2010-11-04

Linco tortas

Pasmaguriaukime tradicinio austriško Linco torto. :) Malti riešutai suteikia pyragui drėgnumo ir sodraus skonio. Man jis buvo daug daugiau negu tik trupiniuotis su uogiene. Tradiciškai naudojama raudonųjų serbentų uogienė, tačiau populiari variacija ir su aviečių džemu. Aš dariau klasikinį variantą su serbentais.

Reikės:
160 g sviesto,
150 g cukraus,
2 kiaušinių,
160 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
160 g maltų migdolų arba lazdyno riešutų,
Žiupsnelio druskos,
½ šaukštelio malto cinamono,
200 g aviečių arba raudonųjų serbentų džemo,
Saujelės migdolų plokštelių (arba smulkiai kapotų riešutų),
Cukraus pudros pabarstymui.

Gaminimas:
Įkaitinti orkaitę iki 180°C. Išardomą, 24 cm skersmens formą patepti sviestu.
Ant vidutinės ugnies, 1 minutę pašildyti džemą ir ataušinti. Miltus sumaišyti su maltais riešutais, kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Kitame dubenyje sviestą išplakti su cukrumi kol gausis puri masė ir cukrus ištirps. Įkulti kiaušinius ir gerai išplakti. Suberti miltus ir atsargiai pamaišyti, tik kol neliks sausų miltų. Nepermaišyti!
2/3 tešlos sudėti į paruoštą formą. Mentele išlyginti paviršių. Paskleisti džemą, paliekant 1 cm tešlos prie formos krašto neapteptą. Likusią tešlą sudėti į konditerinį maišelį su žvaigždutės antgaliu ir išspausti juostas skersai pyrago suformuojant pynutes bei juostą aplink kraštą. Kraštą pabarstyti migdolų plokštelėmis arba kapotais riešutais. Kepti 40-45 minutes kol gražiai parus. Išėmus iš orkaitės padėti ant grotelių, nuimti formos žiedą ir leisti ataušti. Tortas skaniausias kelias dienas pastovėjęs. Cukraus pudra pabarstyti tik prieš patiekiant.


Šaltinis: blogas

16 komentarų:

Sima rašė...

Oi,kaip tiktu pusryciams :)su puodeliu arbatos - tikras geris...mmm...

Forelle rašė...

Jau čia tai skanėstas. Ir kada spėt viską išbandyt?

Vilma rašė...

Sima, gaila, kad nebeliko, duočiau gabaliuką, ką ten - visą gabalą, prie arbatos. :)

Forelle, matyt, teks mažiau miegoti, nes kaip prailginti dieną neįsivaizduoju. :)

julė rašė...

Mmmmmm, skanumėlis. Manau, mano šeima - trapių|sviestinių tešlų mylėtojai - griūtų negyvi ,)

Asta rašė...

Šitokio ir aš labai norėčiau - paprastutis, bet jau įsivaizduoju, koooks skanus! :)) Nieko nesu gaminusi su serbentų uogiene, o jei tiksliau, tai nesu net ragavusi jos, bet gal pernelyg niekas nesupyks, jei įdėčiau kitos, rūsy paieškojus stiklainiuko... :)

Vilma rašė...

Jule, griuvo net tie, kurie nėra trapių/sviestinių tešlų, ypač su uogiene, mylėtojai. ;)

Asta, tikrai niekas nesupyks, bet ieškok rūgštesnės ir tirštos, kad kepant neišbėgtų. :)

Eglė rašė...

tegaliu pasakyti wow: kaip tik užvakar kažkaip netyčia susidomėjau šiuo tortu ir ieškojau padoraus recepto :)
kai kurios idėjos tikrai sklando ore :)

Vilma rašė...

Egle, receptas tikrai "veikia". ;)
O idėjos tai sklando, bet turbūt ne vienu metu, nes aš jį kepiau prieš gerus 3 mėnesius. Turbūt "užuodei" jį pas mane archyvuose. :)

Anonimiškas rašė...

Juhū, skanumėkas :)
Kad svajoju apie kepyklą, ištikimesni skaitytojai žino. Svarstau: o gal kepyklą atidaryt namie? :)) Na, pasiskelbi kokiose supermamose, dar tinklapy, dar šiaip gerą žinią paskleidi tarp draugų ir artimųjų, ir kepi, kepii, kepiii :)) Žinoma, nutyliu visas inspekcijas ir higienistus, galbūt (tikrai) susidomėsiančius, kur per-ki pro-duk-tus, ar šal-dy-tu-vas tinkamas produktams laikyti, ar y-ra at-ski-ra vir-tu-vė pyragams kepti :) Tokie bent jau reikalavimai UK, kaip LT, kažin, nesidomėjai? Atidarom gal kokią kepyklą "Pas V.irJ., Vilnius, Baltupiai, penktas raudonas namas nuo gatvės skaičiuojant nuo miškelio pusės, aukštas šeštas, laikykitės kairės sienos, durys dryžuotos" :))

Vilma rašė...

Atidarom, tik reikės pakaitom kepti pyragus ir "ant šūherio" prie durų sėdėti stebint, ar higienos inspektorius nesiartina. :) Kai priartės - iš kiaušinio... :D

Neringa rašė...

Vilma, kur dingus, pasiilgau Tavo siltu bei skaniu receptu!

Forelle rašė...

Skiriu šiam tinklaraščiui “Stilish blogger award”

http://forellesreceptai.lt/stylish-blogger-award

rūtuliukas rašė...

Skiriu šiam tinklaraščiui “Stilish blogger award”.


p.s. tikiuos, greit grįši...

Ieva Kurash rašė...

Skanumynas, reiks ir man kibt i darba!!! :) As sio torto recepta turiu jau seniai, o pagamint vis neprisiruosiu, vis sakau kita karta :( ir taip jau kokie 3-4 metai...

http://bakaleja.blogspot.com/

Anonimiškas rašė...

Puikus receptas. Kaip tik ieškojau, kaip išsikepti šį tortą, nes perskaičiau, kad jis - seniausias tortas pasaulyje. Ak, snobizmas... Tik Jūsų recepte pasigedau gvazdikėlių. Kalėdoms šiemet kepiau sausainukus iš Linco tešlos ir būtent gvazdikėliai suteikė jiems "tą" skonį. Ar Jūs radote receptą be gvazdikėlių, ar specialiai nedėjote? Aušra

Vilma rašė...

Labas, Aušra, smagu, kad receptas patiko. Originaliame recepte gvazdikėliai buvo, tačiau aš jų po ranka neturėjau. Tikiu, kad būtų suteikę puikų prieskonį.