2010-08-03

Graikiška kaimo duona

Labai skani duona į kurios sudėtį be paprastų miltų įeina ir kukurūzų. Graikiškai ji vadinama "daktyla", kas reiškia pirštus, nes valgant ši duona sulaužoma į pirštelius. Tai buvo, turbūt, pirmas atvejis, kai mano vyras vos paragavęs paklausė kada vėl kepsiu. :)

Reikės:
2 AŠ sausų mielių,
350 ml vandens,
350 g duoninių miltų (pirma rūšis, ne aukščiausia),
75 g rupių miltų,
75 g kukurūzų miltų,
1 AŠ druskos,
1 VŠ alyvuogių aliejaus,
1 VŠ skysto medaus (jei kietas tiesiog pašildyti),
1 VŠ pieno + dar truputis duonai aptepti,
Sezamo sėklų viršui pabarstyti.

Gaminimas:
Suberti mieles į 100 m vandens, palikti 5 minutėms, pamaišyti.
Sumaišyti visus miltus ir druską, viduryje padaryti šulinį ir supilti vandenį su mielėmis.
Su mediniu šaukštu įmaišyti truputį miltų į skystį, kad gautųsi pastos pavidalo masė. Uždengti dubenį rankšluosčiu ir palikti kilti 20 minučių. Į masę supilti aliejų, pieną ir medų, supilti pusę likusio vandens. Įmaišyti miltus nuo dubenio šonų ir pilti likusį vandenį, kol gausis tvirta, drėgna tešla. (Pastaba: vandens gali prireikti daugiau arba mažiau priklausomai nuo miltų).
Tešlą perkelti ant miltuoto paviršiaus ir minkyti kol masę bus lygi, blizgi ir elastinga - apie 10 minučių. Įdėti tešlą į švarų dubenį, uždengti rankšluosčiu ir kildinti šiltoje vietoje kol tūris padvigubės, apie 1,5 val.
Tešlą truputį apspaudyti ir palikti dar 10 minučių.
Padalintį tešlą į 6 gabaliukus, suteikti jiems pailgą formą ir sudėti į miltais pabarstytą skardą eilute, kad vos liestųsi šonais. Uždengti rankšluosčiu ir kildinti dar 1 val. arba kol tūris padvigubės.
Patepti viršų pienu ir pabarstyti sezamo sėklomis. Kepti 220 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, kol pirštu pabarbenus į dugną skambės kaip tuščiavidurė. Ataušinti ant grotelių.

Aš tešlą užmaišiau duonkepėje, o toliau ruošiau pagal instrukciją.

Šaltinis: Mano mylima knyga "Bread: baking by hand or bread machine"

Komentarų nėra: