2009-05-17

Ar žinote, kad... Cinnamomum verum

Labai gražios cinamono žievelės, ar ne? Jau taip ir užuodžiu jų kvapą kepiniuose, desertuose, egzotiškuose valgiuose...
O ar gražios štai šios žemiau?

Man irgi nelabai, tačiau realybė tokia, kad beveik 100% atvejų "cinamoną" pirkdami prekybos centruose už centus, nusiperkame šį ne tokį gražų sutvėrimą - kasiją ir naudojame ją savo virtuvėje, ir dažnai net kvepia ji mums... Kvepia, kol nesužinai, kad eilinį kartą esi apgaudinėjamas.
Bet apie viską iš pradžių...

Cinamonmedis yra vidutinio dydžio visžalis medis su šviesiai žaliais, vienas prieš kitą išsidėsčiusiais lapais, ant kurių yra po tris lapų gyslas. Žiedai smulkūs, balti, vaisiai purpurinės spalvos forma primenentys ąžuolo giles. Kartais jis painiojamas su kasija (cassia) (C. aromaticum). Tačiau kasija turi kitaip išsidėsčiusius lapus ir mažesnius, apvalesnius vaisius. Kasija kilusi iš Mianmaro (buvusi Birma), o jos žievė yra svarbus komercinis prieskonis Kinijoje ir Vietname. Kitos kasijų rūšys yra Indonezijos kasija, Saigono kasija ir Indijos kasija.

Cinamonas kilęs iš Šri Lankos (buvęs Ceilonas) ir kelių Indijos teritorijų. Jis vienas seniausių prieskonių pasaulyje ir buvo labai populiarus senovės Egipte, Romoje ir Viduriniuose Rytuose (paminėtas Biblijoje ir Sanskrito tekstuose). Mūsų laikais cinamonas kultivuojamas beveik visuose tropiniuose regionuose. Indonezija, Šri Lanka, Seišeliai ir Madagaskaras yra didžiausi gamintojai.
Naudojama medžio dalis - vidinė žievelė. Kas du metus nuo medelių nulupama žievė, nuimamas išorinis sluoksnis ir sudžiovinama. Džiūvimo metu susiformuoja susukti vamzdeliai.
Cinamonas pasižymi saldžiu kvapu ir aštriu, pikantišku skoniu. Jis plačiai naudojamas konditerijoje, pudingų, kremų, desertų ir karšto vyno gamybai. Taip pat cinamono dedama į padažus, mėsos patiekalus, troškinius, paukštienos gaminius, konservus bei sriubas. Maltas cinamonas arba jo ekstraktas turi daugybę pritaikymų kepiniuose ir apdorojant produktus. Kasijos žievė yra stipresnio kvapo pigus cinamono pakaitalas naudojamas tais pačiais tikslais. Pietryčių Azijoje ir Amerikoje, būtent kasija naudojama kasdienėje maisto gamyboje, kai tuo tarpu tikrasis cinamonas naudojamas daug rečiau.


Taigi, jei norite tikro cinamono, geriausia yra pirkti nemaltas cinamono žieveles ir susimalti namuose patiems.


16 komentarų:

Egle rašė...

Hmm... Cinamoną naudoju, bet tiesą pasakius neypatingai dažnai, nors man jis labai patinka. Ypač kvapas. Ir visuomet turiu lazdelių ir malto (kai tingu malti lazdeles :) ir noriu greičiau). Bet spėju kad teks tą "pakelinį" mesti lauk iš prieskonių lentynos ir nepatingėt susimalti didesnį kiekį lazdelių...

Ačiū už puikią info :) Tiesą pasakius, net nežinojau, kas ta kasija...

Unknown rašė...

Be galo naudinga info, juolab, kad taip megstu cinamona, kad jo, turbut, net i darzoviu salotas deciau, jei tiktu:)) Ne nenumaniau, kad naudoju NETIKRAJI cinamona....Beje, prisiminiau - ta nelemtoji kasija dedama i liekninamasias zolines arbatas ir turi vidurius laisvinanti poveiki - taip, kad begu mest "ala-cinamono" i siuksliu kibira!

Vilma rašė...

Egle, labai smagu, kad informacija pasirodė naudinga. Aš todėl ir pradėjau naują rubriką "Ar žinote, kad...", kad pasidalinti info su kitais, nes negaliu tylėti sužinojusi tokių įdomių ir svarbių dalykų.

