2009-02-25

SAMBAR - mung dalo ir daržovių troškinys

Indų virtuvės patiekalai turi "bjauriojo ančiuko" sindromą, t.y. atrodo tokie bjaurūs, kol neparagauji... Bet nuostabūs kepinamų prieskonių kvapai išduoda, kad čia bus kažkas labai skanaus! Receptą radau knygoje "Hare Krišna vegetariniai valgiai". Žūt būt norėjau ją turėti, nes visi bandę gaminti pagal ją teigė, kad valgiai joje tiesiog puikūs! Išbandžiau ir įsimylėjau tą knygą. Pagal receptą čia turėjo būti troškinys, tačiau aš norėjau sriubos, todėl tiesiog įdėjau mažiau daržovių. Patiekalui reikėjo tamarindo, kurio neturėjau, tačiau vietoje jo įspaudžiau laimo sulčių ir įbėriau žiupsnelį rudojo cukraus. Kažkur skaičiau, kad citrina ir ruduoju cukrumi galima pakeisti tamarindą. Turėjau ir citrinų, bet pamaniau, kad laimas suteiks pikantiškesnio prieskonio. Abejojau ar dėti kokoso, bet pasiryžau daryti viską kaip aprašyta ir labai labai tuo džiaugiausi, nes kokosas suteikė fantastišką skonio niuansą! Dabar daug drąsiau elgsiuos su patiekalais, kuriems reikia kokoso (anksčiau niekada nedėdavau, net jei parašyta recepte). Beje, kepimui galima naudoti ir aliejų, bet rekomenduoju ghi sviestą. Specialiai tam reikalui pasigaminau jo pati ir, palyginusi, galiu pasakyti, kad skirtumas akivaizdus - ghi naudai.
Į nuotrauką per daug nežiūrėkit, kad nedingtų apetitas, o eikite traukti puodo skaniai vakarienei. :)

Reikės:
6 puodelių (1,4 L) vandens,
3 AŠ druskos,
1 1/4 puodelio mung dalo,
700 g įvairių daržovių (naudojau morkas, špinatus, šparagines pupeles, cukiniją ir pomidorus),
50 g tamarindo,
3 VŠ ghi sviesto arba aliejaus,
1 AŠ juodųjų garstyčių sėklų,
1,5 AŠ maltų kuminų,
2 AŠ maltų kalendrų,
1/2 AŠ čili pipirų (naudojau džiovintus čili dribsnius, o ne miltelius),
1 AŠ ciberžolės,
4 VŠ kokoso drožlių.

Gaminimas:
Užvirinti pasūdytą vandenį. Suberti nuplautą ir gerai nuvarvintą dalą. Virti neuždengus 10 min., nugriebti putas. Uždengti ir virti ant labai silpnos ugnies 15-25 minutes retkarčiais pamaišant. Dalas turi suminkštėti, bet nepavirsti į košę.
Daržoves supjaustyti mažais kubeliais.
Įkaitintame ghi apkepti garstyčias. Kai lausis spragsėti, suberti maltus prieskonius, po kelių sekundžių suberti daržoves. Maišant kepti apie 10-15 min., kol apskrus. Suberti kokosą ir dar kepti 2 minutes.
Daržoves suberti į išvirusį dalą, supilti tamarindo sultis ir gerai išmaišyti. Ant silpnos ugnies virti neuždengtą kol dalas sutirštės, o daržovės suminkštės. (Tai trunka neilgai).
Rekomenduojama valgyti su ryžiais arba indiška duona.

10 komentarų:

rusvaplaukė rašė...

mmm, begaliniai mėgstu indų patiekalus. tiesa, labiau šiauriečių - kur visokios grietinėlės ir riešutiniai padažai ir vajei vajei :)ir, aišku, saldumynus. o tas jų bjauriojo ančiuko sindromas - labai taikliai pasakyta - man savotiškai žavus. ir šį savaitgalį gaminau baingan bhartha (toks baklažanų troškinys) ir naan'ų su saldžiu įdaru - tobulas maistas.
tiesa, man visada baisu, kad sambar kažkoks beskonis gali būti.. nežinau net, kodėl toks įsitikinimas - gal kad nėr mano adoruojamos grietinėlės ir tirštų masalų :)?

Forelle rašė...

