2008-12-08

Prekmursko gibanica

Atėjo metas ištraukti į dienos šviesą Kepėjų be stabdžių pirmąjį iššūkį. Kiek skaičiau kitų komentarus lyg ir nepastebėjau, to ką pastebėjau aš. O gal tik man taip gavosi... Taigi, produktų santykiai man neatitiko. Tai yra, filo tešlos liko dar kokioms dviem gibanicoms, nes tešlą plonai iškočiojus jos susinaudojo labai nedaug (Bet ne bėda, kitą dalį sunaudojau koldūnams :-p). Riešutų įdaro neužteko dviems sluoksniams, tad padariau vieną per vidurį. Komponentus ėmiau gramas į gramą, tad tokio didelio trūkumo negalėjo būti. Visą kita sekėsi puikiai! Filo tešla kočiojosi labai lengvai ir lakštai gavosi plonyčiai plonyčiai. Su kitais įdarais problemos neturėjau. Ilgiausiai užtruko įdarų ruošimas ir indų plovimas, o į pyragą viskas susimontavo labai greitai. Iškepė labai gražiai ir mums, bei visiems ragavusiems labai patiko! Tiesa, vienintelį dalyką padariau pagal save - dėjau mažiau cukraus, nes mano skoniui nurodyto kiekio pasirodė per daug. Kaip pasirodė, labai teisingai padariau, nes visi valgytojai gyrė dar ir todėl, kad ne per saldu. :-)

Trapiai tešlai:
200 g miltų,
100 g sviesto,
Žiupsnelis druskos,
Žiupsnelis cukraus,
Jeigu reikia, truputį vandens.
Sudėti visus komponentus į dubenį ir padaryti tešlą.
Minkyti tešlą, kol taps lygi.Palikti 30 min. pastovėti.
Filo tešlai:
900 g kvietinių miltų,
1 kiaušinis,
1 VŠ aliejaus,
Žiupsnelis druskos,
Drungno vandens minkymui,
Acto arba citrinos sulčių.
Gerai išminkyti visus komponentus, kad gautųsi vienalytė elastinga tešla.Palikti 30 min. subręsti.
Padalinti į 9-10 gabaliukų.
Kiekvieną gabaliuką labai gerai išminkyti.
Aguonų įdaras:
300 g sugrūstų aguonų,
0,5 L karšto pieno,
100 g cukraus,
10 g vanilinio cukraus,
Tarkuotos citrinos žievelės pagal skonį.
Išbrinkinti aguonas piene.
Suberti cukrų, vanilinį cukrų ir tarkuotą citrinos žievelę.Viską gerai išmaišyti.
Varškės įdaras:
1 kg varškės,
100 g cukraus,
2 kiaušinių tryniai,
20 g vanilinio cukraus,
Žiupsnelis druskos,
100 g razinų, išmirkytų rome,
Tarkuotos citrinos žievelės.
Sumaišyti visus komponentus išskyrus razinas ir pagaminti vienalytę pastos pavidalo masę.
Įmaišyti nusausintas razinas.
Graikiškų riešutų įdaras:
300 g maltų graikiškų riešutų,
100 g cukraus,
50 ml romo.
Sumaišyti riešutus su kitais įdaro komponentais.
Obuolių įdaras:
1 kg nuluptų obuolių,
Žiupsnelis druskos,
120 g cukraus,
1 VŠ cinamono,
100 g maltų džiūvėsėlių.
Obuolius supjaustyti labai plonais griežinėliais arba stambiai sutarkuoti.
Suberti cukrų, cinamoną, džiūvėsėlius ir atsargiai išmaišyti.
Kremas sluoksnių suklijavimui:
5 kiaušinių baltymai,
5 kiaušinių tryniai,
70 ml tirštos grietinės.
Išplakti iki standžių viršūnėlių baltymus. Atskirai sumaišyti trynius su grietine. Baltymus atsargiai sudėti į trynių masę švelniai maišant.
Tešlos lakštų aptepimui reikės lydyto sviesto.
Surinkimas:
Pasiruošti stačiakampę 40x35 cm formą arba apvalią, kurios apatinis skersmuo 35 cm, o aukštis siekia 7-9 cm. Ištepti formą sviestu.
Iškočioti trapią tešlą iki 0,5 cm storio ir įkloti į paruoštą formą. Išlyginti paviršių, kad dugnas būtų pilnai užklotas.
Iš 9-10 filo tešlos gabaliukus iškočioti iš ištempti 9-10 lakštų.
Pusę aguonų įdaro užtepti ant trapios tešlos. Pašlakstyti septintadaliu kiaušinių kremo.
Uždėti vieną lakštą filo tešlos ir pašlakstyti ją tirpintu sviestu.Toliau dėti pusę varškės įdaro, uždengti dar vienu filo tešlos lakštu ir pašlakstyti sviestu.
Ant viršaus dėti pusę riešutų masės, pašlakstyti kitu septintadaliu kiaušinių kremo, uždengti filo tešlos lakštu, kurią pašlakstyti sviestu.
Toliau paskirstyti pusę obuolių įdaro, pašlakstyti septintadaliu kiaušinių kremo, uždengti filo tešla ir apšlakstyti sviestu.
Pakartoti procedūrą ta pačia tvarka su likusiais įdarais ir tešlos lakštais.Viršutinis sluoksnis turi būti tešlos – viengubas arba dvigubas. Aptepti jį likusiu kiaušinių kremu.
Gibanicą keliose vietose subadyti, adatą smeigiant iki dugno.
Kepti 180-200 °C temperatūros orkaitėje 1 valandą.
Kepimo laikas priklauso nuo gibanicos aukščio. Gibanicą galima pjaustyti dar šiltą arba atvėsusią. Jei forma apvali, pjaustyti trikampiais, jei stačiakampė – kvadratėliais.

