2009-09-13

Angelų maistas - Kepėjai be stabdžių


Visa uždususi, eilinį kartą paskutinę minutę, atbėgu į nuvažiuojantį traukinį. Vėluoju, bet geriau vėliau negu niekada... ;) Taigi, šį kartą su Angelų maistas - Forelles mestas iššūkis Kepėjuose be stabdžių. Tiesą pasakius, bijojau jo imtis, jau įsivaizdavau prilipusį prie formos ir sukritusį pyragą... Bet, panašu, kad viskas kuo puikiausiai pavyko! Manau dėl to, kad: 1. Naudojau cream of tartar baltymų stabilizavimui, 2. Vietoje paprasto cukraus naudojau "caster sugar" skirtą morengams ir kitokiems kepiniams. Jis geriau tirpsta, todėl baltymų masė gaunasi labai stabili. Manoji buvo tokia tvirta, kad nėjo iškrapštyti iš dubenio į formą - prilipusi laikėsi ant šaukšto ir nenorėjo nukristi. Gerai išplakti baltymai - gero Angel Food'o sąlyga. O toliau be nuotykių - kepiau kaip nurodyta, aušinau apvertusi formą ant aliejaus butelio, todėl jis man nesukrito. Rezultatu likau patenkinta. Tiesa, kepiau iš pusės porcijos ir gavosi gana didelis pyragas.
Reikės:
¼ puodelio + 1 v.š. (28 g) kakavos miltelių;
¼ puodelio (60 g) verdančio vandens;
2 a.š. (8 g) vanilės ekstrakto;
1 ¾ puodelio (350 g) cukraus;
1 puodelis (100 g) sijotų 405 D tipo miltų;
¼ a.š. (1.7 g) druskos;
16 didelių kiaušinio baltymų (atitiks 2 puodelius arba 480 g);
2 a.š. vyno akmens (cream of tartar) arba 4 a.š. citrinos sulčių.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Vidutinio dydžio dubenyje išmaišyti kakavos miltelius su verdančiu vandeniu. Išplakti iki vienalytės masės, įmaišyti vanilės ekstraktą.
Kitame inde sumaišyti ¾ puodelio cukraus, miltus, druską. Dideliame inde paplakti baltymus kol suputos, suberti vyno akmenį (cream of tartar) arba supilti citrinos sultis ir plakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti likusį 1 puodelį cukraus. Nusemti kaupiną puodelį baltymų ir įmaišyti į kakavos mišinį. Ant likusių baltymų berti po ¼ puodelio miltų ir greitai, bet švelniai išmaišyti. Supilti kakavos masę. Kepti nepateptoje 25 cm skermens formoje su skyle viduryje apie 40 minučių.

7 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Puikumėlis - pavyko ekspertei iš pirmo karto, net čia girdžiu kaip angelai dūsauja iš to skanumo:) Baisiai tik man šmaikštus, tas pyrago "padžiovimas" ant aliejaus butelio aukštyn kojom:))) Ir sugalvok tu man...!

rūtuliukas rašė...

nuostabu :) plojimai!!

Žalia Varna rašė...

Tikrai puikus :) Man kepant gavosi kiek sukritęs, bet vis tiek skanus ir greitai dingo. Su tuo atvėsinimu tai tikrai įdomu :) Akivaizdu, kad padeda :>

Forelle rašė...

Nuostabiai atrodo. Taip ir norisi dabar gabalėlio

Gabija rašė...

o kur gavote cream of tartar? visgi bijau naudoti citrinos rugsti...

Vilma rašė...

Sparnuoti, su tuo buteliu tai pokštas buvo - JIS klausė ar iškepiau jau pyragą. Sakau taip, va, pažiūrėk! O JIS žvalgėsi žvalgėsi ir nematė pyrago po nosim, nes net nepagalvojo, kad jis gali būti "padžiautas". :)

Rūtuliuk, Žalia varna, Forelle - ačiū! Mielai visas pavaišinčiau. :)

Kvapas, aš cream of tartar nusipirkau Londone. Daug. Užteks turbūt ne tik man, bet ir anūkams. :)

Anonimiškas rašė...

Sveiki,

Ar galima būtų sužinoti Jūsų elektroninio pašto adresą? Norėčiau Jums atsiųsti bendradarbiavimo pasiūlymą.

Jeigu sutinkate, ar galite man parašyti šiuo adresu: gerda@draftfcb.lt

Dėkoju!