2012-04-30

Kepėjai be stabdžių: Viktorijos biskvitas


Įveiktas dar vienas Kepėjų be stabdžių iššūkis. Tortą pagaminti nebuvo sudėtinga, tačiau eilinį kartą įsitikinu, kad, įdėjus kakavos, biskvitas labai išsausėja. Pasimokiau, kad tortui papločius reikia sulaistyti, net jei nenurodyta, nes tortas man pasirodė sausokas. Originale buvo nurodyta kepti dvejose formose, tačiau aš dviejų neturiu, kepti per du kartus irgi nenorėjau, todėl kepiau iš pusės porcijos 16 cm formoje viską iš karto, o po to biskvitą perpjoviau pusiau. 


Receptas iš Kepėjų be stabdžių puslapio


Reikės:

Biskvitams:
225 g sviesto (kambario temperatūros)
225 g cukraus
4 kiaušiniai (L ar XL dydžio)
210 g miltų (405D tipo)
1,5 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
2 kupini valg. š. kakavos (karčios)
Įdarui:
Vyšnių džemui:
1,5 puodelio šaldytų vyšnių be kauliukų
2 valg. š. citrinos sulčių
2/3 puodelio cukraus
4 valg š. kukurūzų krakmolo
70ml vandens
Grietinėlei:
450ml grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
2 pakeliai grietinėlės standiklio (nebūtinai)
3 valg. š. cukraus
pusės vanilės sėklyčių (arba 2 šaukšteliai vanilinio cukraus)

Gaminimas:
Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo.
Muškite po vieną kiaušinį ir gerai išsukite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir kakava. Įmaišykite juos į sviesto masę.
Ištepkite dviejų 16-18cm skersmens atsegamų kepimo formų dugnus sviestu (netepti kraštų!).
Sukrėskite tešlą ir išlyginkite.
Kepkite 25-30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje naudodami ir ventiliatoriaus funkciją jei įmanoma.
Iškepusius papločius 5 minutes atvėsinkite skardoje, o vėliau palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Jei viršus per daug išsipūtė – nupjaukite.
Į nesvylantį puodą sudėkite vyšnias, citrinos sultis, cukrų, krakmolą ir vandenį. Gerai išmaišykite. Kai užvirs, virkite apie 10 minučių, nuolat maišydami, kol sutirštės. Jei vyšnios labai rūgščios – ragaukite, gal reikia daugiau cukraus.
Grietinėlę išplakite su cukrumi ir vanilės sėklytėmis. Jei planuojate tortą tiekti kitą dieną
rekomenduoju įdėti ir grietinėlės standiklio, kad ji neišskystų po sąlyčio su uogiene.
Torto surinkimas:
Į lėkštę dėkite pirmąjį paplotį, ant viršaus krėskite vyšnių uogienės ir uždėkite pusę grietinėlės.
Uždėkite antrąjį paplotį ir papuoškite likusia grietinėle ir vyšniomis.

2 komentarai:

Indrė rašė...

O aš ir nežinojau, kad nuo kakavos sausėja. Tiksliau nespėjau įsitikinti. Dėl sulaistymo mintis puiki - manau koks vyšnių likeris/trauktinė būt labai tikęs

Vilma rašė...

Indre, aš nežinau ar tai taisyklė, bet man viskas su kakava gaunasi sausa, išskyrus marmurinius keksiukus.