2009-07-06

Braškių uogienė su medumi ir balzamiko actu


Mano pirmoji savarankiškai virta uogienė! Be jokių ginčų, pačią skaniausią uogienę pasaulyje verda mano močiutė, po jos - mano mama, tad iš esmės uogienės atsargomis rūpintis mums tikrai nėra jokio reikalo. Bet... bet aš labai norėjau pabandyti ją išvirti pati. :) Kad uogienė bus braškių, žinojau iš anksto, tačiau kokia ji bus, nusprendžiau jau stovėdama prie puodo. Įdėją įpilti balzamiko acto pasiskolinau iš Kevino, anot jo, actas labai gerai išryškina braškių skonį, tačiau pats nesijaučia. O medaus įdėjau nuo savęs, kad būtų kažkas kitokio. Uogienė gavosi NUOSTABI! JIS pasakė, kad tai pati skaniausia braškių uogienė ir, kad, to bandomojo "litriuko", greitai neliks... :)

Reikės:
1 kg braškių,
50 ml balzamiko acto,
450 g želės cukraus,
50 g medaus.

Gaminimas:
Uogas nuplauti, nuskabyti kotelius ir supjaustyti išilgai į keturias dalis. (Galite sutrinti ir blenderiu, tačiau tuomet gausis džemas be braškių gabaliukų). Suberti paruoštas braškes į puodą, supilti actą, sudėti medų. Kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė pradės virti. Tada sumažinti ugnį ir po truputį, maišant, suberti želės cukrų. Virti ant silpnos ugnies apie 20 - 30 min. retkarčiai pamaišant ir nugraibant putas. Kai uogienė išvirs, nukelti nuo ugnies ir leisti 20 min. ataušti (supilsčius į stiklainius iš karto, uogos išplauks į paviršių). Kai pravės supilstyti į švariai išplautus, verdančiu vandeniu išplikytus stiklainius ir iš karto sandariai užsukti dangtelius.

Saldaus! :)

P.S. Fone matosi KBS čiabata, bet apie ją savo laiku... ;)

9 komentarai:

Indrė rašė...

Aš ir vis svajoju išvirti uogienę, bet uogų tam taip ir neįgyju...

Forelle rašė...

Medus - puikus pasirinkimas, labai pakeičia uogienės skonį; dar jį galima keisti klevų sirupu.
Bet man toks klausimas iškilo. Niekad nenaudojus uogienių cukraus, jis lyg tam, kad nereikėtų tiek ilgai virti (užtenka kelių minučių) ar aš klystu? Nes tiek pat laiko viriau vakar savąsias uogienes su paprastu cukrumi

Vilma rašė...

Indre, kad svajonė išsipildytų, aš nusipirkau uogų ūkininkų turgelyje. ;)

Forelle, niekada nebuvau ragavusi uogienės su medumi ir tikrai labai patiko!
Dėl uogienių cukraus - jis yra su pektinu ir reikalingas tam, kad uogienė iš uogų neturinčių pektino (braškių, vyšnių ir t.t.) nebūtų skysta. Dėl virimo trukmės - ant pakuotės instrukcijos (aš naudojau Dansukker) buvo parašyta, kad reikia virti apie 15 min., bet aš viriau truputį ilgiau, nes uogos žalios atrodė.

Forelle rašė...

Ačiū už paaiškinimą. Gal įvairių rūšių ir yra, nes man užsifiksavę tris minutes, kad virti reikia.

Sparnuotis rašė...

Vilma, kokia tu šaunuolė, išsivirei pirmąją savo uogienę! Ač dar savosios nesu virusi, bet galvoju, kad ji galėtų būti iš mėlynių...:)

Vilma rašė...

Ačiū, Sparnuoti! Tavo užmačios dėl mėlynių uogienės drąsios, nes nesu mačiusi įdomių uogienių iš šių uogų. ;)

Forelle rašė...

Yra ir įdomių mėlynių uogienių. Man visai patiko džemas su mėlynėmis ir bananais, dar skanu su avietėmis (bet daugiau jos dominuoja), žvaigždiniu anyžiumi ir vanile, o dar kiek savų variantų galima prigalvoti, reikia tik uogų turėt. Dabar man norisi išbandyti mėlynes su cinamonu, nes šitas derinys pyraguose labai patiko, gal tik ir uogienėje :)

Vilma rašė...

Forelle, suintrigavai mėlynių uogiene su bananais. Iš karto pagalvojau, kad smoothies gautųsi skanus. :D
O tu bandei kokią įdomesnę?

Forelle rašė...

Išvardintus ir esu virusi :) Bananų ir mėlynių viriau pernai, labai nedaug pabandymui, iškart ir suvalgėm, tai net nežinau ar per žiemą išstovėtų, daugiau mėlynių negavau, tai viskas tuo ir pasibaigė. Šiemet planuoju virti tiek, kad nors vienas stiklainiukas liktų žiemai ir dar bandysiu su cinamonu