2009-07-27

Indijos auksas - ghee

Apie lydytą sviestą ghee, jo maistines ir gydomąsias savybes visi yra daugiau ar mažiau skaitę ir girdėję. Sakoma, kad jį pasigaminti labai lengva, tad mano tikslas ne nupasakoti gaminimo eigą, o pasidalinti savo patirtimi, kodėl man nepavyko iš pirmo karto... Tam, kad Jums, šio blogo skaitytojai, pavyktų iš karto. :)

Reikės:
500 g sviesto.

Gaminimas:
Sviestą sudėti į puodą ir ant silpnos ugnies kaitinti apie 30 min. Retkarčiai atsargiai nugraibyti putas, tačiau skysčio nemaišyti. Po to kai sviestas nuskaidrės, nukelti nuo ugnies ir perkošti į uždaromą stiklinį indą per sietelį išklotą marle.

Mano pastaba: sviestą tikrai reikia kaitinti apie pusvalandį (priklausomai nuo kiekio gali tekti ir ilgiau). Pirmą kartą gaminant man pasirodė, kad sviestas jau tapo švarus po 10 min., tad nukėliau nuo ugnies, o rezultate jis buvo drumzlinas ir negrynas. Reikia pripažinti, kad ir greitai sugedo... Antrą kartą sviestą kaitinau ilgai ir labai aiškiai pamačiau kada ateina momentas baigti kaitinti - kai ant dugno nusėdusios pieno baltymų nuosėdos pajuosta, putos nebekyla, o sviestas tampa akivaizdžiai skaidrus ir gintaro spalvos. Štai tada jį galima perkošti ir vėliau naudoti nuostabių indų valgių gamybai...
Sėkmės!

12 komentarų:

Egle rašė...

Ghee, yra visiškas totalus gėris. O jau kaip kvepia. Naudoju daug kur, bet kažkodėl taupau ;)

Labiausiai patinka, kad net jei ir pamirštu į šaldytuvą padėt jam nieko nenutinka ;)

Jurgita rašė...

Girdėjau ir aš apie jį, tik gamintis neteko.
Egle, kur dažniausiai naudoji? :)

Sparnuotis rašė...

Kaip gražiai pavyko! Pagalvojau, kad medus, o ne sviestas, o jau spalva ir skaidrumas! Sviestas is turgelio ar paruotuvinis? Reikia meginti, nes neisivaizduoju nei skonio nei kvapo:)

Vilma rašė...

Sparnuoti, ačiū už komplimentus manąjam ghee. :)
Sviestas iš turgelio... ;)

Unknown rašė...

Neseniai ir aš pasigaminau ghee. Naudojau Pieno žvaigždžių Smetonišką raugintos grietinėlės sviestą, labai gerai tiko ir pavyko puikiai, rekomenduoju:)

Vilma rašė...

Roberta, tikrai tinka ir parduotuvinis sviestas - svarbiausia, kad būtų natūralus, o ne tepus riebalų mišinys. Smagu, kad puikiai pavyko! Indų patiekalai naudijant ghee gaunasi nuostabūs... :)

Anonimiškas rašė...

As taip pat pameginsiu pasigaminti, dekui uz patarimus, tik noretusi zinoti, kiek mazdaug ghee gaunasi is 500g sviesto. aciu uz atsakyma :)~

Vilma rašė...

Rūta, įšeiga maždaug 70-80 proc., tad iš 500 g sviesto gaunama apie 350-400 g ghee.

Anonimiškas rašė...

nu va, pameginau pasigaminti, bet visiskai nepavyko. gavosi juodas su daug drumzliu. viriau ilgai ir putas graibiau. panasu, kad ne ta sviesta naudojau. o naudojau sviesta, kurio sudetis pasterizuotas pienas ir viskas. tikriausiai vis tik kaltas buvo sviestas..

Vilma rašė...

Rūta, gaila, kad nesigavo. Papasakok apie tą sviestą - jis pirktas? Kokios firmos? Kokio riebumo? Aš gaminau du kartus - iš pirktinio ir iš naminio. abu kartus pavyko. Svarbu, kad svieste nebūtų augalinių riebalų priedų. (Taigi, koks tepus riebalų mišinys šiuo atveju netinka).
Dėl juodumo - manau, kad čia kaltas ne sviestas, o per aukšta temperatūra. Per ilgai kaitinti irgi negerai. Nukaisti reikia tuomet, kai ghee nuskaidrėja, įgyja gintaro spalvą, baltymų nuosėdos pajuosta ir nebekyla putos (tai reiškia, kad vanduo jau išgaravo).

Unknown rašė...

Ir as nuolatos galminuosi ghee sviesteli. Naudoju i visas koses, svogunus, morkas apkepu dedama i sriuba. Visai kitas skonis, o jau kvapas... Ir reikia jo maziau nei iprasto sviesto, jis, tarsi, nektaras :)

Anonimiškas rašė...

Na, gaminau dar kartelį ir vėl nesigavo. Naudojau Rokiškio sviestą 82% riebumo. sikart juoda nebuvo, bet visų pirma kvapas siaubingas, o visų antra, kai "ghee" atvėso, jis eme ir susitraukė į tokį kietos konsistencijos riebalą, kurį teko išmesti.. Prarandu viltį kada nors pasigaminti šį stebukliuką... ;/