10 komentarų:

rusvaplaukė rašė...

sluoksniai tikrai labai dailūs - primena štrudeliaus pjūvį, o ir šiaip - simetrijos bei lygumai akiai patrauklūs. puikuma :}

Vilma rašė...

Manau, kad skanuma būtų išlaikyta net ir prie kreivumos. :-D

Forelle rašė...

Tikrai labai lygūs sluoksniai, man vis uždėjus lakštą tešlos, ji susiraukdavo dėl plonumo, o dar kepant labai išsipūtė, bet čia matyt, kad temperatūros neatitaikiau. Iš vis stebuklas, kad toje orkaitėje iškepė.

O aš tokius netikslumus recepte pastebėjau: jeigu gamini 10 lakštų, tuomet vieną reikia dėti ant trapios tešlos, nes kitaip ant viršaus teks dėti 3 arba vienas liks. KItas netikslumas "pašlakstyti septintadaliu kiaušinių kremu". Įdaro sluoksnių 8, plius dar ant viršaus, tai kaip ir devintadaliu

Vilma rašė...

---> Forelle,
TAIP - vieną lakštą tikrai reikia dėti ant trapios tešlos, pasižiūrėjau, kad praleidau šią dalį. :-/
Dėl kiaušinių kremo - iš pažiūros atrodo, kad kremo reikia devintadalio, bet ant varškės masės kiaušinių kremo pilti nereikia - ir recepte parašyta, kad tik užkloti tešla. Varškės idaras ir taip gerai sulipęs, tad jo "klijuoti" nebereikia, taigi kremo lieka septintadalis. ;-)Kai tiek sluoksnių, natūralu, kad automatiškai norisi kremą ant kiekvieno sluoksnio tepti.

Dėl išsipūtimo - ar subadei gibanicą iki dugno ilga adata? Tai labai svarbu! Nuotraukoje taviškė gražiai žiūrisi, nebūtum pasakiusi, kad išsipūtė, net nepastebėčiau. ;-)

Forelle rašė...

O aš pasiskaičiau dėl to kremo. Kelis receptų variantus žiūrėjau, matyt kažkur užsifiksavo, kad reikia ant visų dėti, tai aš ir nepagailėjau to kremo :)
Subadžiau adata iki apačios, bet kepant truputį išsipūtė, paskui atšalus, vėl nusileido. Visame kepinyje matėsi, kad kraštuose tešlos laktštai truputį persislinko, bet supjausčius gabaliukais, tikrai nepastebėsi

Živilė rašė...

Vilma, tau, ko gero, pavyko pagaminti gražiausią Prekmursko gibanicą. Kiek teko matyti kitų bandymus, man rodos tavasis toks tvarkingiausias. Arba tu moki labai gražiai atpjauti :)

Vilma rašė...

Ačiū, Živile, už komplimentą - malonu girdėti (skaityti :-P)! Na, dėl pjovimo tai kažkokių ypatingų gudrybių neturiu - smeigiu peilį pyrago vidurin, o paskui ariu link kraštų. :-D Sluoksnius pyrago lipdymo metu stengiausi dėti plonai ir tvarkingai, gal todėl ir gavosi... ;-)
O tu nenori prie kepėjų prisijungti? :-)

Živilė rašė...

Gal kada ir prisijungsiu... :))) Bent jau šis pyragas labai suviliojo pabandyti. Nuteikinėju vi save morališkai ir po truputį pradedu pirktis produktus. Gal Naujųjų šventei pavyktų išsikepti... :))

Anonimiškas rašė...

atrodo tai nuostabiai, bet man pernelyg daug darbo, tikras kantrybes isbandymas :)

todel zaviuosi, kad kazkam tos kantrybes uztenka :)

Vilma rašė...

--> Anonimiškas
Tai priklauso nuo to, kaip pažiūrėsi - man gibanicos gamyba buvo kaip meditacija... Priešingu atveju 5 val. virtuvėje non stop gali tikrai tapti kančia. ;-)