2009-11-20

Mėlynių pyragas

Labai skanus mėlynių pyragas pagal Sonatinos receptą. Nieko nei pridėsi, nei atimsi - tobula! Kepiau šį pyragą ir su obuoliais bei cinamonu vietoje mėlynių - darbe buvo sutaršytas per 10 min. prie mano akių, lyg po skėrių antplūdžio. :) Ir dar planuoju išbandyti su vyšniomis, nes labai labai patiko...

Tešlai
1,5 puodelio (210 g) miltų,
¼ AŠ kepimo miltelių,
¼ AŠ sodos,
¼ AŠ druskos,
2 VŠ sviesto ar margarino,
2 VŠ aliejaus,
½ puodelio (100 g) cukraus,
1 kiaušinio,
1 AŠ vanilės.

Įdarui
370 g kreminės varškės,
½ puodelio (100 g) cukraus,
1 VŠ krakmolo,
2 kiaušinių,
4 AŠ nutarkuotos citrinos žievelės,
1,5 AŠ vanilės
3 puodeliai šviežių (ar šaldytų ir iš dalies atšildytų) mėlynių.

Gaminimas:
Tešlai sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Plaktuvu išplakti sviestą, aliejų ir cukrų iki vientisos masės. Dėti kiaušinį, vanilę ir gerai išplakti. Suberti miltų mišinį ir maišyti, kol nebesimatys sausų miltų. Tešlą sudėti į riebalais pateptą kepimo skardą ir paskleisti lygiu sluoksniu. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 10 – 20 minučių, kol kraštai ims rusti.
Tuo metu paruošti įdarą: plaktuvu maišyti varškę, cukrų ir krakmolą, kol cukrus visiškai ištirps. Sudėti kiaušinius, citrinos žievelę ir vanilę ir gerai išmaišyti.
Mėlynes suberti lygiu sluoksniu ant apkepto pagrindo. Ant viršaus sukrėsti varškės masę ir išlyginti.
Kepti 35 – 40 minutes, kol įdaras sustandės. Prieš patiekiant būtina visiškai ataušinti.

16 komentarų:

julė rašė...

aš kaip visada - tiesiai prie desertų komentuot. .D
nagi labai gražus pyragas. tokis gaivutėlis atrodo, sūp'.

Vilma rašė...

Julyt, ačiū! Jis ne tik gaiviai atrodo, bet ir yra gaivus - juk uogos, varškė (ne sūris). ;)

Anonimiškas rašė...

Šis atrodo idealiai!
Kažkaip pyragų mėgėja deduos, o su varške nelabai ką esu kepus, išskyrus apkepą :)
Bandysiu!

Vilma rašė...

Jurgita, bandyk! :D

Sparnuotis rašė...

Vilma, pyragas atrodo fantastiškai! Kiek žinau, tavo namuose nelabai mėgsta "varškinius" skanumynus, bet tikiu, kad net ir išrankiausieji laižėsi:)

Vilma rašė...

Sparnuoti, kepiau svečiams - jie tai tikrai laižėsi. :D

Anonimiškas rašė...

Sveika, norejau paklausti kokio skersmens skarda naudojai?

Vilma rašė...

Berods 26 cm. :)

Ml rašė...

o iš kur kreminės varškės gauti??

Vilma rašė...

Ingerora, šiam pyragui tinka "Mūsų" švelnioji varškė (http://www.pienozvaigzdes.lt/uploads/images/dir100/dir5/10_2.php) arba Valio vanilinis varškės kremas (indeliai po 400 ml kaip Valio jogurtų)(http://toidutakso_static.puu.ee/tooted/th-m/3778.png). Naudojant Valio varškę, gali tekti mažinti cukraus kiekį recepte, nes ji truputį pasaldinta. Jei negautum nei vieno, nei kito, tinka ir paprasta varškė, kurią reikia gerai sutrinti smulkintuvu arba pertrinti per sietelį, arba kelis kartus sumalti mėsmale. Svarbiausia, neplakti įdaro elektriniu plaktuvu, nes labai išpurenta varškės masė kepdama smarkiai iškyla, plyšta viršus, o ištraukus iš orkaitės subliūkšta.
Sėkmės gaminant! :-)

Živilė rašė...

Pašoviau ką tik šį pyragėlį keptis :) Rankos mėlynos nuo mėlynių :DDD Burna irgi :)) Turiu pasakyti, kad Norfoje atradau nuostabią kreminę varškę. Lenkiška, vadinasi, Emilki (http://www.tabele-kalorii.pl/photo-001709/Serek-twarogowy-chudy-Emilki-Mlekoma.jpg) Rūgštoka, bet pagardinus cukrumi super :)) O kaina juokinga, apie 3 litus už 0,5kg. Pabandykit, nenusivilsit :)

Vilma rašė...

Živile, ir kaip pavyko pyragėlis?
Labai ačiū už patarimą dėl varškės! Norfoje kartais apsilankau, tad būtinai pasižvalgysiu. :-)

Živilė rašė...

Pavyko puikiai :) Tikrai laaabai skanu :)) Tik man asmeniškai norėtųsi plonesnio tešlos sluoksnio. Ir aš dar bijodama rūgštumo iš uogų, pabarsčiau cukrumi, kad buvo visai nebūtina. Mes nesam saldumynų mėgėjai, mėgstam ne visai saldžius desertus, tai ta rūgštelė tikrai nebūtų trukdžiusi :) O šiaip, super :) Tikrai vienas skaniausių mėlynių pyragų :) Gaivus, nesunkus :)

Vilma rašė...

Živile, labai džiugu girdėti, kad pyragas pavyko ir patiko. :-)
Dėl tešlos storio - jis priklauso nuo formos dydžio. Man padas irgi nesigavo labai plonas, bet per daug nepasirodė. Manau, kad, formuojant padą, galima visos tešlos nedėti, o iš likusios iškepti mažus sausainius.

Anonimiškas rašė...

pasoviau ka tik pyragioka. klausimas - o pada farmuoti kaip tartui su krasteliais ar tiesu kaip kokiam sluoksniuociui? padariau kaip tartui, tai reikejo deti pupu sluoksni, nes viskas iskilo ir pasidare vistiek kaip vientisas padas be krasteliu :((( o tai kaip turi but? pas sonatina tai kaip plokstainis rodos...

Vilma rašė...

Kadangi naudoju išardomą formą, suformuoju kraštelius - dėl viso pikto. Norint, kad neiškiltų, reikia įkloti folijos arba kepimo popieriaus ir suberti pupeles. Man tai taip įprasta, kad net neužsimenu apie tai. Mano kaltė. Bet labai tikiuosi, kad pyragas pavyko? :)