2009-08-20

Obuolių pyragas su abrikosų glaistu

"Draugas išgelbėjo draugą!" Pamenate, tokią frazę pasakė vieno multiko herojus? :) Plačiau nekomentuosiu, kam reikia, tas žino... bet šis pyragas, jei dar neišgelbėjo, tai bent labai daug laimės suteikė draugui (-ei). Klystu? ;)
Receptą radau sename žurnalo Prijatnovo Apetita numeryje (2003 No10) ir lengvai pakeičiau pagal save. Vietoje paprasto cukraus, naudojau tamsųjį Muscovado, todėl pyragas nuostabiai kvepėjo ir turėjo labai gerą prieskonį puikiai derantį su obuoliais.

Reikės:
100 g sviesto,
100 g cukraus,
1 žiupsnelis druskos,
1 didelis arba 2 maži kiaušiniai,
375 g miltų,
2 AŠ kepimo miltelių,
50 g šokolado gabaliukų,
Viršui:
3 obuolių (kietų ir rūgštesnių),
100 g abrikosų džemo,
1/2 citrinos sultys.

Gaminimas:
1. Minkštą sviestą gerai išplakti su cukrumi ir druska. Plakti kol cukrus ištirps. Po vieną įkulti kiaušinius (jei naudojami du).
2. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į masę. Suberti šokolado gabaliukus. Tešlą plonu sluoksniu sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių.
3. Obuolius nulupti ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. (Nuplauti nepamiršot? :)). Iš karto apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepajuoduotų. Sudėti skilteles vėduoklių pavidalu ant pyrago viršaus. Kepti apie 30-40 min.
4. Abrikosų džemą pašildyti mažame indelyje ir pertrinti per sietelį. Aptepti pyrago paviršių skystu džemu ir pilnai atvėsinti pyragą. (Jei trinant per sietelį džemas sustingo, vėl pašildyti).
Supjaustyti kvadratais ir tiekti.

P.S. Man sąžinė neleidžia obuolių pyrago kepti be cinamono, todėl prieš pašaudama jį į orkaitę viršų pabarsčiau trupučiu cinamono... ;)
P.P.S. Originaliame recepte rašoma, kad ypač skanu patiekti su grietinėle išplakta su žiupsneliu cinamono. Bet aš asmeniškai manau, kad tokie priedai tik gadina gerą daiktą, todėl jų niekada nei valgau, nei pati gaminu... Bet jūs, žinoma, valgykite kaip mėgstate. ;)




4 komentarai:

Jurgita rašė...

Oi, priminei! Kepdavau tokį kažkada, na, bent jau labai panašų, receptas gautas irgi iš kažkokio seno seno žurnalo...
Skanu :)

Vilma rašė...

Ar taip nusibodo, kad rašai būtuoju laiku? :D

Sparnuotis rašė...

Oi, kadangi šitą pyragą pati ragavau iš Vilmos lėkštutės, galiu pasakyti tik tiek - tirrrrpau iš malonumo! Toks kaip meduolis, nuostabus, nuostabus!

Vilma rašė...

Neee, tu turėjai kitą lėkštutę! Savo lėkštutės turinį aš visada saugau ir su niekuo nesidalinu. :D