? Cia receptas 12 keksiukams?

Vilma rašė...

Puodelis - 250 ml. Jei recepte nurodyti puodeliai, matuoju puodeliais, jei gramais tuomet sveriu. Šiuo atveju svorio nežinau. Receptas 12 keksiukų.

Anonimiškas rašė...

Keksiukai puikia iškilo. Tik paskaičius kad jų čia 8, kepiau 2bą porciją. Tai gavosi 40 :D
tiesa nelabai didelių, nes mano turimi popieriukai buvo nepilnai užpildyti. Gal reikėjo ne po 2 šaukštus tešlos pilt, o po daugiau... :) Bet kuriuo aveju, paprasta, skanu. Tik kitą kartą norėsiu riebesnės tešlos keksiukų :)

Anonimiškas rašė...

Keksiukai neiskilo :/ Kazin gal nebuvo labai gudru soda keisti kepimo milteliais? :p

Vilma rašė...

Anonime, soda ir kepimo milteliai nėra vienas ir tas pats. Gal pastebėjote, kad kartais receptuose būna tiek soda, tiek kepimo milteliai. Jie veikia skirtingai. Nedrįstu teigti, kad neiškilo tik dėl šio pakeitimo, bet pilnai gali būti. Siūlau pabandyti dar kartą su soda.

Rima rašė...

Kepiau aš juos keletą kartų. Pirmą kartą buvo tiesiog tobuli - suvalgiau akimirksniu visus :) Kitus kartus gavosi tokie kartūs, kad nėjo valgyti - teko išmesti. Dariau viską tiksliai pagal receptą, bet įtariu, kad buvo kalta kakava. Pirmą kartą naudojau pirktą prieskonių parduotuvėje, o kitus kartus naudojau pirktą prekybcentryje. Daugiau bijojau kepti, bet pabandysiu dar kartelį - gal jau išeis :)

mAmA rašė...

Super keksiukai, prisidedu prie visu liaupsiu!!!

Unknown rašė...

Visiškai neskanu. Kokie produktai, tokie ir keksiukai, pagal komentarus tikejausi geriau, nerekomenduoju :(

Unknown rašė...

Visiškai neskanu. Kokie produktai, tokie ir keksiukai, pagal komentarus tikejausi geriau, nerekomenduoju :(

Audronė rašė...

Labai ačiū už receptą. Išėjo puikiai! Šokoladinis pyragas faktiškai iš nieko (taigi, kaip jau minėta, tiks ir veganams, ir kitiems smaližiams gurmanams) išėjo purus, skanus, drėgnas, minkštas ir švelnus tarsi aksomas! Mmm! Niam!..

Kamile rašė...

Tikiuosi receptas iš tiesų geras kaip visi giria :) Kartais namie nei sviesto, nei šokolado nėra, o kažko vis tiek norisi. Tai pat nėra įmantrus kaip kiti veganiški receptai. Greitu metu išbandysiu!

Audronė rašė...

Kamile, išbandykit ;) Pas mane štai jau antras garuoja (pagardintas citrinų ir juodųjų serbentų rūgštele). Pasaka, kaip skanu! O svarbiausia, kad tikrai nereikia jam jokių įmantrių produktų.