2009-05-11

Minestrone - itališka daržovių sriuba

Ar žinojote, kad minestronė yra sriuba iš šaldytų daržovių virta sultinyje iš kubelio (geriausiu atveju skiestame nuovire kuris lieka nuo kaulų mažiausiai 2 kartus juos nuvirus)? Netikite? Galiu pirštu parodyti mažiausiai 2 restoranus (bent jau save taip vadinančius... ), vienas jų, beje, italų, ir krūvą kavinių, kurios būtent taip interpretuoja šią nuostabią, tirštą daržovių sriubą. Mano pasiutimui nebuvo galo, kai tuose pseudorestoranuose (kitaip jų nebegaliu vadinti...), tikėdamasi paragauti normalios sriubos už nemažą kainą, gavau dubenį skysčio su keliomis šaldytomis daržovėmis (gal tas, visuose PC esantis lenkiškas rinkinys "Itališka sriuba"?..). Po šio "atradimo" visur, kur pamatydavau minestronę, piktybiškai užsisakydavau būtent ją - ir visur tas pats... Taigi, trūkus kantrybei, pasakiau Jam, kad parodysiu kokia iš tikro turi būti itališka sriuba! Žinoma, vienareikšmio recepto nėra, nes jos variacijų begalės, tačiau vienas bendras bruožas yra - minestronė turi būti tiršta ir skani. Šiandieninis receptas adaptuotas iš mano nedidelės, bet labai progresyvios knygutės "Everyday Italian". Truputėlį pakeičiau pagal namuose turimus produktus, bet esmė liko ta pati. Patiekiau su sluoksniuotos tešlos rageliais, kurie iškepė kol virė sriuba... Va čia tai Itališka, va čia tai sriuba...
Reikės:
3 VŠ alyvuogių aliejaus,
2 svogūnai, sukapoti kubeliais,
1/2 mažo Pekino arba Savojos kopūsto supjaustyto juostelėmis,
2 mažos kubeliais supjaustytos cukinijos,
1 sauja žiedinio kopūsto žiedynėlių,
2 morkos, supjautytos kubeliais,
2 bulvės, supjaustytos kubeliais,
2 dideli pomidorai, nulupti ir supjaustyti kubeliais,
100 g šaldytų žirnelių,
1,5 L daržovių sultinio,
120 g smulkių, sriubai tinkamų makaronų,
Druskos ir pipirų pagal skonį,
Parmezano drožlių - patiekiant (namuose turėjau tik Rokiškio kietojo, tad jį ir panaudojau).
Gaminimas:
1. Įkaitintame aliejuje apkepti svogūnus pastoviai pamaišant, kol suminkštės.
2. Į keptuvę sudėti kopūstą, cukinijas, žiedinius kopūstus, morkas, bulves, pomidorus ir uždengus dangčiu patroškinti apie 10 min. retkarčiais pamaišant.
3. Užvirinti sultinį ir į jį sudėti troškintas daržoves bei žirnelius. Virti apie 5 min.
4. Į puodą suberti makaronus ir virti neuždengus dangčiu apie 8-10 min. (priklausomai nuo makaronų formos), kol bus al dente.
5. Pagardinti druska, šviežiai grūstais pipirais ir išpilstyti į pašildytus dubenėlius. Pabarstyti Parmezano drožlėmis bei pipirais ir iš karto tiekti.
P.S. Pas mane sūrio nebesimato, nes kol padariau n-ąjį kadrą, jis paprasčiausiai ištirpo karštoje sriuboje... ;)

4 komentarai:

Egle rašė...

Paskaičiau įrašo pirmus sakinius ir išsigandau, pagalvojau "Vilmą tikriausiai kažkas pavogė, Vilma tokių niekų nekliedėtų". Laimei taip neatsitiko :)

Prisimenu, kai viriau pirmą kartą ir norėjau, kad būtų kuo arčiau tikrosios minesrtonės, pridėjau į sriubą salierų, tai maniškis spjaudėsi valgydamas, nes žiauriai jų nemėgsta. Daugiau taip nebedarau ir dedu irgi maždaug "ką turiu", gi nėra vieno vienintelio minestronės recepto :)

Indrė rašė...

Tai juk taip ir turi būti - mnestrone reikia gaminti iš sezoninių gėrybių. Gaila, pas mus jų sezonas trumpas...

Vilma rašė...

Egle, tame recepte irgi buvo salierų stiebų, kurių aš namuose turėjau, bet JIS taip pat negali jų pakęsti kaip ir taviškis. :) Čia turbūt vyrų bruožas nemėgti salierų, ar kaip?.. :)))

Indre, tikrai, kad trumpas, bet ir žiemą galima rasti daržovių tinkamų minestronei, pvz. kopūstai, morkos, pupelės, salierų šaknys ir kt., tad pateisinimo dėl sriubų iš kubelių ir šaldytų daržovių rinkinių restoranams nėra. Namams dar pusė velnio, kartais tikrai šaldytuvas tuščias būna... :)

Anonimiškas rašė...

Klasikine Minestrone turi buti be makaronu