2012-07-31

Kepėjai be stabdžių: varškės štrudelis


Šio mėnesio Kepėjų be stabdžių iššūkis buvo tikras iššūkis jau vien todėl, kad per tokius karščius orkaitę reikėjo jungti. Užbėgant viskam už akių pasidžiaugsiu, kad kepinys gavosi puikus skonio ir konsistencijos atžvilgiu. Mums labai patiko! Ačiū Agnei už puikų iššūkį.
Dabar apie pamokas... Vasarą labiau norisi ledų, o ne pyragų, todėl nurodytą normą mažinau tris kartus. Ir iškart susidūriau su siurprizu - iš to trečdalio man išsikočiojo ir išsitampė beveik tokio dydžio lakštas, koks turėjo gautis iš trigubai didesnio kiekio. Tai nėra blogai, nes kuo plonesnė tešla tuo geriau. Tešla buvo gana elastinga, todėl atsargiai tampant neplyšinėjo. Įdarą dariau iš sausos varškės, todėl papildomais varvinimais neužsiėmiau. Dar padariau vieną neesminį nusižengimą - vietoje razinų įdėjau džiovintas spanguoles ir nemirkiau alkoholyje.
Toliau dirbti, atrodo, turėjo būti lengva, tačiau padariau vieną klaidą - varškę sudėjau platesniu sluoksniu, todėl tešlos lenkimas ėjo per įdarą ir ta vieta kepant įtrūko. Viskas būtų gerai, jei tešlos lakštą būčiau iškočiojusi/ištampiusi ilgesnį ir įdaras gautųsi apsuktas bent du kartus iš visų pusių. Ties tuo dar reikia padirbėti, nes ištampyti tešlą pagal reikiamą "formatą" ne taip ir paprasta. Daugiau staigmenų nebebuvo ir gana greitai mėgavomės puikiu štrudeliu.
Receptą pateikiu tokį, kaip aš gaminau.

Štrudeliui reikės:
250 g varškės (9 % riebumo),
Sauja džiovintų spanguolių,
20 g + 0,5 VŠ + 40 g sviesto,
85 g + truputis miltų,
druskos,
1 AŠ aliejaus,
50 g cukraus,
1 kiaušinio,
1 VŠ maltų džiūvėsių,
cukraus pudros apibarstymui.

Gaminimas:
Išlydyti 20 g sviesto. Pridėti miltus, 40 mL drungno vandens, žiupsnį druskos ir išminkyti viską kol gausis elastinga tešla. Tešlą rankom minkyti ir vis daužyti į stalą (5-10 min), kol ji pasidarys minkšta. Suformuoti rutulį, aptepti aliejumi. Tešlos rutulį įdėti į dubenį, nuplautą karštu vandeniu, uždengti ir palikti ilsėtis valandą.
Išlydyti 0,5 VŠ sviesto. Varškę sumaišyti su sviestu, vanile, cukrumi, kiaušiniu ir spanguolėmis.
Stalą padengti švariu rankšluosčiu, jį apibarstyti miltais. Ant jo kiek įmanoma ploniau iškočioti tešlą. Stengtis iškočioti stačiakampę formą. Iškočiojus tešlą pakišti delnus po ja (delnai žiūri apačion) ir atsargiai tampyti tešlą su išorine delnų dalimi. 

Taip atrodė mano tešla po tampymo. Sako, ji turi būti tokia plona, kad pro ją būtų galima įskaityti senelės meilės laiškus. :)

Ištirpinti 40 g sviesto. Tešlą aptepti šiuo sviestu ir apibarstyti maltais džiūvėsėliais.
Varškės masę užtepti ant trumposios tešlos pusės paliekant 2 cm nuo krašto. Tešlos kraštus užlenkti, kad jie uždengtų varškę ir aptepti sviestu. 

Sudėjus varškės įdarą

Tešlą suvynioti į štrudelį.

Suvyniotas, įpjautas ir apteptas sviestu
 

Įkaitinti orkaitę iki 200 oC (su ventiliatoriumi iki 175 oC). Skardą padengti kepimo popieriumi.
Štrudelį patiesti ant kepimo popieriaus, viršutinę jo pusę 5-6 kartus skersai įpjauti (tik tešlos sluoksnį). Aptepti likusiu išlydytu sviestu.
Štrudelį kepti 45-50 min.
Kepant kartas nuo karto aptepti išlydytu sviestu.
Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra. Valgyti dar šiltą.


Originalus receptas: Kepėjai be stabdžių

Komentarų nėra: