2010-09-25

Chala


Chala yra kiaušiniais praturtinta žydų duona, dažniausiai kepama religinių švenčių proga ir tradiciškai yra pynutės formos. Trys vijos simbolizuoja tiesą, taiką ir teisingumą, o aguonos ant viršaus - dangiškąją maną. Spiralės formos duona kepama per žydų Naujuosius Metus ir simbolizuoja tęstinumą, nes apvali forma neturi nei pradžios, nei pabaigos. Tai tiek apie chalą.
Kadangi aš neturiu nieko bendro su žydų religinėmis šventėmis kepiau šią duoną kai pagavo įkvėpimas išbandyti ką nors naujo ir būtinybė, nes namuose neliko nė trupinėlio duonos.
Man labai patiko ją kepti - tešlą suminkė ir pakildino duonkepė, paruošta tešla buvo super maloni formavimui - paklusni, nelipni, kilo kaip ant mielių (kalambūras ;)), galvojau, kad į orkaitę netilps ir rezultatas labai skanus. Rekomenduoju.

Reikės:
2 AŠ sausų mielių,
200 ml vandens,
500 g duonos miltų (pirmos rūšies),
0,5 AŠ druskos (dėjau daugiau ir buvo kaip tik),
2 VŠ skysto medaus (jei kietas, tiesiog pašildyti vandens vonelėje),
2 kiaušiniai, išplakti,
60 g nesųdyto sviesto, ištirpinto,
Aptepimui:
1 trynio + 1 VŠ vandens (nebeturėjau kiaušinių, tad aptepiau pienu),
2 AŠ aguonų.

Gaminimas:
Mieles suberti į vandenį, pamaišyti, kad ištirptų ir palikti 5 min. Miltus sumaišyti su druska, viduryje padaryti šulinį ir supilti vandenį su mielėmis.
Mediniu šaukštu nuo kraštų įmaišyti truputį miltų, kad viduryje gautųsi pastos konsistencijos masė, uždengti rankšluosčiu ir palikti 20 min. fermentuotis.
Sudėti medų, kiaušinius ir tirpintą sviestą, išmaišyti prie dubens kraštų likusius sausus miltus ir užminkyti minkštą tešlą. Tešlą padėti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti kol gausis vienalytė, blizgi ir elastinė - apie 10 minučių.
Tešlą sudėti į sviestu pateptą dubenį, pavolioti, kad visas tešlos rutulys būtų sviestuotas. Uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti kol tūris padvigubės, apie 2 val.
Pakilusią tešlą apspaudyti ir palikti dar 10 min. Tada padalinti į 3 lygias dalis ir iš kiekvienos padaryti apie 40 cm ilgio virveles smailėjančiais galais ir supinti pynę.
Perkelti duoną ant sviestuotos skardos, pridengti rankšluosčiu ir palikti kilti, kol padvigubės, apie 45 min.
Aptepti trynio ir vandens mišiniu, pabarstyti aguonomis. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 45 min.

P.S. Kaip minėjau, aš tešlą dariau duonkepėje, o po to formavau ir kildinau kaip aprašyta.

Šaltinis: Mano numylėta knyga

10 komentarų:

Indrė rašė...

Mmmm naminė bulka, tobula. Reiktų ir man pagaminti, bet be duonkepės sudėtinga taip gerai išminkyti. Išpindėjimas ane? ;D

julė rašė...

Ak, mane chala jau irgi ilgai ilgai vilioja, bet vis neprisiruošiu. Vajei, taviškė taiiiip puuuuikiai atrodo!

Vilma rašė...

Indre, pagal aprašymą tik 10 minučių, gal įveiktum? Juk visai smagu, medituoji ir sportuoji vienu metu. ;)

Julyt, ačiū! Nebesiruošk, imk ir bandyk, juk turi pagalbininką KA kuris tešlą vien du ir išminkys, o po to vienas juokas. ;)

aguonele rašė...

Isbandziau! ji puiki ♥
mano reportazas :
http://aguonele.blogspot.com/2010/09/challa-pynele.html
aciu uz toki gera receptuka ;)

Indrė rašė...

Ir aš einu bandyti iš pusės kiekio ir be medaus. Kažin, medų keisti cukrumi tada?

Vilma rašė...

Indre, taip, jei nededi medaus dėk cukraus ir būtinai, nes saldumas reikalingas mielėms "pavalgyti", kad tešlą pakeltų.

Indrė rašė...

Och neradau maxėj aguonų :/ reiškia bus su sezamais :D

Anonimiškas rašė...

Mmm, koks grožis :) ir dar geriu arbatą - labai labai norėtųsi atsilaužti kampą.

Sima (Mukatanas) rašė...

Taip labai susigundžiau,jog net neprisistačiau :D tapau anonimu :D

Anonimiškas rašė...

as kepu su raugu,nes mieles nesveika.Gaunasi labai skani.tik aisku gamyba uzima daugiau laiko,kol raugas pakyla.Bet verta.Aciu