2011-09-04

Strasbūro slyvų pyragas

Pagaliau! Po 9 metų stovėjimo "eilėje" iškepiau šį pyragą. Pasakiau, arba šį savaitgalį, arba jau niekada. Tegul neapgauna pyrago išvaizda - jo skonis puikus. Trapios tešlos pagrindas, dangiškai lengvas ir purus varškės įdaras ir saldžiarūgštės slyvos pagardintos ruduoju cukrumi... Labai rekomenduoju ir šį pyragą kol slyvos nesibaigė! Dar liko pusė - kam rezervuoti gabaliuką? :)

Reikės:
200 g miltų,
60 g cukraus,
125 g sviesto,
1 kiaušinio.
Viršui:
500-700 g slyvų (priklauso nuo jų dydžio),
rudojo gabalinio cukraus,
250 g varškės,
2 kiaušinių tryniai,
100 g cukraus,
50 g kukurūzų krakmolo,
100 g grietinės,
2 kiaušinių baltymų.

Gaminimas:
Iš miltų, cukraus, sviesto ir kiaušinio užminkyti minkštą tešlą ir ją iškloti išardomą kepimo formą suformuojant 3 cm aukščio kraštą. (Knygoje rašo iškočioti, bet išploti ją ant formos dugno daug paprasčiau).
Slyvas perpjauti pusiau ir išimti kauliukus.
Varškę, trynius, cukrų, krakmolą ir grietinę sutrinti smulkintuvu arba kombaine, atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus baltymus. Varškės masę sukrėsti ant tešlos, ant viršaus įspausti slyvų puseles pjūviu į viršų, į kiekvieną slyvos puselę įdėti po gabaliuką rudojo cukraus.
Kepti 40 min. 180 laipsnių orkaitėje. Jei rudasis cukrus neištirpo kepant, jis ištirps pyragui auštant ir slyvose susidarys skanus sirupas.

Šaltinis: mano mėgstamiausia skanėstų knyga Ursulos Grüninger "Kepiniai" (Gamta, 2001).

6 komentarai:

Aušra rašė...

Ir man ta knyga labai patinka. Stovi eilėj ir šis, ir daugelis kitų pyragų... :)

Vilma rašė...

Ausrra, kelk šį pyragą į prioritetinius - aš graužiuosi nagus, kad devynis metus - tiek kiek turiu šią knygą, toks receptas nebuvo atrastas! :)
Vos šiltas buvo puikus, o per naktį pastovėjęs šaldytuve išvis pasakiškas. :)

Simona rašė...

Mielai suvalgyčiau gabalėlį :)

Vilma rašė...

Simona, gaila nebeliko... :)

Simona rašė...

Iš kaimo gavau slyvų, taip ir viliojuosi jį išbandyti :)

Vilma rašė...

Simona, viliokis greičiau, kol slyvos nesibaigė. ;)