Gintare, cinamonas į daržovių salotas tinka - kažkada į burokėlių mišrainę buvau įbėrusi, tai tokį subtilų ir malonų aromatą suteikė. ;) Dėl kasijos lapų tai taip - juos naudoja liekninančiosiose arbatose, nes lapuose esančios medžiagos pasižymi žarnyno nervų galūnėles dirginančius poveikiu, todėl stimuliuojama motorika dėl ko vidurius ir paleidžia. Bet tas poveikis labai apgaulingas, nes nuo nuolatinio dirginimo žarnynas ilganiui išvis nejautrus tampa, tuomet ir prasideda tikrosios bėdos.
O netikram cinamonui šiukšlių kibire ir vieta! :)

Traleliushke rašė...

Labai dekui uz sia informacija! Kaip tik turiu tu tikruju cinamono lazdeliu, bet tiesa sakant same on me, nemoku ju naudoti - vis nepritaikau ir nepriaikau..Malta, zinoma, cinamona daug lengviau naudoti,o tu lazdeliu neturu su kuo sumalti, pacios jos jei trupinimui isties kietos, tad ir guli laukdamos savo eiles :( Gal ir pasiulymu turetume kaip jas tada kad ir "cielas" anaudot tikslingiau nelauzant? :)

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Vilma rašė...

Vaida, į sveikatą! ;)
Dėl lazdelių, galima naudoti ir sveikas. Pavyzdžiui - gaminant troškinį, pirmiausia jas apkepti karštame aliejuje arba ghee, tada dėti visa kita ir gaminti kaip įprasta. Prieš patiekiant maistą, lazdelę išmesti. Lygiai taip pat galima įmesti lazdeles (geriau sulaužytas) į karštus gėrimus, sriubas. Gal tik su kepiniais šiek tiek sunkiau, nes ten tikrai malto reikia.

Forelle rašė...

Ačiū už tokius straipsnelius, laukiu ir toliau tokios vertingos informacijos. O kas liečia cinamoną, aš jau jį malu pati gal metus. Vieną kartą tingėdama eit į parduotuvę vien tik dėl cinamono susimaliau lazdelę, nuo to karto ir nebeperku, skonio nepalyginsi

Vilma rašė...

Forelle, aš irgi sužinojusi apie kasiją, pabandžiau susimalti cinamono lazdelę - kaip diena ir naktis skiriasi nuo pirktinio malto 'cinamono'! Kasijos gali šaukštais dėti, nesijaučia jokio aštrumo ir pikantiškumo, o tikro cinamono ir smarkiai padauginti galima, nes tikrai intensyvus ir aštrokas skonis jaučiasi.

bea rašė...

o kuom jį malat? kietas gi cholera... kombainą bijau sulaužyti (jau su parmezanu buvau vieną detalę sulaužius), su rankine tarka???

Vilma rašė...

Bea, aš maliau elektrine kavamale. Rezultatas tobulas!

bea rašė...

ačiū Vilma, pabandysiu :)

Vilma rašė...

Visada prašom! :)

Živilė rašė...

O nebūna padirbto cinamono būtent lazdelėmis? Turiu omeny kasija nebūna pardavinėjama lazdelėmis kaip cinamonas? Man toks įtarimas yra.. Kiek gali kainuoti tikras cinamonas? Čia panašiai kaip su šafranu, tik pagal kainą atskirsi kur tikra, o kur ne

Vilma rašė...

Živile, palygink pirmas dvi nuotraukas: vienoje cinamono žievelė, kitoje - kasija, argi apsigautum, jei bandytų apgauti? ;)

Milda rašė...

Delfio straipsnyje apie cinamoną rašoma:
"Jo žievelės yra susisukusios į vieną pusę, kai tuo tarpu netikro cinamono žievelės abu kraštai riečiasi į centrą (kaip pergamento ritinėlis)". )http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/article.php?id=3869014)
Taip pat Giedriaus bloge (http://giedrius-v.livejournal.com/) radau jo žodžius: "Nepainioti su kasijos žieve, kurią Lietuvoje parduoda kaip cinamoną. Kvepia panašiai, vienok skirtumas yra. Kasiją parduoda susuktais "pagaliukais", o tikrąjį cinamoną - daugiausiai įvairios formos nuolaužomis." Tai kur yra teisybė? Jūsų straipsnyje nuotraukos atrodytų yra klaidingos, nes pirmoje nuotraukoje žievelės susisukę kaip pergamentas...

Rutija rašė...

straipsnio autore siek tiek apsiriko. Abejose nuotraukose yra ta pati kasija, tik pirmoje nesulauzyta lazdele. Tikrasis skirtumas cia: http://nnnslogan.livejournal.com/1871450.html