2012-06-12

Naminis varškės sūris




Gauti dovanas malonu. O geras dovanas - puiku! Labai netikėtai ir maloniai mane nustebino Alma Littera padovanojusi knygą "Kaupiame atsargas". Neturėjau knygos apie sūdymą, šaldymą, marinavimą, rūkymą ir kitus konservavimo būdus, todėl dovana mane labai pradžiugino. Nieko nelaukusi puoliau išbandyti receptus. Pirmam kartui pasirinkau naminį varškės sūrį, kuris gavosi labai geras - minkštas, tačiau puikiai laikantis formą, netrupantis ir natūraliai saldus. Po poros valandų nuo gaminimo pradžios, sūrį jau buvo galima valgyti.



Pradėti gamybą reikia paruošiant varškę.

Naminei varškei reikės:
1 L natūralaus pieno (naudojau "Dvaro" 3,5% rieb.),
1 L rūgpienio arba kefyro (naudojau rūgpienį).

Gaminimas:
Užvirinti pieną ir atskirai pašildyti rūgpienį. Rūgpienį supilti į pieną ir išmaišyti. (Knygoje reikia daryti atvirkščiai - pieną supilti į rūgpienį, tačiau mano puodas su pienu buvo didesnis). Ataušinti.
Masę sudėti į sūrmaišį arba tankų audinį. Užrišti ir pakabinti virš dubens, į kurį varvės išrūgos.
Nuvarvėjusią varškę galima patiekti iš karto arba dar papildomai suslėgti.
Išrūgas galima panaudoti blynams, duonai kepti.

Sūdytam naminiam varškės sūriui reikės:
1 kg naminės varškės,
1 šaukšto druskos,
2 šaukštų riebios grietinės.

Gaminimas:
Varškę nuvarvinti, kad gautųsi sausa masė, įberti druskos.
Viską sumaišyti ir 2-3 kartus sumalti mėsmale. Jeigu buvo naudojama liesa varškė, tuomet patartina įdėti riebios grietinės.
Masę sudėti į sūrmaišį ir paslėgti 6-8 val.

Šviežią sūrį galima apvolioti kapotais graikiniais riešutais, kapotais pakepintais lazdynų riešutais, grūstų 5 pipirų mišiniu, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. saldžiųjų ir aštriųjų paprikų mišiniu. kitais mėgstamais produktais.

Mano patirtis -  dar šiltą varškę sudėjau į dviguba marle išklotą indelį nuo rūgpienio, kuriame prieš tai peiliu pradūriau daug skylių, prispaudžiau nedideliu buteliuku plokščiu dugnu ir padėjau ant grotelių, po kuriomis pakišau lėkštę išrūgoms nubėgti. Grietinės nedėjau. Po valandos mano sūris jau buvo gerai sulipęs ir standus, todėl aš jį ištraukiau iš indelio, apvoliojau džiovintais bazilikais ir padėjau į šaldytuvą nepaslėgtą. 
Su pomidorais ir namine duona buvo pasakiškai skanu! 

P.S. Iš 1 litro pieno tikrai negausite 1 kg varškės, todėl sūris gausis nedidukas.

4 komentarai:

Jolita rašė...

Būtinai išbandysiu, nes kaip tik turiu 2l rugpienio ir vis nesugalvojau, ka daryt, nes saltibarščiams man perriebus. Dėkui, kad daliniesi

Vilma rašė...

Jolita, bandyk! Riebesnis rūgpienis puikiai čia tiks. Lauksiu atsiliepimų. :)

Jolita rašė...

Puikiai pavyko, iš 2l rūgpienio ir 500ml pieno gavosi apie 250gr sūris. Skanu!

Vilma rašė...

Jolita, smagu, kad patiko. :)