2010-01-18

Kepti upėtakiai su apelsinais

Ufff, na ir monstrai tie upėtakiai... Perkant atrodė tokie kuklūs sutvėrimai, tačiau vos tilpo į skardą ir nepasikuklino įžūliai spoksoti net po to, kai aš juos papuošiau apelsinais ir petražolėmis! Kadangi upėtakių be galvos niekas nekepa, teko kentėti jų psichologinį terorą, bet jus, brangūs blogo skaitytojai, nuo to apsaugosiu... ;-)
Apie receptą - derinys gal labai neįprastas, bet tikrai vykęs! Kitaip ir būti negali, juk receptas paimtas iš kulinarinės biblijos - Marry Berry "Klasikinė virtuvė". Šį derinį, jei ne su upėtakiu, tai su kita žuvimi, būtinai kartosiu!

Reikės:
4 normalių upėtakių arba 2 nenormalių, tokių kokie teko mums,
4 stambios čiobrelių šakelės,
4 stambios petražolių šakelės,
125 g jaunų grybų, supjaustytų griežinėliais,
2 smulkiai supjaustyti svogūnėliai,
4 VŠ baltojo vyno acto,
1 apelsino žievelė ir sultys,
druskos, juodųjų pipirų,
Apelsino skiltelių ir čiobrelių šakelių papuošimui.

Gaminimas:
1. Aštriu peiliu abiejose upėtakių pusėse, odoje ir raumenyse, padarykite po 2 įstrižas įpjovas. (Aš dariau po 4, nes, kaip minėjau, mano upėtakiai buvo ne menki).
2. Nuo kotelių nubraukite petražolių ir čiobrelių lapelius. Dubenyje sumaišykite grybus, sv0gūnėlius, baltojo vyno actą, apelsinų sultis ir žievelę, čiobrelių bei petražolių lapelius, druską ir pipirus.
3. 1/4 mišinio atidėkite - jį krausite ant kimštų upėtakių.
4. Upėtakius įdarykite grybų mišiniu. (Nieko siūti ar sutvirtinti mediniais pagaliukais nereikia - įdaras nekrenta).
5. Upėtakius dėti į nemetalinę skardą ir uždėti paliktojo mišinio. Uždengti ir marinuoti šaldytuve ne daugiau kaip 4 val.
6. Kepkite 20-25 min. iki 180 laipsnių iš anksto įkaitintoje orkaitėje, kol žuvys įgis opalo spalvą, o raumenys lengvai skirsis sluoksniais. (Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio). Tiekite papuošę apelsinais ir čiobrelio šakelėmis.


Asmeninės pastabos: Aš šviežių grybų neturėjau, todėl naudojau pjaustytus marinuotus pievagrybius. Kadangi jie marinuoti, baltojo vyno acto nebepyliau ir upėtakių nemarinavau - ir taip buvo skanu.

4 komentarai:

Egle rašė...

Skamba tai labai gerai. Ypač man - žuvies mėgėjai :)

O kam akytes uždengei užėtakių? :)

Vilma rašė...

Egle, įžangoje paaiškinau. ;-)

violeta rašė...

jo, žuvys amžinai "žiūri" tom savo akim..matyt šių upėtakių žvilgsnis buvo itin veriantis :)

Egle rašė...

Vilma, kai parašiau perskaičiau :D gėda pelėda. bet a visuomet pirma pradedu nuo recepto :D