2009-05-18

Kalakutiena kreminiame padaže

Paskutiniu metu mano virtuvės įkvėpimu yra knyga "The silver spoon", tad dar vienas patiekalas iš jos. Labai skanus, labai nekasdieniškas kalakutienos fricassée. Gaminamas labai lengvai išskyrus vieną "povandeninį rifą" - paskutiniame etape labai svarbu supilti trynių plakinį taip, kad mėsos gabaliukai pasidengtų kreminiu padažu, o ne sukrekėjusiu kiaušiniu. Visa kita paprasta! Bet neprasta... ;) Šiandien buvo taip gaila, kai į darbą pietums atsineštą fricassée netyčia išverčiau ant grindų... Karštų pietų vizija ir liko tik vizija... Teko tenkintis kolegės atnešta bagete ir nuostabiomis, iš Prancūzijos lauktuvių atvežtomis, juodųjų ir žaliųjų alyvuogių pastomis. Ačiū, Milda! ;)

Reikės:
40 g sviesto,
3 VŠ alyvuogių aliejaus,
600 g kalakutienos krūtinėlės filė, supjaustytos vidutinio dydžio kubeliais,
1 mažas svogūnas, smulkiai sukapotas,
2 česnako skiltelės,
175 ml sauso balto vyno,
400 g baravykų (naudojau pievagrybius), supjaustytų griežinėliais,
1 šakelė plokščialapių petražolių, susmulkinta,
5 VŠ karšto vištienos arba kalakutienos sultinio (man prireikė 200 ml),
2 trynių,
1/2 citrinos sultys,
Druskos ir pipirų.

Gaminimas:
Įkaitinti sviestą ir 2 VŠ aliejaus, sudėti kalakutienos gabaliukus ir ant didelies ugnies apkepti kol gabaliukai iš visų pusių gražiai paskrus. Išimti iš keptuvės.
Ugnį sumažinti ir keptuvėje apkepti svogūnus bei vieną skiltelę česnako, dažnai maišant apie 5 min. Česnako skiltelę išimti ir išmesti.
Į keptuvę grąžinti kalakutieną, supilti vyną ir troškinti apie 30 min.
Baravykus aptepti likusiu aliejumi ir sudėti į keptuvę (kadangi naudojau pievagrybius, jų aliejumi netepiau).
Susmulkinti likusią skiltelę česnako ir sudėti į keptuvę kartu su pertažolėmis bei sultiniu, uždengti ir troškinti dar 30 min.
Trynius išplakti su 1 VŠ vandens, citrinos sultimis, druska bei pipirais.
Keptuvę nukelti nuo ugnies, plakinį supilti į keptuvę ir greitai maišyti, kad kiaušiniai nesukrekėtų, o vienodai sutirštėtų ir kremine mase padengtų kalakutienos gabaliukus.
Tiekti iš karto pašildytose lėkštėse.

5 komentarai:

Forelle rašė...

Sugundei, reikės pietums pagaminti. Ir vyrui įsiteiksiu, nes vis bamba, kad padovanojo vaikiškų receptų knygą, tik virtinukai (gnocchi) ir košės (risotto) :D

Egle rašė...

čia su tais tryniais kaip su pasta alla carbonara, bet tai skonis užtat koks geras gaunasi nuo to padažo...

Vilma rašė...

Forelle, tikrai verta! Padažas labai skanus gaunasi. Su grietinėle man per riebu ir per saldu, ne visada ją mėgstu, o čia toks kreminis, bet su rūgštele ir vyno skonis lieka. ;) Tikrai liuks! Užtat vos neapsižliumbiau kai vakar darbe indelį iš rankų išmečiau. :D
Bet kokios mes skirtingos - turime tą pačią knygą, bet naršome visai kitus skyrelius. Kita vertus, blogų skaitytojams geriau - didesnė receptų įvairovė paskebiama. :)

Egle, pastos alla carbonara nesu valgiusi, bet po šio patiekalo knieti išbandyti. :) Gaminti nėra labai sunku, svarbu tik keptuvę nuo ugnies nukelti prieš pilant trynius. Kai temperatūra ne per aukšta labai gražiai viskas sukremėja, o ne sukepa. :)

Forelle rašė...

Kaip tariau, taip ir padariau. Išbandžiau šį receptą. Man labai patiko, nors vyno turėjau gal tik pusę reikiamo kiekio, vyras kaip visada pasakė, kad skanu, bet su grietinėle skaniau, tai kitą dieną padariau rizotą iš vištienos su grietinėle, parmezanu, o va tada liko patenkintas. Sunku su tais vyrais...
Pastebėjau, kad dauguma įsigijo šią knygą, bet gaminam visos iš skirtingų skyrių. Reikės man susigriebt ir perdėti žyneklį į kitą skyrių :D

Vilma rašė...

Forelle, džiaugiuosi, kad tau patiko! Maniškis irgi sakė, kad skanu, nors puikiai žinau, kad tai "ne jo stiliaus" patiekalas. ;)
O toje knygoje tiesiog per mažai skirtukų! Man bent jau 10 reikėtų... :D