2009-03-22

Keptos daržovės - "Ratatouille"

Komentarų šiai prancūzų virtuvės klasikai mažiausiai reikia... O be to, aš turbūt vienintelė, kuri dar nebuvo gaminusi šio troškinio savo virtuvėje, nors be galo, be krašto jį mėgstu. Įkvėpė jam baklažanas kurį pamačiau parduotuvėje ir supratau - dabar arba niekada... :) Vadovavausi gaminimo instrukcijomis pateiktomis knygoje apie maisto turgelius Provanse "Markets of Provence". Šioje knygoje receptų mažuma, joje pagrinde nuotraukos ir pasakojimai apie prancuzų maisto kultūrą. Mėgstu ją pavartyti ir pasigrožėti...
Rezultatas gavosi puikus! Svarbiausia viena - nesugalvokit "taupyti kalorijų" ir vietoje aliejaus troškinimui įpilti vandens. Tokiu atveju geriau gaminkite šviežių daržovių salotas ir nesukite galvos...

Reikės:
2 didelio arba 3 mažesnių baklažanų supjautytų 2,5 cm dydžio kubeliais,
5-6 nedidelės cukinijos supjaustytos 2,5 sm storio griežinėliais (pjausčiau pusapskritimiais),
druskos apibarstymui,
0,5 puodelio alyvuogių aliejaus arba daugiau, jei reikės,
4 svogūnų, stambiai supjaustytų,
Po 2 raudonąsias ir žaliąsias paprikas (turėjau tik raudonąsias), supjaustytas didesniais kvadratėliais,
5-6 skiltelių česnako, smulkiai sukapoto,
6 pomidorų, stambiai supjaustytų (nulupti ir be sėklų),
sauja kapotų šviežių petražolių,
1 AŠ džiovinto baziliko,
1 AŠ džiovintų čiobrelių,
1 lauro lapelio,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:
Į sietelį sudėti baklažanus ir cukinijas, gausiai pabarstyti druska ir palikti 30 min. Nepraleiskite šio žingsnio! Tai daroma ne tam, kad baklažanai nebūtų kartūs (šie ir taip nekartūs), bet tam, kad druska ištrauktų skystį ir kepant daržovės nepavandenytų. Po 30 min. druską greitai nuplauti po tekančiu vandeniu ir daržoves nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
labai didelėje ketuvėje įkaitinti 2 VŠ aliejaus ir apkepti baklažanų ir cukinijų gabaliukus dažnai vartant, kol kubeliai iš visų pusių apskrus. Išimti ir sudėti į dubenį.
Į keptuvę įpilti dar 2 VŠ aliejaus ir 4 minutes jame pakepti svogūnus. Sudėti paprikos kubelius ir kepti, maišant medine mentele, kol pradės ruduoti. Kepimo metu, jei reikia, įpilti aliejaus.. Sudėti česnakus ir pakepti dar 1 minutę. Įšimti daržoves ir išvalyti keptuvę, kad neliktų jokių tamsių ar sudegusių gabaliukų. Visas daržoves vėl sudėti į keptuvę, įdėti pomidorus, žoleles, pabarstyti pipirais ir supilti likusį aliejų. Troškinti ant silpnos ugnies, neuždengtą, retkarčiais pamaišant. Jei skysčio labai daug, jį nusemti, supilti į mažą puodą ir pakaitinti ant stiprios ugnies kol dalis nugaruos. Likutį supilti į troškinį.
Originaliame recepte buvo pateikiama su be lukšto virtais putpelių kiaušiniais, skrebučiais ir ant žarijų keptomis geltonosiomis paprikomis...

4 komentarai:

Ruta rašė...

mmm...labai skaniai atrodo, ššsiandien gaminsiu, aciu uz recepta

Vilma rašė...

Rūta, prašom! Tikiuosi patiks. ;)

Gintarė rašė...

Kaip tik baigiu pagaminti šį "Ratatouille". Mano pastebėjimai:
1. Patiekalo gaunasi labai daug t.y didžiulis puodas. Nežinau kelias dienas teks valgyt 2 žmonėms :)
2. manau geriau cukinijas bei baklažanus pjaustyti mažesniais gabalėliais, nes taip greičiau apkepa.
3. trūksta skonio, nes vien pipirai ir žolelės to neatstoja. pvz. aš darau aštresnį variantą.
Šiaip visai neblogas receptas.

Vilma rašė...

Gintare, manau jau iš produktų kiekio matosi, kad troškinio gausis daaaaug. ;) Dėl gabalėlių dydžio ir prieskonių - skonio reikalas. Man kaip tik patinka didesni gabaliukai ir beveik jokių prieskonių, kad jaustųsi natūralus daržovių skonis.
Bet smagu, kad patiko. ;)