Turiu aš tą knygą jau gerus pora metų, ne vieną receptą išbandžiau (daugiausi troškinių, sriubų), bet kaip jau ir rašai, labai neišvaizdūs patiekalai. Labiausiai įstrigs tiek išvaizda, tiek skoniu Nargisi kofta (173 psl), tik daug terlionės. Dažnai gaminuosi obuolių čatnį, manų chalvą (tik formos nesuteikiu, kabinu su šaukštu iš visos puodo), matar panyr, kepu samosas (skaniausios man su obuolių įdaru).
Ilgą laiką negavau panyro, bet neseniai atradau saldaus pieno sūrį, kuris puikiai tinka tokiems patiekalams.

Vilma rašė...

Rusvaplauke, indų maistą ir mes labai mėgstame. Tik maniškis labiau linkęs prie variantų su mėsa arba bent jau vištiena. :)
Baisu be reikalo, nes tavo norimo "kremiškumo" ir tirštumo duoda mung dalas, kuris suverda tiek, kad atskirų dalelių nebelieka ir gaunasi tiesiog daržovės tirštoje masėje, kuri tikrai nėra beskonė, nes dedama daug keptų prieskonių. ;)
Forelle, aš irgi turguje perku saldaus pieno sūrį kuris puikiai kepa, o ne lydosi kaip parduotuviniai. Beje, panyras juk ir yra saldaus pieno sūris, tad, manau, kad naudojam "teisingą" produktą tik kitaip pavadintą.

Forelle rašė...

Tai aš taip ir primečiau, kad sūris "teisingas", nors kur gaudavau tą tikrą panyrą, skonis truputį skirdavosi :)

Beata Nicholson rašė...

labas Vilma, o kaip lietuvishkai pavadintum mung dhala? kiek ash suprantu apie indu virtuve, tai mung dhal yra geltoni leshiai,(bet panasius patiekalus indai gamina ir is raudonu skaldytu ir is skaldytu zirniu kuriuos mes lietuviai su kiaules koja ir spirgais valgom) kur tu lietuvoje juos perki? ir ar ant ju uzrashyta mung dhal?
ash cia truputi susikontuzinau begalvodama shia tema...nes shiaip visokio plauko leshius labai megstu ir vertinu
labai megstu indishka maista, ir manau kad lietuvishkas saldus suris geriau uz paneera nes riebesnis:)))) paneeras su spinatais yra my favourite, tai kaip ten su tuo mung dhal sulietuvinimu?

Unknown rašė...

Beata, mung dhal (arba moong dal) yra "nulupti" ir skaldyti žalieji lęšiai. Kai buvau Lietuvoje prieš daugiau nei metus, aš jų mačiau Maximoje "egzotiškų prieskonių" skyriuje. Ant jų taip ir buvo parašyta "moong dal" ir buvo dar keletas kitų rūšių.

Rusvaplauke, kol kas man dar neteko ragauti beskonės sambar, turbūt tik išvaizda klaidina :o) Mėgstu sambar karts nuo karto, toks "comfort food".

Vilma rašė...

Forelle, aš galvoju, kad gal skonis skiriasi priklausomai nuo to, ką naudoja pieno suktraukimui, t.y. ar citrinos sultis, ar actą, ar pasukas ir t.t.
Beata, nežinau kaip juos vadina lietuviškai. Gal artimiausias pavadinimas geltonieji lęšiai, nes jie geltoni? Ant lietuviškos prilipintos etiketės parašyta mung dalas. Beje, moong dal parašyta ir ant skaldytų, ir ant neskaldytų.
Aš pirkau sveiko maisto parduotuvėje SITA, bet yra ir kitose sveiko maisto parduotuvėlėse. :)

rusvaplaukė rašė...

o aš panyrą gaminuosi pati, kai tik pavyksta tikro pieno gauti - toje pačioje krišnaitų patiekalų knygoje yra aprašyta, kaip tai pasidaryti :)

Vilma rašė...

Aš taip pat esu kažkada netyčia labai skanią varškę pasidariusi. :))) Daryčiau ir dažniau, tik vat su pienu problema, neturiu šaltinio. Gal reikės kada su pirktiniu natūraliu paeksperimentuoti. :)

rusvaplaukė rašė...

na, vilniuje tikro pieno pirkau ūkininkų turgėly prie "minsko" parduotuvės arba gėlių turgelio prie operos-baleto. 2 lt/litras ,) išeina puikus panyras. dar užmaišiau ir jogurto, tik nežinau, kas išeis.