2009-05-20

Indiškas ryžių troškinys su žirneliais ir panyru (Matar Pullao)

Sparnuoti, tęsiu pažadą ir specialiai Tau publikuoju labai skanų, lengvą ir greitai pagaminamą indišką patiekalą. :) Receptas adaptuotas iš knygos "Harė Krišna vegetariniai valgiai". Koregavau tik riebalų kiekį ir keletą prieskonių, bet ne produktus. Man labai patiko! Kolegės, kurios ragavo, taip pat sakė, kad skanu, ypač keptas sūris... Sūrio galima ir nedėti, tuomet šie ryžiai puikiai papildys bet kokį karį.

Reikės:
2 puod. (350 g) basmati ryžių (arba kitų kokybiškų ilgagrūdžių, kurie nesulimpa verdant),
200 g panyro (saldaus pieno sūrio),
Ghee (lydytas sviestas) arba aliejaus panyro kepimui,
1 AŠ ciberžolės,
3,5 AŠ druskos,
2 VŠ ghee arba aliejaus,
4 puod. (950 ml) šalto vandens),
6 kardamono ankštys,
6 gvazdikėliai (rekomenduoju mažiau, nes tikrai stipriai jaučiasi),
100 g žirnelių (dėjau daugiau, nes man jie patinka).

Gaminimas:
Ryžius perplauti šaltu vandeniu (ne tuo kuris prie ingredientų ;)), pamirkyti 15 min. ir palikti nuvarvėti.
Panyrą supjautyti 1,5 cm dydžio kubeliais ir apkepti ghee svieste arba aliejuje. (Knygoje nurodyta kepti fritiūrinėje, tad jei norite, kad iš visų pusių idealiai apskrustų galite taip ir padaryti). Į puodelį šilto vandens suberti ciberžolę ir 2 AŠ druskos, sudėti panyro kubelius, kad išmirktų.
Likusią druską suberti į ryžiams skirtą vandenį.
Įkaitinti 2 VŠ ghee arba aliejaus ir jame pakepti kardamono ankštis ir gvazdikėlius (aš dar įdėjau kalendros grūdelių ir nemalto kumino). Sudėti žirnelius, ryžius ir kelias minutes maišant pakepti. Po to supilti pasūdytą vandenį, kai užvirs pamaišyti, sumažinti ugnį ir uždengus dangčiu, nemaišant troškinti apie 20 min.
Atidengti puodą, palaukti kol išeis garai. Įdėti nusausintus sūrio kubelius ir kelis gabaliukus sviesto. Prieš patiekiant švelniai pamaišyti šakute.

Patiekalas gaunasi tikrai sotus, net ir naudojant minimaliai riebalų. Prie jo labai tiko agurkų ir pomidorų raita... ;)

8 komentarai:

Egle rašė...

MMmm... kaip aš nemačiau šio recepto toj knygoj?? Turbūt neatrodė taip skaniai kaip čia. Pats laikas beveik vidurnaktį užsinorėti pratuštinti šaldytuvą... Nuoširdžiai ačiū už papildomas kcal :)

Vilma rašė...

Egle, prajuokinai! Nuoširdžiai prašom. :D O dėl knygos, tai visada taip būna, kad net jei keli žmonės turi tą pačią, "pamato" joje visai kitus receptus. ;)

Sparnuotis rašė...

Vilma, nuostabus receptas, DĖKUI! Aš kaip tik vakar, žinodama, kad tu jį parašysi irgi ruošiausi -ieškojau parduotuvėje saldaus pieno sūrio ir radau netikėtoje vietoje! IKI sūrių skyriuje- Panemunės Pievos, pasirodo pardavinėja saldaus pieno sūrį, kuris tikiuosi kaip tik tiks gaminant šitą nerealų tavo patiekalą. Baisiausiai sudomino, kad apkeptą panyrą reikia pamirkyti! Ką tai duoda? man tai negirdėta- neregėta!

Unknown rašė...

Gundai mane jau apie pietus pradeti galvoti!!! :o) Na gerai, cia jau beveik vidudienis :o)

Mano anyta labai skaniai pullao gamina. Jos variante ryziai yra gerai apkepinami pries verdant, jie siek tiek pageltonuoja. Tada jie biresni islieka, ar kai cia apibudinus. Be tai, zinoma, skonio reikalas.

Vilma rašė...

Sparnuoti, PRAŠOM! :)
Ar sūris tinkamas iš karto suprasi kai pradėsi jį kepti - jei kubeliai lydysis, vadinasi, jis ne saldaus pieno, o truputi rauginto. Bet tikiuosi viskas pavyks. ;)
Mirkymas man irgi buvo negirdėtas dalykas bet išbandžiau. Rezultatas: ką tik iškepę kubeliai būna paskrudę ir kietoki, pamirkius jie tapo minkštesni, geltonesni ir puresni - man patiko! Alternatyva mirkymui - sūrį sudėti kartu su vandeniu ir troškinti kartu.

Vilma rašė...

Jūrate, šiame recepte juos irgi reikėjo apkepti, aš tą ir dariau, tačiau jie nepagelto, nes mažinau riebalų kiekį. ;)

Jurga rašė...

Patiekalas gal ir geras, bet mano vyras tai sakė "fui":) O Jūsų antros pusės valgo? :)

Vilma rašė...

O jam niekas ir nesiūlė, čia buvo mano pietūs į darbą. Jo net namie nebuvo kai gaminau. :D
Šiaip indų virtuvė maniškiui patinka. Matar Pullao jis vakarienei valgytų su malonumu, bet pietums reikėtų prie to mėsytės gabaliuko... ;)