2012-06-04

Įkvepiantys prieskoniai, salotos ir tarptautinė tinklaraštininkų diena






Birželio 14-oji - tarptautinė tinklaraštininkų diena, kuri jau trečius metus švenčiama ir Lietuvoje. Šių metų tema - prieskonis, kuris mane įkvepia. Įkvėpėjų būta įvairiausių:

  • Indrė iš Gėrimų ir patiekalų magijos jaukinosi anyžių ir kepė fantastišką morkų pyragą. Aš jį įsimylėjau nuo pirmo kąsnio ir labai laukiu recepto!
  • Ineta iš Gamyklėlės nejuokavo ir šokoladinį pyragą užtaisė sprogmenimis - aštriaisiais pipirais. Jos "Velniški kąsneliai" dalyvių buvo išrinkti geriausiu patiekalu.
  • Karolina iš Citrinos žievelės tą vakarą siautėjo su cinamonu ir gamino duonos pudingą su bananais ir karameliniu padažu. Kadangi ji buvo mano staliuko kaimynė, tai galiu konstatuoti, kad jos verdamas karamelinis padažas kvepėjo nuostabiai! 
  • Skirmantė, liaudyje žinoma kaip Forelle, žaliavo. Ne ne, nepagalvokit, kad ji nepadarė namų darbų. Tiesiog jos įkvėpėjas - bazilikas. O gamino ji žaliai baltą desertą. Gailiuosi, kad tik pusę mažo pyragaičio suvalgiau - pabijojau, kad neužteks visiems. Reikėjo nagučius į save atsukti... 
  • Renata iš Sezoninės virtuvės pasirinko prieskonį, be kurio neapsieina joks save gerbiantis kulinaras - juoduosius pipirus. O pasiūlė jiems braškių kompaniją sluoksniuotos tešlos pintinėlėse.
  • Viktorija tikrai ne iš medžio spirta ir visus nuginklavo pomidorų džemu, kurio slaptas ginklas - imbieras. 
  • Lina, turinti daug Kiauniškų reikaliukų, svaiginosi vanile ir gamino kokosinį debesėlį. Tikiuosi, buteliukų nesumaišė ir nešliūkštelėjo į desertą savo vanilinių kvepalų, kuriais pabrėžė savo meilę įkvepiančiam prieskoniui? 
  • Beata Braškes su Pipirais tą vakarą perleido Renatai, o pati už ausų ėmė muskato riešutą. Ėmė taip, kad su savo "Meilės virtiniais" susirinko komisijos meilę ir laimėjo pagrindinį prizą - pietus "Dinner in the sky".
  • Ir aš ten buvau, šio bei to ragavau ir, įkvėpta kuminų, gaminau šiltas žiedinių kopūstų salotas. 
Komisiją, vertinusią patiekalus, sudarė:
- „Santa Maria“ produktų vadovas Artūras Braslauskas,
- kulinarinės laidos „Bilo receptai“ vedėjas Gidonas Šapiro-Bilas,
- „Kulinarijos studijos“ konditerė Elžbieta Monkevič,
- šokolado amatininkas, „Chocolate Naive“ šokoladų ir ledų kūrėjas Domantas Užpalis
- žurnalo „Virtuvė. Nuo... Iki...“ redaktorė Eglė Aleksandravičiūtė
- „Electrolux“ pardavimų vadovas Mantas Danilevičius.


Veiksmas vyko "Kulinarijos studijoje", vyną prie patiekalų parinko "Mineralinių vandenų" ekspertas Mindaugas Paliukas, renginį organizavo "Electrolux" ir žurnalas "Virtuvė", malonias staigmenas dovanojo organizatoriai, "Santa Maria" ir "Chocolate naive".

Kolegos, manau, pasidalins receptais savo tinklaraščiuose, o aš aprašysiu savo salotas. Už nuotraukas dėkinga "Savaitgalio rendez-vous" autorei Jurgai ir Sandrai iš "Little world".











Reikės:
1 nedidelės žiedinio kopūsto galvos,
Šviežiai sugrūstų kuminų sėklų,
Druskos, pipirų,
3 VŠ Extra virgin alyvuogių aliejaus,
1 raudonojo svogūno,
4 VŠ raudonojo vyno acto,
2 VŠ klevų sirupo,
Saujos minkštų džiovintų figų,
Saujelės graikinių riešutų,
Mažo pluoštelio petražolių,
Saujos grąžgarsčių.

Gaminimas:
Žiedinius kopūstus išskirstyti žiedynais, sudėti į kepimo indą, pašlakstyti aliejumi, pabarstyti druska pipirais, kuminais ir kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Tada sudėti plonai supjaustytą raudonąjį svogūną ir kepti dar apie 15 min., kol daržovės suminkštės, bet bus dar traškios.
Kol žiediniai kopūstai kepa, sausoje keptuvėje paskrudinti graikinius riešutus.
Sumaišyti vyno actą su klevų sirupu, pagardinti druska, pipirais ir įmaišyti susmulkintas figas. Kai kopūstai iškeps, karštus sumaišyti su užpilu ir petražolėmis. Patiekti ant grąžgarsčių, pabarsčius graikiniais riešutais.


6 komentarai:

Forelle rašė...

Smagu buvo pasimatyti ir paragauti tavųjų salotų! Žinok ir aš savo pyragaičių neėmiau, pabijojus, kad visiems neužteks, bet visi jau buvo sotūs ir tik po pusę teragavo

Vilma rašė...

Man taip pat! Laukiam svečių. ;)

Kiaunė rašė...

Labai gardžios tavo salotos buvo! Ir patiektos labai gražiai - super!

Rennie rašė...

Labai skanios salotos, būtinai gaminsiu namuose. Aš jų, turbūt, daugiausiai ir suvalgiau, todėl likusius patiekalus jau teko tik ragauti. Malonu buvo pabendrauti :)

Egle rašė...

šiemet produktų, kaip ir pernai, jau niekas nedovanojo :)

Buvo labai smagu Jus visus pamatyti!

Vilma rašė...

Kiaune, Rennie - ačiū! Man irgi smagu buvo jus sutikti gyvai. :)

Egle, ačiū, kad pataisei. Pernai nedalyvavau, tai neteisinga informacija galvoje užsiliko. Reikia prirašyti didelėm raidėm, kad xxx produktų NEDOVANOJO. :)