2010-04-24

Earl Grey arbatos triufeliai su apelsinų cukrintiniais

Visada sakiau, kad tik kepinius "užskaitau" kaip saldumynus, tačiau yra keletas šokoladinių skanėstų kurie man patinka. Vieni jų - triufeliai su Earl Grey arbata ir apelsinų cukrintiniais. Tad kai penktadienį per "Labą rytą" pamačiau kaip juos gaminti, puoliau ir išbandžiau. Rezultatas - stulbinamas! Vyras sakė, kad sudėjus su parduotuviniais, neitų atskirti kurie gaminti namuose. Tai spėkit - ar parduotuviniai labai blogi, ar naminiai puikiai pavykę?.. ;-)
Beje, niekad negaminusius triufelių namuose noriu nuraminti - tai vienas lengviausiai pagaminamų skanėstų, tad bandykit drąsiai!

Reikės:
180 ml riebios grietinėlės,
1 VŠ Earl Grey arbatžolių,
240 g tamsaus šokolado (pusiau kartaus arba kartaus),
2 VŠ brendžio (konjakas ar kitas aromatingas taurusis irgi tinka),
saujelė smulkintų apelsinų cukrintinių,
Kakavos miltelių triufelių apvoliojimui.

Gaminimas:
Į puodą supilti grietinėlę ir suberti arbatžoles. Ant nedidelės ugnies pakaitinti ir palaikyti iki užvirimo. Grietinėlę perkošti per sietelį ir suberti į ją susmulkintą šokoladą. Grietinėlės temperatūros turi pakakti šokoladui ištirpti. Maišyti kol gausis vienalytė tiršta masė. Svarbu! Neberkite šokolado į verdančią grietinėlę ir nesugalvokite masės kaitinti ant ugnies, nes šokoladas perkais ir atsiskirs kakavos sviestas! Jei grietinėlė per daug atvės ir šokoladas netirps, masę pašildyti ant vandens vonios (t.y. puodo su verdančiu vandeniu). Supilti brendį, suberti cukrintinius. Masę maišykite kilnodami šaukštą, kad šokoladas nuo jo bėgtų. Tai gal ir netikras temperavimas, bet padeda masei tapti blizgiai. (Nebijokite, net jei masė bus matinė, skoniui tai neturės absoliučiai jokios įtakos). Masę perpilti į stiklinį indą ir padėti į šaldytuvą kelioms vandoms, kad sustingtų ir būtų galima formuoti saldainius. Kuo plonesniu sluoksniu paskleisite masę, tuo mažiau reikės laukti, kol ji sutvirtės. ;)
Kai jau masė sustingusi, šaukšteliu kabiname nedidelius kiekius ir formuojame rutuliukus, kuriuos vėliau apvoliojame kakavoje. Masė nuo rankų šilumos šyla ir triufeliai labiau tepa delnus negu formuojasi, tad rekomenduoju, padarius keletą triufelių, jas vis nusiplauti šaltu vandeniu.
Triufeliai gaunasi gan kartūs (tai man patinka), tad, jei norite saldžiau, apvoliokite cukraus pudroje sumaišytoje su trupučiu cinamono. Nerekomenduoju volioti kokoso drožlėse, riešutuose arba kitokiuose pabarstuose, nes "nužudysite" labai subtilų arbatos skonį...
Po apvoliojimo kakavoje man jų nebereikėjo dėti į šaldytuvą, nes jie puikiai sustingo ir labai gerai laikosi kambario temperatūroje.

Anksčiau bandyti triufeliai: su karamele ir lazdynų riešutais

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Tikrai galiu patvirtinti, kad trufeliai yra vienas iš greičiausiai ir lengviausiai pagaminamų skanumynų... Reikės ir šiuos pabandyti.
Labai ačiū už puikius receptus, kurie paprastai pasipila po savaitgalio...
Rasa

Anonimiškas rašė...

Galiu ir aš paantrinti, kad triufeliai yra vieni iš greičiausiai ir lengviausiai pagaminamų saldumynų... Reiks ir šį receptą išbandyti...
Labai ačiū už puikius receptus, kurie paprastai pasipila po savaitgalio...
Rasa

Vilma rašė...

Rasa, malonu girdėti, t.y. skaityti, kad receptai patinka.
O dėl savaitgalio... na taip jau atsitinka. ;-)

Anonimiškas rašė...

Vilma, laba diena, o kaip del "apelsinų cukrintinių", tai namine gamiba ar galima kur įsigyti? Aciu

Vilma rašė...

Dėl apelsinų cukrintinių - aš jų tikrai negaminu namuose, pirkau užsienyje, tačiau kiek žinau, jų galima įsigyti ir Delona parduotuvėje Vilniuje.

Jūsų atveju, jei labai norite pagaminti, tačiau neturite cukrintinių, įtarkuočiau apelsino žievelės dėl aromato, o dėl traškumo įberčiau truputį riešutų. Žinoma, bus ne analogiška, tačiau ne mažiau skanu. :)