2009-08-18

Aldonos pyragas

Aldona - mano mamos buvusi kolegė kurį kažkokia progą į darbą atnešė šį pyragą. Buvo TIE laikai, o ji turėjo "blatą" Vokietijoje, tad gaudavo nerealių vokiškų pyragų receptų, apie kuriuos čia tik pasvajoti galėjom. Šis - vienas iš jų. Kadangi anksčiau nebuvo įpročio vadinti patiekalus a la "Žuvies kojų piršteliai su krevečių oru", ant mamos ranka rašyto lapelio radau aiškų pavadinimą - Aldonos pyragas. Tokiu pavadinimu pamenu šį pyragą, tad nenoriu jo vadinti kaip nors kitaip. Jis man vienas skaniausių pyragų kiek teko ragauti.
Forelle, man atrodo, tau patiktų... ;)

Reikės:
150 g sviesto,
3 kiaušinių,
1 puod. cukraus,
6 VŠ normalios grietinės (ne jogurtinės, ne salotinės ar kitokios dietininės - čia ji tikrai netiks),
1,5 AŠ kepimo miltelių,
miltų tiek, kad būtų grietinės tirštumo tešla.
Viršui:

1,5 VŠ grietinės,
1,5 VŠ sviesto,
1,5 VŠ medaus,
2 VŠ kapotų riešutų, džiovintų vaisių (pagal skonį ir norą). Aš šį kartą naudojau savo mėgstamiausią derinį - džiovintus abrikosus, graikiškus riešutus ir kokoso drožles.

Gaminimas:
Kiaušinius išsukti su cukrumi, supilti pašildytą ir ataušintą sviestą, grietinę ir gerai išmaišyti. Suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Supilti į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą formą ne daugiau kaip dviejų pirštų pločio storio sluoksniu. Kepti apie 40-50 min. 180 laipsnių temp. orkaitėje.
Viršui: grietinę, sviestą ir medų pakaitinti, kol viskas ištirps, suberti riešutus ir/ar džiovintus vaisius ir dar šilta mase aplieti ką tik iškeptą pyragą. Geriausia palikti per naktį arba bent kelioms valandoms, kad susigertų skoniai ir pyragas sudrėktų.

P.S. Recepto proporcijos surašytos matuojant tarybiniu šaukštu, o ne amerikietišku (15 ml) ir "akimi". :)
P. P.S. Pyragas neturi būti storas ir neturi labai iškilti, t.y. turi gautis kaip plokštainis.

9 komentarai:

julė rašė...

"Žuvies kojų piršteliai su krevečių oru" --> tai tai nusikvatojau - ypač kai prisižiūrėjau visokių kokių top chef masters .)
man Patys Pačiausi yra receptai ant lapelių - nutaškyti kiaušiniais bei tešla, pageltę, kone byrantys tarp pirštų, tikriniai ir išbandyti. juos ir saugau labiausiai - nors ką čia slėpti, kokius du tris tik teturiu: kažkaip kitaip mūsuose plinta tie receptai.

rūtuliukas rašė...

geras :) perskaičius prisiminiau vieną draugo pasakojimą apie "Aldonos pyragą". Buvo tokia kaimynė, kuri kartą pyragą, o gal net tortą keptuvėj kepė :)) nežinau, kaip tai įmanoma, bet juokingai skambėjo tikrai.

O čia gardumėlis :)

Unknown rašė...

Vokiskus pyragus atsimenu, kaip KAZKA TOKIO - pasakiski purus burnoje tirpstantys debesu gabaleliai =) Butinai isbandysiu sita recepta!

Beje kalbant apie receptus ir man mieliausi tie mamos ranka rasyti ant jau spalva pakeitusiu lapeliu...

Živilė rašė...

Labai gražus pavadinimas :))))) Pyragas su istorija. Būtent tokie kepiniai patys skaniausi, net nesvarbu ko ten ir kiek pridėta :))))

Forelle rašė...

Neklysti, labai patiktų toks pyragas :) dabar kai uživertus darbais, pasisotinu tik žiūrėdama į kitų pyragus. Traukiam į bandymų sąrašą

Egle B rašė...

Labai pralinksmino įžanga. O pyragas tiek išgirtas, negi reiks kepti? :D

Vilma rašė...

jule, taip taip, man irgi tokie labiausiai patinka! Aš turiu daugiau negu du - visas pluoštas tėvų namuose yra. Bet aš juos tik persirašau, o originalus palieku ten, kur jiems ir vieta... ;)

rūtuliuk, bet gal tas tortas visai nusisekė? Gardus blynas irgi nėra blogai. :D

Jūrate - šis tikrai KAŽKAS TOKIO bent jau mano skonio receptoriams. Beje, darbe jis sumušė suvalgymo greičio rekordą, tai irgi šioks toks rodiklis, ar ne? ;)

Živile, kas smagiausia, į jį nėra pridėta nieko blogo. :D

Forelle, skanaus vaizdo! Kai kitą kartą iškepsiu, paliksiu orkaitę atvirą, kad dar ir kvapas pasiektų. Laikyk kumščius, kad vėjas būtų pietryčių. :D

Monkey, ką jau padarysi. Yra žodis REIKIA. :)

Sparnuotis rašė...

Vilma, as tave pradedu "pozicionuoti" kaip pyragu GURU! Tu sukelk visus savo receptelius (zinau, kad visa archyva prikaupus turi), o as kai isirengsiu virtuve, atsispausdinsiu sarasa ir kai jau kepsiu....:))

Vilma rašė...

Sparnuoti, ačiū už tokią garbę, bet aš "titulą" perleidžiu Forelle'i - vat ji tai tikra pyragų guru! :D
O, bet, tačiau, man bus ŽIAURIAI malonu, jei mano pyragų sąrašas bus pratestuotas TAVO virtuvėje. Mielai sutikčiau sudalyvauti ir degustacijoje - kokybės vertinimui, škias. :)