2012-12-02

Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas





Jau gruodžio pradžia! O tai reiškia, kad, jei kažkas pamiršo/nespėjo/rankos nepriėjo, dar turi galimybę išsikepti kalėdinį vaisių pyragą, kurį reikia brandinti du mėnesius, mažiausiai dvi savaites. Pernai jo neiškepiau ir graužiausi nagus, nes Kalėdos be jo - ne Kalėdos...

Mano asmeninis pastebėjimas po kelių metų praktikos - procesas trunka daug greičiau kai vaisiai karpomi žirklėmis, o ne pjaustomi. 
Mano šių metų variantui prireikė:

250g sviesto,
200g rudojo cukraus,
4 didelių kiaušinių,
0,5 AŠ kepimo miltelių,
1 apelsino sulčių,
2 puodelių miltų,
200g šviesių razinų,
300g tamsių besėklių razinų,
100g džiovintų datulių,
250g džiovintų abrikosų,
250g džiovintų slyvų,
110g migdolų,
125 g džiovintų spanguolių,
1 apelsino nutarkuota žievelė.

Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 160 laipsnių. Formą ištepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi.
Minkštą sviestą išplakti su cukrumi. Vis plakant po vieną sudėti kiaušinius, supilti apelsino sultis, suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėti susmulkintus džiovintus vaisius ir kitus priedus. Tešlą sudėti į paruoštą formą ir kepti 2 valandas. Iškepusį pyragą PILNAI atvėsinti, sandariai suvynioti į foliją ir įdėti į maišelį. Saugoti kambario temperatūroje 2 mėnesius, mažų mažiausiai - 2 savaites.

13 komentarų:

Egle rašė...

Tiek metų žadu jį išsikepti pagal Tavo receptą ir vis pamirštu... Šiemet tai jau tikrai kepsiu. Tik klausimas: ar čia tas pats variantas iš tavo senojo blogo? Pyrago niekuo nereikia laistyti?

Ačiū!

Vilma rašė...

Egle, taip, čia tas pats. Laistyti, turi omeny kuo nors pastiprintu? ;) Ne, nereikia.

Egle rašė...

Tai žinoma, kad pastiprintu :D
Supratau, reiks keliauti pasipildyti riešutų ir džiovintų vaisių atsargas.

Aušra rašė...

O aš šiemet darysiu pertrauką, kepiau du metus iš eilės, gavosi labai skanus :) Tikrai, Vilma esu tau dėkinga už šį receptą :)
Tavasis dailus, ypač ta sodri spalva man labai patinka :)

Vilma rašė...

Oi, Egle, išdykusi esi... ;)
Aušra, tikrai labai džiaugiuosi, kad Kalėdinis pyragas du metus rado vietą ir ant Tavo kalėdinio stalo. :)

Kristina Griciene rašė...

Vilmut, pyragas - puikus. Kepiau jį pernai - visi valgiusieji liko sužavėti :)

Toma rašė...

Sveiki,kokia forma naudojot? As kaip tik uzmaisineju ir stebetinai lb daug gaunasi.

Vilma rašė...

Toma, aš pilnos porcijos aš kepu vieną 24-26 cm skermens pyragą ir 12 keksiukų.

Mezgiukas rašė...

O jei aš norėčiau jį "laistyti" ar nesugadinčiau? Nesutrumpėtų jo galiojimo laikas? Gal tada ne sandariai įvyniot reikėtų o į kokį rankšluostį?

Anonimiškas rašė...

bet juk šiam pyragui vaisius reikia mirkyti apelsinų sultyse visą naktį.Jūs kažkaip netiksliai tą receptą aprašėt...

Vilma rašė...

Ką reiškia "reikia"? Mano turimas receptas nebūtinai turi sutapti su jūsų receptu.

Vilma rašė...

Mezgiuk, kadangi nesu kepusi laistomo pyrago, nelabai galiu patarti dėl saugojimo.

Viktorija rašė...

As norejau paklausti, o ka duoda tas 2 menesiu laikymas ?